In Memoriam: Jurgen Callens
Steven Demey

Op zaterdag 19 augustus bereikte ons het droevige nieuws dat Jurgen Callens, oprichter en bezieler van Amped-Up, overleden is. Onderstaande tekst werd voorgelezen door Steven Demey tijdens de uitvaart op vrijdag 25 augustus .

Zaterdag 19/08/2017. Op de middag kom ik thuis van een voetbaltornooi van mijn dochter. Ik heb een gemiste oproep en een ingesproken boodschap van een goede vriend. Ik kan er niet veel van maken want ik hoor alleen maar gesnik. Ik begin voorzichtig te panikeren want die vriend heeft de laatste tijd nogal wat problemen. Die vriend is toevallig ook een goede vriend van Jurgen. Ze noemen ons wel eens de drie musketiers omdat we vaak samen opduiken op optredens en festivals.

Ik neem mijn telefoon en bel eerst naar Jurgen om te vragen of hij van iets weet. Ik krijg geen gehoor. Daarop besluit ik terug te bellen naar die vriend. Hij neemt op en ik vraag wat er scheelt. Jurgen is vannacht uit het leven gestapt. Ik geloof hem niet. Het kan niet. Onwezenlijk. Ik haak de telefoon in. Ik bel terug om het nog eens te vragen. Is het wel zeker?

Vorige week had ik Jurgen nog bij hem thuis opgepikt om samen naar Alcatraz Metal Fest te gaan. We zouden samen met Eef en Bart 3 dagen aanwezig zijn om daarna een mooi verslag te maken van het festival. Ik had het die dag met Jurgen nog over zijn privéproblemen. Ik probeerde hem moed in te praten en we zouden ons eens drie dagen lang amuseren. Net zoals we enkele maanden eerder ook al op Graspop hadden gedaan. Even weg uit de realiteit en ons onderdompelen in een wereld die ons zo na aan het hart ligt. Dat deden we wel vaker. Jurgen kon echter niet meer genieten zoals hij vroeger deed. Hij focuste zich vooral op Amped-Up. Het was zijn kind. Hij had er zoveel tijd, liefde en energie in gestopt om op nauwelijks een jaar tijd de grootste muzieksite van de Benelux te worden. Hij voelde zich dan ook erg verantwoordelijk voor alles wat er mee te maken had. En er kwam veel bij kijken. Op Alcatraz was hij dé contactpersoon voor de promotors van de platenlabels. Hij nam dat erg serieus. Hij wou iedereen tevreden stellen. Hij kon geen neen zeggen. Als een platenmaatschappij vroeg voor een interview met één van hun bands, dan zei hij altijd ‘ja’, ook al zei ik wel eens dat hij moest durven ‘neen’ zeggen. Ja, we verschilden wel eens van visie. Jurgen was er echter de persoon niet naar om daarover zwaar in discussie te treden.

Ik ken Jurgen 25 jaar. We hebben samen veel lief en leed gedeeld. In al die jaren heb ik nooit ruzie met hem gehad. Jurgen kon geen ruzie maken. Hij haatte het. Hij had een hart van goud en wou voor iedereen zo goed mogelijk doen en zo weinig mogelijk mensen teleurstellen. In de dagen die volgden op Alcatraz hadden we veel contact omdat het een huzarenstukje zou worden om tegen het einde van de week alle verslagen van de bands online te krijgen. Jurgen had een deadline gesteld en die moest worden nageleefd. Hij zei het niet met zoveel woorden maar dat was ook niet nodig. Jurgen, Bart, Eef en ik voelden elkaar op dat vlak goed genoeg aan. Tegen donderdag waren alle stukjes zo goed als klaar. Enkele bands waren ons echter ontsnapt. Je voelde dat Jurgen zich daar schuldig over voelde. Alles moest perfect zijn. Alcatraz, de lezers, de platenmaatschappijen, de bands,… Iedereen moest een goed gevoel aan ons werk kunnen overhouden.

Om alles goed te kunnen opvolgen hadden we met ons vier een ‘Whatsappgroepje’. Vrijdagavond hadden we tot 20u nog wat zitten dollen. We waren opgelucht dat het harde werk erop zat en we waren elk op onze manier aan het genieten van een aperitiefje. Misschien hadden we die vrijdagavond in plaats van voor onze pc te zitten moeten samenkomen om er eentje op te drinken? Dan hadden we elkaar nog eens gezien. Nu is het te laat. Enkele uren na ons chatgesprek besloot Jurgen de wereld vaarwel te zeggen. Wat nu? Wat met Amped-Up? Eerlijk? We weten het momenteel niet. Het is te vroeg. Het dringt ook nog steeds niet door. Het zal zijn tijd nodig hebben. En het zou ongepast zijn om daar nu uitspraken over te doen. We willen alle lezers bedanken voor het begrip in deze moeilijke tijden. Jurgen is niet meer, maar elke Amped-Up medewerker draagt een stukje van hem in zijn hart. Geen enkel optreden of festival zal ooit nog hetzelfde zijn. We gaan je missen. Jurgen, je hebt een hart van goud en je was veel te braaf voor een wereld vol valkuilen. Vorige week zei je het me nog: ik begrijp de wereld niet meer.  Onderstaande song is er eentje voor jou, maat! Het is waarschijnlijk de laatste song die je hebt beluisterd. ‘No Retreat, No Surrender’, om te eindigen met jouw woorden. Vaarwel Metal Brother…

Steven Demey in naam van alle Amped-Up medewerkers

Jurgen schreef twee reviews die nog niet eerder gepubliceerd werden. Omdat Amped-Up het belangrijk vindt dat zijn laatste teksten toch nog gepubliceerd worden, zijn deze hier te lezen:

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X