Bij Portugese metalbands denk je bijna automatisch aan Moonspell. Daarbuiten moet je al heel goed nadenken of je nog bands kent die uit het Spaanse buurland afkomstig zijn. De band, waarvan ik dadelijk hun nieuwe release The Trinity Threshold bespreek, is ook afkomstig uit Portugal. De band heet Disaffected en ze spelen een mix van prog en death.

De geschiedenis van Disaffected gaat al terug naar begin jaren negentig met een paar demo’s en losse nummers die verschijnen op lokale promotiemedia. Hun strafste wapenfeit uit die periode is hun cover van het Slayer-nummer Seasons in the Abyss op de tributeplaat Slatanic Slaughter II. Door interne strubbelingen implodeert de band eind jaren negentig om in 2006 opnieuw terug actief te worden met heruitgaves en uiteindelijk een eerste nieuw album in 2012: het logisch getitelde Rebirth. Vijf jaar na datum is er nu de opvolger klaar, The Trinity Threshold.

Aanvankelijk is het niet meteen duidelijk welk genre Disaffected deze keer probeert te brengen: er wordt bijna letterlijk van de hak op de tak gesprongen. Van slome death naar prog, dan weer industrial. Bij de brugstukjes passeren er dan weer female-frontedachtige composities. Deze trend lijkt zich door te drukken gedurende het hele album. Het lijkt alsof de band te veel naar de afwisseling zoekt. Het resultaat is dan ook af en toe erg storend. Net zoals een B-film die samengesteld is uit gerecycleerde stukjes van de montagevloer, aangevuld met stockfilm met een duidelijk andere kleur en grain. Nu wil ik het allemaal niet als dusdanig erg voorstellen, maar dit gevoel wekte het bij mij wel op.

De eindmix moet ook een moeilijke bevalling geweest zijn. De basgitaar is erg prominent aanwezig en drukt de andere instrumenten een beetje weg.

De individuele prestaties van de bandleden zijn wel ok. Het drumwerk van Manuel Teles is strak, gitarist Bruno Vicente soleert er flink op los. Daar is allemaal niets op aan te merken. Alleen: de mayonaise ‘pakt’ niet. Het is dat ongrijpbare dat er voor zorgt dat The Trinity Threshold net dat mist wat het nodig heeft. Voor een band met deze hoop ervaring had het iets beter mogen uitdraaien.

Disaffected

Tracklist:

 1. Waters Of Saleph
 2. Glossolalia
 3. Apocrypha
 4. Pi Alpha Centurian
 5. The Antropos
 6. Per Saecula Saeculorum
 7. Conquer By This
 8. The Moon, The Eagle And The Golden Apple
 9. Dreaming IV (Infinite)
 10. Hermitic Hours
 11. Portico
X