Met Codex Omega is Septicflesh aan zijn tiende plaat toe, oftewel zijn vierde sinds de reünie in 2007. Amped-Up luistert voor U of het niveau van voorganger Titan geëvenaard zoniet overtroffen wordt.

De lezers die een beetje vetrouwd zijn met deze band weet wat er te wachten staat: onovertroffen bombast, loodzware riffs en grunts en lekker veel laagjes. Grote lijnen zijn hier dan death metal in een symfonisch jasje. Op Codex Omega is dit niet anders. Alle deugdelijke elementen van voorganger Titan zijn ook nu weer aanwezig: de samenwerking met het FILMharmonic Orchestra Of Prague, het koor. Voor de productie werd deze keer beroep gedaan op Jens Bogren.

Codex Omega is een pakket van ruim drie kwartier sonisch geweld dat op zulke manier gebracht wordt dat het, naar deathmetalnormen, erg luisterbaar en erg licht verteerbaar is. Mede dankzij de rijkelijk aanwezige extra’s: koor, orkestelementen, effecten-uit-een-doosje en zo meer. Er valt zoveel te ontdekken. Je wordt bijna voortdurend gebombardeerd met al deze elementen zodat je aandacht echt wel bij de les gehouden wordt. Dit alles is uiteraard te danken aan de academische opleiding van gitarist Christos Antoniou. Afgestudeerd magna cum laude, zou ik zeggen.

Het album zelf handelt over het vermeende bestaan van het derde testament, oftewel de Codex Omega. Het boek van het einde. Filosofisch voer genoeg dus om een heel album mee vol te fantaseren. Dit alles gaat wel een beetje aan ondergetekende voorbij omdat uw dienaar nu eenmaal meer naar muziek dan naar tekst luistert binnen een nummer. Maar in dat eerste element is op Codex Omega, en bij Septicflesh in het algemeen ruim voldoende te beleven om alles interessant te houden.

Het opvallende en bijzonder originele artwork is van de hand van bassist/grunter Seth Siro Anton. Zeg maar de perfecte voorstelling van alfa en omega, in termen van horror gesproken.

Codex Omega borduurt verder waar Titan ophield. De reacties waren destijds lovend, maar niet zo sterk als bij de eerdere platen van Septicflesh. Het album biedt veel goeds, doch meer van hetzelfde. De fans zullen de plaat omarmen, de meerwaardezoekers zullen eerder twijfelachtig reageren.

Voor de geïnteresseerden is er onderaan dit artikel nog een making-of video te vinden van Codex Omega.

Tracklist:

  1. Dante’s Inferno
  2. 3rd Testament (Codex Omega)
  3. Portrait of a Headless Man
  4. Martyr
  5. Enemy of Truth
  6. Dark Art
  7. Our Church, Below the Sea
  8. Faceless Queen
  9. The Gospels of Fear
  10. Trinity
Share This
X