Rotthier Peter

Begin jaren tachtig dook er in Nederland een heavymetalband op, die zijn teksten in het Nederlands op de mensheid losliet. Wat volgde waren twee albums die door heel wat mensen gesmaakt werden en die lieten horen dat ook in de eigen landstaal degelijk, uitgebalanceerde metalsongs konden geproduceerd worden. Onder de naam Vandale wisten zanger Bert Van Klaveren en zijn kornuiten op korte tijd een plaatsje te versieren in het Nederlandse metalcircuit. Het leven van deze Limburgse band was echter van korte duur.  Kort na het verschijnen van het tweede album, Stale Verhale, behoorde Vandale tot de geschiedenis.

Dik dertig jaar na de split passeerde er op Facebook een berichtje dat zanger van Klaveren de band nieuw leven had ingeblazen. Van de oude garde bleven hij en medeoprichter en gitarist Eddy Bopp over en zij omringden zich met een aantal jongere kerels om hun geesteskind van weleer opnieuw op de metalkaart te plaatsen. De band bouwde aan een nieuw repertoire en dik twee jaar na de heropstart, ligt nu het derde album, Kanniebale, in de winkelrekken.

Veel is er niet veranderd ten opzichte van Schandale (hun debuut) en opvolger Stale Verhale. Vandale speelt gewoon ouderwetse heavy metal zoals die begin jaren tachtig klonk. Oubollig? Absoluut niet, want alle bands uit die periode, die de tand des tijds overleeft hebben, mogen nu nog steeds de festivals afschuimen zo lang ze hun oude hits maar live komen spelen.

Wat Vandale zo speciaal maakt, zijn de Nederlandse teksten die voor ons heel verstaanbaar zijn en die daarbij ook nog maatschappelijk onderbouwd zijn. Metalfans die de eerste twee albums van Vandale kennen en goed vinden, kunnen deze nieuweling blindelings aanschaffen want van Klaveren en Bopp hebben het absoluut nog niet verleerd om oerdegelijke metalsongs te schrijven.

Dat van Klaveren vooral maatschappelijk onderbouwde teksten schrijft, is ook te begrijpen. In het dagelijkse leven is hij politiewoordvoerder van het korps van Sittard-Geleen en in die hoedanigheid maakte hij enkele jaren geleden een song die het wildplassen moest tegengaan. Geen Gezeik wordt daar door de plaatselijke horeca steeds als laatste nummer gedraaid net voor sluitingsuur.

Maar nu terug naar Kanniebale! het nieuwste album van deze band, waarop je een lekkere mix terugvindt van stevige rockers, soms met een bluesy inslag en enkele meer ingetogenere nummers. Een groot deel van die nummers blijven ook lang in je oren plakken en af en toe zal je met plezier het refrein mee kunnen brullen. Op dat gebied is er bij Vandale ook nog niet veel veranderd. Songs die er zowel muzikaal als tekstueel uitspringen zijn Vecht, Zondebok, Betale, Tijd en Stilte Voor De Storm maar ook de andere zeven passen perfect in het plaatje dat Vandale voorstelt. Hopelijk gaat de band nu enkele jaartjes mee en kunnen we nog een paar keer lekker genieten van nieuwe songs.

Mensen die interesse hebben in dit album, kunnen dit voor 10 euro bestellen via: https://www.ittlr-shop.nl/a-50266260/vandale/cd-kanniebale/

 

Tracklist:

 1. Perfecte Dag
 2. Terug In De Tijd
 3. Vecht
 4. Zondebok
 5. Pa
 6. Ze Weet Wel Wat Ze Wil
 7. Wie Ben Jij
 8. Betale
 9. Tijd
 10. Stilte Voor De Storm
 11. Onderstroom
 12. Pa (Single versie)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X