Emblematische Argentijnse band Rata Blanca raast over Barcelona @ Razzmatazz 2
Hughes Vanhoucke

Het is op een koude eerste avond van december dat de Argentijnse band Rata Blanca een tour met Walter Giardino’s Temple afsluit in zaal Razzmatazz 2 in Barcelona, twee creaties van de porteño Walter Girardino die tegenwoordig in Madrid hokt met vrouw en kinderen.

Twee weken voor het optreden van Exquirla was het nog terrasjesweer in de Ciudad Condal, nu is het amper warmer dan in België. Tijd om ons op te warmen op een latin metalavond.

Rata Blanca is samen met Carajo één van de bekendste zoniet de bekendste hedendaagse metalband uit Argentinië en bij uitbreiding Spaanstalig Latijns-Amerika terwijl Temple gerust het Argentijnse Rainbow mag genoemd worden, niet in het minst omdat Chileen Ronnie Romero in beide bands actief is als zanger net als frontman van Lords of Black.

Walter Giardino is zonder twijfel één van de beste rockmuzikanten van Zuid-Amerika, een cultfiguur. In Europa is die echter nogal onbekend en onbemind ondanks zijn talent. Tijdens de laatste dertig jaar heeft de man met zijn hoofdband Rata Blanca miljoenen platen verkocht maar zijn statuut van halve god beperkt zich helaas nog steeds tot Latijns-Amerika.

Walter Giardino – Temple & Rata Blanca @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Voor het eerst onderneemt Temple een tour door Europa op zoek naar grotere bekendheid. De gitaarvirtuoos heeft met zijn tweede band al verschillende collaboraties op poten gezet met voormalige Deep Purple of Rainbow leden (Glenn Hughes, Graham Bonnet, Joe Lynn Turner, …) en doet dat tegenwoordig met Ronald “Ronnie” Romero, de Chileense zanger van de Spaanse band Lords of Black en het vernieuwde Rainbow dat sporadisch een aantal shows geeft zoals afgelopen zomer in Engeland en vorig jaar in Duitsland en Birmingham.

Vanavond is de slotavond van de Temple tour en als kers op de taart een show van Rata Blanca voorafgaat.

Temple @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Zaal Razzmatazz 2 is zo goed als halfvol wanneer Walter Giardino’s Temple om 19:45 uur met een kwartier vertraging het podium betreedt en een show belooft van anderhalf uur, de allerlaatste van deze tour van 17 shows, althans dat was ons beloofd gisterenavond op restaurant door een aantal leden van de band.

Na het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland is het nu de beurt aan Spanje waar de tour die een aantal weken geleden in Chili van wal stak afgesloten wordt.

Met een goudkleurige Fender Stratocaster betreedt Walter Giardino als laatste het podium en vanaf de tegenovergestelde kant van zijn bandleden, de man heeft niet enkel de speelstijl van Ritchie Blackmore geërfd.

Zonder meer tijd te verliezen wordt het eerste nummer op het publiek losgelaten, Corte Porteño, waarin we zodra de eerste solo eraan komt het publiek die Walter Giardino niet kent meteen hoort dat hij flink geïnspireerd is door Ritchie Blackmore waar uiteraard niets mis mee is en het is uiteraard niet iedereen gegeven te kunnen spelen zoals Blackmore.

Een andere link met Blackmore is de zanger van de huidige versie van WG Temple, Ronnie Romero die sinds vorig jaar de nieuwe zanger is van Rainbow. Het is zo dat Temple al vaker op tour is geweest met voormalige zangers van Rainbow, anno 2017 wordt de traditie verdergezet en Ronnie Romero doet het voortreffelijk.

Ronnie Romero – Temple/Rainbow/Lords of Black @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Na het eerste eigen nummer wordt een tweede song uit de enige album van Temple gespeeld voor een publiek dat grotendeels uit Latijns Amerika afkomstig is, Sobre La Raya.

Na dit nummer worden songs van Temple afgewisseld met bekende en minder bekende songs van Deep Purple en bands die achteraf ontstaan zijn na afscheidingen van één van de populairste bands uit de jaren ’70, zoals uiteraard Rainbow maar ook Whitesnake en zelf één nummer van een voormalige zanger van Rainbow, Neon Knights van Black Sabbath met Ronnie James Dio dat de reguliere set afsluit na dik een uur.

Walter Giardino’s Temple @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Pictures of Home van Machine Head, Lady Double Dealer van Stormbringer dat één van de favoriete nummers is van Ronnie Romero en op sublieme wijze gebracht wordt en Crying in the Rain van Whitesnake zijn de covers die Temple brengt zonder Hey Joe uit het debuutalbum van Deep Purple te vergeten; een nummer dat vaak toegewezen wordt aan Jimi Hendrix maar eigenlijk al veel eerder verscheen, wellicht al in het tweede deel van de fifties.

Fernando Scarcella – WG Temple @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Na een kort intermezzo staan de heren terug op de planken om Lost In Hollywood te brengen, een nummer van Rainbow uit het enige album dat ze uitbrachten met zanger Graham Bonnet.

Het toeval wilt dat drie avonden later diezelfde Graham Bonnet op de billboard van Razzmatazz 2 staat. Vandaag is het echter Ronnie Romero die achter de microfoon staat en dat zoals eerder gezegd voortreffelijk doet.

Ronnie Romero Temple/Rainbow/Lords of Black @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

De show van Temple wordt afgesloten met twee Deep Purple-klassiekers, Speed King en Burn. Mijn eerste kennismaking met Temple en Walter Giardino was er een die vraagt naar meer, ondanks de vele covers had dit niets van een coverband. Walter Giardino bewees hier in Barcelona dat hij tot de crème de la crème van de Zuid-Amerikaanse muzikanten hoort.

Walter Giardino – Temple & Rata Blanca @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Niet eens een half uur later staan Walter Giardino net als zijn discipelen bassist Pablo “Motyx” Motyczak en drummer Fernando Scarcella opnieuw op het podium, deze keer met Rata Blanca, de iconische Argentijnse metalband die ver buiten de Argentijnse landsgrenzen bekendheid geniet.

Guillermo Sánchez beter bekend als El Negro is er helaas niet meer bij. De long-time bassist van Rata Blanca overleed plots eind mei van dit jaar aan de gevolgen van een bloedvergiftiging. Een muzikant die dertig jaar lief en leed op podia en in het repetitielokaal deelde met stichter Walter Giardino vervang je niet zomaar, zeker niet als die op alle vijftien albums van de band terug te vinden is. Grote schoenen om te vullen dus voor Pablo “Motyx”

Pablo “Motyx” Motyczak – Temple/Rata Blanca @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Motyczak. Een taak die hij op een sobere en serene manier met brio zal vervullen het dikke anderhalf uur dat hij op de planken zal staan met Rata Blanca nadat hij al negentig minuten on stage stond met Temple.

Anderhalf jaar geleden stond Rata Blanca nog op BCN Rock Fest net na headliner Iron Maiden geprogrammeerd, vandaag net als gisteren in Madrid spelen de porteños zelf als headliner.

Dezelfde heren als daarnet dus met een andere toetsenist, Danilo Moschen, en een andere zanger Adrián Barilari die op bijna alle albums terug te vinden is op uitzondering van het stevigste album van de band, Entre El Cielo Y El Infierno.

Adrian Barilari – Rata Blanca @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Bij het aanvatten van Los Chicos Quieren Rock, een nummer uit het laatste album Tormenta Eléctrica is het meteen duidelijk dat zanger Adrián Barilari er zin in heeft.  De zaal staat meteen in vuur en vlam, het is duidelijk dat er meer mensen afgezakt zijn voor het minder heavy geluid van Rata Blanca dan voor wat Temple daarnet op majestueuze manier bracht. Na dit nieuw nummer volgt meteen Sólo Para Amarte, een song afkomstig van het allereerste album uit het jaar 1988.

Zanger Adrián Balirari wordt al eens vergeleken met Bruce Dickinson. Niet dat de man voortduren Scream for me Barcelona schreeuwt of overal op en af springt maar zijn klankkleur is sterk vergelijkbaar met die van de auteur van de What Does This Button Do! autobiografie. Enige fysieke vergelijking is ook niet vreemd. El Circulo de Fuego is trouwens een nummer die zou kunnen geschreven zijn voor Iron Maiden.

Adrian Barilari – Rata Blanca @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Met Los Chicos Quieren Rock, El Jugador, Tan Lejos de Aquel Sueño en Rock and Roll Hotel krijgen we tijdens het eerste half uur vier nummers uit Tormenta Eléctrica, het laatste album dat de band in 2015 uitbracht. Het enige andere nummer van de laatste tien jaar komt uit El Reino Olvidado, El Circulo de Fuego.

Voor alle andere nummers keren we minstens tien jaar terug in de tijd met het beste van twee albums van de band uit Buenos Aires, drie nummers van het eerste titelloze album met Sólo Para Amarte, El Sueño de la Gitana en Chico Callejero aangevuld met drie nummers uit La Llave de la Puerta Secreta zijnde La Otra Cara de la Moneda, Aún Estás en Mis Sueños en het titelnummer van de plaat. Vooral de laatste nummers worden massaal meegezongen door het publiek.

Danilo Moschen – Rata Blanca @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Het lijkt me echter bizar dat geen enkel nummer uit El Camino del Fuego gespeeld wordt, toch een plaat die goud behaalde net na de reünie. Na ruim een uur wordt de reguliere set afgesloten met Chico Callejero al weet het publiek dan al dat de band meteen terugkomt met de grootste hits uit de carrière van Rata Blanca.

Fans – Rata Blanca @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Na luttele ogenblikken komen de heren uit de Argentijnse hoofdstad terug met het betere werk van de band.

De bisronde wordt aangevat met het voortreffelijke El Reino Olvidado uit 2008 gevolgd door het titelnummer van het derde album, Guerrero del Arco Iris, dat volgens velen één van de beste albums van de band is. Wat daarna komt behoort tot het betere dat Rata Blanca ooit op de mensheid losgelaten heeft, het trage Mujer Amante en om afscheid te nemen van het dankbare publiek, La Leyenda del Hada y el Mago, twee nummers uit Magos, Espadas y Rosas.

De Argentijnse helden van de stevige rock: Rata Blanca @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

Dit was een heel leuke avond in het gezelschap van vrienden van aan andere kant van de grote plas en met lekkere klassieke hardrock uit Argentinië, een avond die lang in het geheugen gegrift zal staan dankzij een bovennatuurlijke gitarist, prima zangers en uitstekende begeleidende muzikanten en uiteraard de sfeer.

Op het einde van de show had ik nog een duet verwacht tussen Ronnie Romero en Adrián Barilari maar het mocht niet zijn.

Temple & Rata Blanca samen @ Razzmatazz 2 – Barcelona – ES

 

Een povere foto van uw verslaggever en fotograaf na het avondmaal met Rata Blanca & Temple

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

oktober

23okt19:0023:00Amenra @ L'Eden - Charleroi

31okt16:30JUDASFEST IIIDEN EGLANTIER - SINT-NIKLAAS

31okt20:0023:00Thurisaz Re-Incentive Release Show + support - Zaal Oosthove - Wervik

november

01nov18:00MAIDEN UNITED @ BOOGIEWOOGIE - GERAARDSBERGENPOWERSLAVE EUROPEAN TOUR 2020

07nov15:00ZINGEM BEEFT 2020DE GRIFFEL - ZINGEM

07nov18:00Sterk IJzer 3JH ASGAARD - GENTBRUGGE

14nov20:0023:00Valkyre ft. Liv Kristine | Beneath My Sins at DVG, Roeselare

15nov15:0023:00Valkyre ft. Liv Kristine + Ann My Guard | Baroeg

21nov15:00PLUTO FEST 2020DEN AMB8 - OOSTERZELE

28nov11:30WAREGEMSE METAL DAY 2020WAREGEM EXPO - WAREGEM

Share This
X