Jurgen Callens

Lionsoul is een jonge, Italiaanse band uit Bergamo, die in tegenstelling tot hun vaderlandse collega’s – die veelal gekend staan om hun neoklassiek getinte, bombastische en met keyboards doorspekte melodische metal – meer zijn pijlen richt op de Europese power metal. De band, die opgericht werd in 2009, bracht voordien een full album uit, genaamd Omega, dat inmiddels ook al dateert uit 2013. Welcome Storm is de langverwachte opvolger hiervan en ligt al sinds 23 juni in de winkels. Het nieuwe album is tevens het eerste voor het label Limb Music.

De laatste jaren is er heel wat beweging in de Italiaanse scene, waar er zeer zeker een aantal fantastische bands actief zijn. Het is verbazend vast te stellen dat zoveel bands het powermetalgenre een warm hart toedragen en de vlag van de heavy metal wapperend weten te houden. Lionsoul, een jong vijftal, is diezelfde overtuiging toebedeeld. Echter, daar waar veel bands in dezelfde stijl spelen, willen deze mannen vooral hun invloeden uiten die ze haalden bij de traditionele Europese powermetalbands, en dit combineren met het soms progressieve karakter van de Amerikaanse collega’s. Deze combinatie mondt dan ook uit in technisch goed gespeelde melodische power metal, met goeie songstructuren. De songs zitten goed ineen en getuigen van vakkennis. Ook de zang is van een goed niveau. Ivan Castelli, die tevens de keyboards voor zijn rekening neemt, mag zich zeker meten met zijn betere vaderlandse collega’s. Nummers als Lion’s Throne, een stevige uptempo track, gaan er hier zeker vlot in. Daar ligt ook het sterke punt bij deze band: de meer stevige songs springen eruit. Als de power wegvalt, missen we soms iets. De songs zijn niet direct oorwormen bijvoorbeeld, wat sommigen in dit genre toch wel belangrijk vinden. Refreinen die je snel meezingt, zal je niet snel terugvinden. Niks verkeerds mee, zolang ze dit maar compenseren met prima headbangers als Next Genesis. Je hoort duidelijk wel potentie bij Lionsoul, alleen komt het er nog niet ten volle uit in pakkende composities. Wellicht zal dit muziek zijn die het live beter zal doen, dan op album. Het is moeilijk om uitschieters aan te duiden, of het zou het eerder genoemde Lion’s Throne moeten zijn. Of een ander uptempo nummer als The Thunder Master: ik denk dat dit de richting is waarin de Italianen het moeten gaan zoeken.

Kortom: Welcome Storm is een niet onverdienstelijk album geworden, maar zal het moeilijk krijgen om de concurrentie aan te gaan met de overvloed aan powermetalreleases die heden ten dage uitkomen. We houden het vijftal in de toekomst echter wel verder in de gaten.

Tracklist:

  1. Beyond Dusk
  2. The Principle Warrior
  3. Next Genesis
  4. Gatling Sight
  5. Bright Light
  6. Iron Whispers
  7. The Thunder Master
  8. A Common Forever
  9. Welcome Storm (Eternal Quest)
  10. Lion’s Throne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

december

08dec18:3023:00VOLBEAT + SKINDRED + BAD WOLVES @ Sportpaleis - Antwerpen

16dec18:3023:00AIRBOURNE + BLUES PILLS + CROBOT @ Koninklijk Circus - Brussel

januari

15janalldayHeadbangers Parade

X