Black Friday @ Hard Rock Fest – Avelgem
Hughes Vanhoucke

In de schaduw van de Avelgemse Sint-Martinuskerk werd op vrijdagavond 6 oktober een zwarte mis bij volle maan gehouden tijdens het tweedaagse Hard Rock Fest Avelgem. Voor alle duidelijk Black Friday is dit jaar niet op vrijdag 24 november maar was wel degelijk op afgelopen 6 oktober.

Het indoorfestival werd al voor de zevende keer georganiseerd, voor het eerst door Bernard De Riemacker, Dieter Van Hamme en hun team die er in slaagden om twee dagen “SOLD OUT” te mogen afficheren en kunnen prat gaan op de aanwezigheid van behoorlijk wat buitenlandse bezoekers vaarvan het merendeel uit het nabije Frankrijk komt.

Dag één stond in het teken van black metal waarvoor niet minder dan vijf bands present tekenden, drie buitenlandse bands en twee Belgische, onder hen de crème de la crème van de black metal, Mayhem.

Geschminkte mannen met een sjaal voor hun gelaat en met omgekeerde kruisen rond hun nek luiden het begin van de zwarte mis in om 18:00 uur. Hun naam? Inferno en ze komen uit Karviná, Tsjechië.

De band met Dark Funeral-allures bestaat al ruim twintig jaar en heeft een tijdje geleden onderdak gevonden bij de Duitse label W.T.C. Productions. Dezer dagen zijn ze op tour met Mayhem of beter The True Mayhem om hun jongste worp voor te stellen, Gnosis Kardias (Of Transcension And Involution) onder leiding van zanger Adramelech bij het gemeentebestuur beter bekend als Tomáš Trombik.

Adramelech – Inferno @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

Naar goede blackmetalgewoonte baadt het podium de volle set en eigenlijk de volle avond in een rookgordijn die de kleuren aanneemt van de on stage LED-verlichting. Toch ontwaren we schedels van bokken, twee reusachtige kandelaars, veel dikke kaarsen en vijf Tsjechische muzikanten; al zijn enkel zanger Adramelech (Tomáš Trombik) en drummer Ondra D.I.E. (Ondrej Ondo) min of meer herkenbaar, de overige drie bandleden dragen een bandana voor hun aangezicht wat hen niet belet oerdegelijke black metal te spelen zonder omwegen en zonder zoals nogal wat blackmetalbands te atmosferisch te worden. Na niet eens 40’ zit hun set erop en kunnen we ons opmaken voor een eerste van twee Belgische bands.

Morion – Inferno @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

Die tweede band van de avond is het Antwerpse Lemuria met zijn West-Vlaamse en zelf plaatselijke frontman Wesley Beernaert die ook actief is bij het Belgisch/Colombiaanse gezelschap Fabulae Dramatis, net als bij het Oost-Vlaamse Satyrus.

Wesley Beernaert – Lemuria @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

Hun symphonische folk metal met aardig wat blackmetaltinten (of omgekeerd) kan rekenen op meer aanhang dan hun Tsjechische voorgangers; 18:00 uur was blijbaar nog wat vroeg voor veel festivalbezoekers. De band gaat al een tijdje mee al zijn enkel bassist Bart De Prins en drummer Vincent Pichal leden van het eerste uur, eerste uur dat terug te vinden is aan het begin van huidig millennium.

Gaël Sortino – Lemuria @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

De band heeft twee langspelers op haar actief en is bezig met de opnames van een derde opus waarvan we vanavond al een voorsmaakje krijgen. Een meer dan geslaagde set van Lemuria, graag meer van dit.

Jeroen De Kooning – Lemuria @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

Voor de derde band van de avond steken we opnieuw de grens over al is dat niet zo ver voorbij de Belgisch-Nederlandse. Carach Angren uit het Nederlands Limburgse Landgraaf bestaat inmiddels al bijna vijftien jaar en is ondertussen een klinkende naam in de symfonische blackmetalwereld. Al hun nummers zijn gebaseerd op orkestrale arrangementen neergepend door Ardek (Clemens Wijers) en de band wordt niet zelden vergeleken met Dimmu Borgir.

Ardek – Carach Angren @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

In tegenstelling tot de vorige keer dat ik de heren aan het werk mocht zien in Vosselaar zit drummer Namtar (Ivo Wijers) achter verroeste hekkens die destijds voor statige herenwoningen stonden om het geheel wat griezeliger te laten overkomen. De statieven voor de cymbalen hebben eveneens een traliewerklook, terwijl de statief van zanger Seregor de looks heeft van een wervelkolom met onderaan de bekken. De sfeer die de band neerzet is écht theatraal en past als een strakke handschoen op deze Black Friday.

Namtar – Carach Angren @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

Ondanks de heren in juni nog een nieuw album uitbrachten spelen ze tijdens deze show een mix van oud en nieuw werk met vooral oog voor Where The Corpses Sink Forever (2012) en uiteraard het vijfde album van onze noorderburen, Dance and Laugh Amongst The Rotten (2017) dat de geschiedenis niet zal ingaan als hun beste album. Al valt die in mijn inzicht best wel te pruimen.

Seregor – Carach Angren @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

De samensmelting van duistere muziek aangevuld door een theatrale show zorgt voor een hoogtepunt tijdens deze eerste dag van Hard Rock Fest Avelgem.

Nornagest – Enthroned @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

Met een klein half uur vertraging, te wijten aan technische problemen van Enthroned, het voorlaatste deel van de zwarte mis aan om twintig voor elf.

Ondanks de vele bezettingswijzigingen en het feit dat geen enkel oorspronkelijk bandlid meer deel uitmaakt van Enthroned is de band samen met Ancient Rites één van de vaandeldragers binnen het Belgische old school blackmetalgebeuren. De band ontstond in de duistere regio rond Charleroi wanneer de webmaster van deze site het levenslicht zag en inmiddels bijna afgestudeerd is. Enthroned is dezer dagen op Europese tour met Belphegor dat op dit eigenste moment de planken zou moeten betreden van het Brugse Entrepot.

Normagest – Enthroned @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

De letterlijke rook om ons hoofd is nog helemaal niet verdwenen, die blijkt zelf toegenomen te zijn dankzij de goed draaiende rookmachines terwijl de imposante generaal Nornagest (Régis Lant), die er al bij is van kort na de start van de band, zijn troepen on stage beter leidt dan Napoleon het ooit gedaan heeft.  Als dat door Carach Angren nog niet gedaan werd dan storten de Brusselaars De Spikerelle in een alles omvattende duisternis met hun mystieke nummers met pure haat en satanisme. Jammer dat het geluid er niet uitkomt zoals het zou moeten zijn.

Enthroned @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

Het is even na middernacht als het publiek zich opmaakt om één van de meest emblematische bands uit het genre te ontvangen, het Noorse Mayhem dat tegenwoordig optreedt onder de naam The True Mayhem en beschouwd mag worden als één van de grondleggers van de Noorse black metal.

Attila Csihar – The True Mayhem @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

Vandaag speelt de band De Mysteriis Dom Sathanas van begin tot einde, het eerste album van Mayhem dat een aantal maanden uitgebracht werd na de moord op medestichter en gitarist Øystein Aarseth, in blackmetalmiddens beter bekend als Euronymous, door Burzums  Varg Vikernes, die basgitaar speelde bij de opnames van voornoemd album.

Medeoprichter Necrobutcher – The True Mayhem @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

Gekleed in monnikskappen komen de vier instrument bespelende leden van Mayhem het podium opgewandeld dat uiteraard in rook baadt om er De Mysteriis Dom Sathanas te brengen met de nummers in de volgorde waarop ze op het album uit 1994 staan. Even later wandelt de Hongaarse zanger Attila Csihar eveneens het podium op met een groot metalen omgekeerd kruis rond zijn nek hangend. Als je goed kijkt en niet te ver van het podium staat kan je nog net twee backdrops ontwaren aan beide zijkanten van het drumstel van Hellhammer. De heren spelen een voortreffelijke set en zorgen voor een schitterend orgelpunt en de kers op de zwarte taart van deze avond.

The True Mayhem @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

Het prima georganiseerd festival verliep in een gemoedelijke sfeer, zowel in de zaal als buiten waar festivalgangers genoten van een sigaret, een pintje of een warme hap dankzij twee fast-food eetkramen aan de zijkant van gemeenschapscentrum Spikerelle, ter hoogte van de jeugdclub. Ik kijk al uit naar de editie van volgend jaar.
Geïnteresseerden in foto’s van dag één van het festival kunnen terecht op https://incakola.smugmug.com/Music/Festivals/Hard-Rock-Fest-Avelgem-De-Spikerelle-Avelgem-BelgiumB%C3%A9lgica

Bezoekers uit Ecuador en Chili @ Hard Rock Fest – De Spikerelle – Avelgem

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X