Bjorn Wielockx

Onlangs ontving ik War, de tweede plaat van Rig Time!, een band waar ik tot enkele weken terug nog nooit van gehoord had. Ze hadden slechts enkele noten nodig om me helemaal te overtuigen van hun sound. Nadat ze met de debuutplaat Sick Of It Amerika voor zich wisten te winnen, is nu de rest van de wereld aan de beurt. En of we gaan vallen voor deze agressiviteitsbom.

Nieuwe bands in het hardcoregenre blijven zich vaak té krampachtig vasthouden aan de oerformule. Vaak klinkt de band dan als dertien in een dozijn, waardoor de doorbraak bij het grote publiek op zich laat wachten. Door de steeds toenemende populariteit van bands als Knocked Loose, Turnstile en No Zodiac zijn de (startende) bands dezer dagen meer geneigd hun eigen ding te doen. Rig Time! heeft een pikzwarte kant die de metalliefhebbers niet onberoerd zullen laten. Dit combineren ze met stevige breakdowns die we kennen uit het hardcoregenre, maar soms zijn deze zo explosief dat ze al meer tegen het beatdowngenre aanleunen.

Rig Time! bewijst met deze plaat dat je niet altijd hoogstaand uit de hoek moet komen. De gitaarlijnen zijn vrij basic, maar de manier waarop ze uit je boxen knallen zijn apart. Er is niet veel aan gesleuteld, het klinkt allemaal zeer puur wat de authenticiteit alleen maar ten goede komt. Het is de traagheid/loomheid die ervoor zorgt dat het geheel zeer aanstekelijk werkt. De liefhebbers van het betere ‘violent dancing’ zullen zich hierop volledig kunnen laten gaan.

Voor een nieuwe liefhebber binnen het genre kan deze plaat misschien wat eentonig overkomen. Ervaren rotten zullen echter de kleine tempowisselingen of de gitaarlijn, die ze net één noot lager/hoger spelen, weten te appreciëren. Door de hardcore wat repetitiever te brengen, zullen er meer mensen geneigd zijn om een dansje te placeren. De tempowisselingen zijn zo miniem, waardoor het voor iemand die de band nagenoeg niet kent, ook een optie wordt om die zware pit in te vliegen. Vaak moet je de nummers tot op het bot kennen, alvorens je aan een dansje te wagen in het stevigere moshwerk.

Buiten de genregrenzen zullen er maar weinig mensen overtuigd worden door Rig Time!. Zij maken muziek die vooral de ervaren hardcoreliefhebber zal appreciëren, net door zijn eenvoud. Er werd weinig gesleuteld aan de muziek, wat de oprechte sound van deze heren alleen maar ten goede komt.

Tracklist:

  1. War
  2. Garbage
  3. Succumb
  4. Three Fools
  5. Deserve
  6. Restricted
  7. Blister
  8. Discomposure
  9. Cleanse
  10. Vengeance

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X