Bart Van Gestel

Af en toe passeert hier op de redactie al eens een obscuur stukje muziek. Wanneer – let op! – het obscure Unaussprechlichen Kulten zijn vierde plaat Keziah Lilith Medea (Chapter X) in mijn mailbox verscheen, gingen mijn wenkbrauwen de hoogte in. In een niet zo ver verleden kwam deze band al eens voorbij als support op een affiche samen met Incantation en Dead Congregation. Ik praat dan over een band uit Chili. Neem daarbij de beschrijving als occulte death metal, en daarbij is ondergetekende helemaal verkocht.

Unaussprechlichen Kulten ontstond in 1999 in Santiago. De band vergelijkt zichzelf met concepten als Incantation, Immolation en zelfs Pentagram (Chile). De band stak in 2011 en 2014 de grote plas over om te touren in Europa en wist daarmee enige aanhang te verwerven in de underground scene op het vasteland.

Nieuw werk dus. Keziah Lilith Medea (Chapter X) is een rechtstreks vervolg op voorganger Baphomet Pan Shub-Niggurath uit 2014. In ieder geval doet deze band genoeg moeite om zichzelf ‘lastig bespreekbaar’ te maken, gezien de keuzes van namen. De naam van de band zelf is echter afkomstig uit de literatuur, en meer specifiek uit een verhaal van horrorschrijver H.P. Lovecraft. Het is dan ook uit de werken van de heer Lovecraft dat het Chileense viertal inspiratie haalt.

Muzikaal brengt Unaussprechlichen Kulten death metal met een behoorlijk dosis occultisme. De muziek wordt het best geconsumeerd met een welafgemeten hoeveelheid geestesverruimende middelen. Op die manier krijgt de muziek een bepaalde multidimensionaliteit waarin de luisteraar meegetrokken wordt om er veertig mimnuten later uitgekauwd weer terug te worden uitgespuwd.

De songs hebben stuk voor stuk een meesterlijke groove. Hier en daar worden songs van een bombastische intro of interludium voorzien wat de sfeer enkel maar ten goede komt. Beeld je een mengeling in van hallucinogene spanning en een hoofdtrauma. Unaussprechlichen Kulten verheft occulte death metal tot een kunst zonder weerga. Een ware klassieker in wording uit het genre.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X