Ashley Bickx

Voor elk subgenre binnen de metalscene is er wel een toepasselijk en geschikt platenlabel voorhanden. Toch worden er heden ten dage ook nog albums uitgebracht los van elk label of ander ondersteunend forum. HeadCrusher is zo een band die ten volle gebruik maakt van zijn onafhankelijke status om op 28 juli zijn nieuwste langspeler op de wereld los te laten. Death Comes With Silence staat garant voor een stevige portie extreme metal zoals deze alleen nog door groepen met hun roots geworteld in het Zuid-Amerikaanse continent wordt geproduceerd. 

Een kleine tien jaar geleden nam HeadCrusher de belangrijke beslissing om de Colombiaanse thuishaven te verlaten en de ‘oversteek’ te maken naar het land van de Stars en Stripes. De keuze viel op Austin als nieuwe locus operandi. Op bepaalde momenten sijpelen de Zuiderse invloeden duidelijk door, maar verwacht hier zeker geen lambada of andere zwoele passages.

Ignis Fatuus laat het album van start gaan met een zachte, akoestische gitaar intro, die de luisteraar als het ware in slaap weet te dommelen. Iets waar na een kleine twee minuten abrupt een einde aan komt als HeadCrusher de lade van de extremiteiten opentrekt onder de vorm van het nummer Seismal. Blastbeats en een oorverdovend gegrom zijn het gevolg. Toch is er ook een zekere vorm van toegankelijkheid te bespeuren met name in het refrein. Het tempo tijdens de eerste drie nummers ligt verschroeiend hoog. Het is pas bij Trails Of Devastation dat de band wat gas lijkt terug te nemen, al is dit een bemerking die de nodige korrel zout vereist. Bovendien worden voor het eerst de cleane vocalen bovengehaald door frontman Kike Valderrama, iets wat de brutaliteit in zekere mate wat weet te temperen.

Fatal Error bevat een interessante mix van black metal in combinatie met bepaalde elementen uit het core-genre. De gitaarsolo op het eind zorgt ervoor dat dit nummer als één van de hoogtepunten van deze Death Comes With Silence kan worden beschouwd. Na een kort intermezzo trekt HeadCrusher wederom alle registers open. Eternal Butchery en het titelnummer Death Comes With Silence staan allebei vol met brute tempowisselingen en liggen mooi in het verlengde van hetgeen de band het voorbije halfuur op de trommelvliezen losliet. Na de instrumentale outro I Am Death volgt er nog een bonus track, Gritos Del Sur, waarop Kike Valderrama de vocale steun krijgt van enkele bevriende zangers uit het genre zoals onder andere Fabio Marin van de band Internal Suffering.

HeadCrusher is er in geslaagd om een degelijk eindresultaat op de mat te leggen. Death Comes With Silence is echter wel geen hapklare brok, die rustig tussen de soep en de patatten enkele rondjes kan draaien. Het is een album dat enige inspanning vergt om tot zijn recht te komen. Wie fan is van extreme metal zal met deze nieuwste langspeler van HeadCrusher waarschijnlijk wel raad weten, maar over het algemeen bekeken zijn er nergens uitschieters te bespeuren, die het geheel naar een hoger niveau weten te tillen. Desalniettemin verdient deze band enig applaus en respect, want het uitbrengen van een album op eigen houtje is absoluut geen sinecure.

Tracklist:

 1. Ignis Fatuus (Intro)
 2. Seismal
 3. A Plague Upon Us
 4. Black Hearted Demons
 5. Trails Of Devastation
 6. Intermission
 7. Fatal Error
 8. Eternal Butchery
 9. Death Comes With Silence
 10. I Am Death (Outro)
 11. Gritos Del Sur (Bonus Track)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X