Tom Moons

Laten we even een trip naar het verleden maken. In 2015 headlinede Enslaved het bekende Roadburn festival en gitarist Ivar Björnson mocht zelfs de curator van dienst zijn. Dit werd natuurlijk gevierd met een set bol van verrassingen die de fans met veel plezier vervulden. Twee jaar later besluit de band opnieuw iets speciaals te doen, maar dan voor de komende Record Store Day: hij brengt de audio van het concert in de 013 van 11 april 2015 uit op plaat.

Het feit dat een band een nieuwe liveplaat uitbrengt is meestal niet zo speciaal meer, maar dit is nog maar het eerste livealbum dat de mannen van Enslaved uitbrengen! Laten we maar direct de koe bij de hoorns vatten en zeggen dat dit een livealbum is zoals ze horen te zijn. Ook al is de helft van het eigen werk op deze plaat van het laatste album, dit draagt zeker niet bij tot een mindere ervaring. Al vanaf de eerste seconden merk je dat het een ‘no nonsense’-show is waar minder gefocust wordt op interactie met het publiek en meer op de muziek zelf, zoals we het graag hebben.

Je merkt dat de band haar eigen sound doorheen de jaren heeft weten vast te leggen en dit live ook zeer goed kan brengen: zowel de meer proggy als de meer blackelementen komen zeer goed tot hun recht. Dit valt zeer goed te horen in de stem van zanger Grutle Kjellson: zowel zijn cleane vocals als grunts en screams komen perfect terecht in de mix, een puntje waar veel andere bands nog wat aan kunnen zuigen.

Het album is zeer mooi gemixt, zowel de gitaar, drums als bas komen mooi naar voren en geen enkel instrument staat eigenlijk te veel in de mix, de vocals komen ook niet te weinig of te veel erin voor, zoals we ondertussen gewoon zijn van de opnames vanop Roadburn. Spijtig dat het publiek zo weinig te horen is, nu lijkt het alsof dat de zaal nog niet halfvol stond.

Wat betreft de special guests worden we verwend met gastoptredens van Einar Selvik (Wardruna), Adalbjörn Tryggvason (Sólstafir), Per Wiberg en Menno Gootjes. Hiernaast krijgen we ook nog een mooie cover van Immigrant Song van Led Zeppelin naar ons hoofd gegooid, nochtans geen makkelijk nummer om te coveren!

Enslaved levert met Roadburn Live een meer dan degelijk eerste livealbum af dat zowel leuk is voor de doorwinterde fans als mensen die de band voor de eerste keer een kans willen geven.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

15janalldayHeadbangers Parade

X