Jurgen Callens

Solitude Within is een jonge Belgische band die half mei zijn debuut uitbracht via het eigen label Box Fish Records. De groep gaat door het leven als femalefrontedformatie en nam de elf nummers op bij Tony De Block in de Midas Studios. Je kan je verwachten aan een mix van klassieke muziek en hard rock en heavy metal. Solitude Within hoopt met dit album zijn wagonnetje te haken aan de lange trein van femalefrontedbands die nu al een tijdje doorheen het metallandschap dendert.

Toen we dit album in de mailbox kregen, dachten we: alweer een femalefrontedband… Want daar worden we echt mee overspoeld de laatste maanden. Soms zitten daar leuke dingen tussen, soms ook heel wat mindere. Solitude Within vermeldde in de bio invloeden van grote bands als Delain, Nightwish, Evanescence, Therion en Evergrey (vandaar de bandnaam, naar het gelijknamige nummer?). Strooi je met dergelijke namen, dan moet je natuurlijk ook wel uit je pijp komen met resultaten. Dan sta je als recensent natuurlijk nog wat sceptischer. Maar eerlijk gezegd: het valt allemaal heel goed mee. Origineel zijn in dit genre is geen sinecure meer, maar de band probeert op eigen wijze een eigen toets aan het verhaal te geven. Zangeres Emmelie, die ook de keyboards bespeelt, beschikt over een mooie heldere stem die de songs perfect kan dragen. Ze dobbert ergens tussen Charlotte van Delain en Amy Lee van Evanescence in. Alleen mag ze nu en dan nog wat krachtiger proberen uithalen, want dat kan ze zeker. Nu klinkt het op album soms wat braafjes, wellicht worden de registers live wel meer opengetrokken. Maar sowieso: een heerlijk stemmetje. Ook op de songs zelf valt niet veel af te dingen. Die zijn catchy, en makkelijk beluisterbaar. Je bent er ook meteen vertrouwd mee. De grote dosis melodie zorgt ervoor dat het album van begin tot eind aantrekkelijk blijft en uitnodigt tot herbeluisteren. Solitude Within lijkt ons in het genre een van de grootste vaderlandse beloftes. Misschien kan de band alleen nog eens proberen wat vaker het gaspedaal wat dieper in te drukken. Muzikaal en vocaal en speltechnisch weten we dat alles snor zit. Als we dan toch ergens moeten vitten, dan hadden we de produktie misschien liever iets voller en krachtiger willen horen. Maar live wordt het ongetwijfeld genieten met songs als Fade Away, Morrigan, Disappear en Turn Away.

Solitude Within, een verrassing toch wel. Een band die goeie songs combineert met prima vocalen. Ze hebben ons heel benieuwd gemaakt naar hoe ze het er live vanaf gaan brengen. Zeker even checken, female fronted lovers!

Tracklist:

 1. Fade Away
 2. Blame
 3. Morrigan
 4. Fly
 5. Burn
 6. Disappear
 7. In My Mind
 8. Eternal Flame
 9. Turn Away
 10. Paralyzed
 11. In The Dark

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

oktober

31okt16:30JUDASFEST IIIDEN EGLANTIER - SINT-NIKLAAS

31okt20:0023:00Thurisaz Re-Incentive Release Show + support - Zaal Oosthove - Wervik

november

01nov18:00MAIDEN UNITED @ BOOGIEWOOGIE - GERAARDSBERGENPOWERSLAVE EUROPEAN TOUR 2020

07nov15:00ZINGEM BEEFT 2020DE GRIFFEL - ZINGEM

07nov18:00Sterk IJzer 3JH ASGAARD - GENTBRUGGE

14nov20:0023:00Valkyre ft. Liv Kristine | Beneath My Sins at DVG, Roeselare

15nov15:0023:00Valkyre ft. Liv Kristine + Ann My Guard | Baroeg

21nov15:00PLUTO FEST 2020DEN AMB8 - OOSTERZELE

28nov11:30WAREGEMSE METAL DAY 2020WAREGEM EXPO - WAREGEM

Share This
X