Graspop Metal Meeting 2017, donderdag 15 juni: Het Verslag
Eef

Donderdag 15 juni is een dag waar tienduizenden mensen hard naar uitgekeken hebben, want dan stond opnieuw een vierdaagse vol metal, bier, vrienden, maar vooral keiveel goeie optredens voor de boeg. Files trotseerden we met de glimlach, met de speakers op 11, aanschuiven voor de bandjes en bonnetjes waren ook geen probleem – de tentjes waren sowieso toch al opgezet en dus waren we klaar voor wat komen zou. Op de eerste dag – Day Zero zoals die genoemd wordt – stonden vooral Belgische bands op het programma en dat die dus ook een massa lokken, konden we zelf aanschouwen. Een greep uit het aanbod kan je hieronder terugvinden.

Wolves Scream, Metaldome (18:15-18:55)

Wolves Scream kreeg de eer om, net als twee jaar geleden, in de Metal Dome te spelen. En net zoals toen wisten ze iedereen moeiteloos rond hun vinger te winden met hun staalharde metalcore. De zanger vroeg telkens om een moshpit of een circlepit te starten, iets wat op luid gejuich en rondvliegende pinten werd onthaald. Hét hoogtepunt van de set was zonder twijfel Oathbreaker, misschien wel een van de hardste nummers dat de band ooit gemaakt heeft. Het dak van de tent ging er figuurlijk gezegd volledig af en de temperatuur steeg nog een paar graden. Op zich wel een probleem, daar het zo verdomme al heet genoeg was. Deze show was zonder twijfel de beste die de band al gespeeld heeft, en ze laat zien dat Wolves Scream echt wel het potentieel bezit om het te maken.

Wolves Scream – Dorien Goetschalckx

Off The Cross – Jupiler Stage (19:25 – 20:15)

Toen ik Off The Cross voor het eerst mocht aanschouwen, toen in De Kreun in Kortrijk, was ik aangenaam verrast door zijn muziek. Ze vallen moeilijk te plaatsen in de muziekwereld, maar vast staat wel dat het toen een geweldige show was. Op GMM mochten ze de Jupiler Stage komen afbreken, en dat lukte hen aardig, al overkwam mij vaak het gevoel dat er iets miste aan de show. Het zal waarschijnlijk aan mij gelegen hebben, want de massa headbangende fans die voor het kleine podium stond was echt immens, en die mensen hadden er duidelijk meer zin in. Er vielen toch ook wel enkele hoogtepunten te noteren, waaronder Book Of Doom en The Final Adjustment. Na dat uiteindelijk toch wel verschroeiende optreden was het hoog tijd voor wat verfrissing.

Off the Cross – Arne Desmedt

King Hiss – Metal Dome (19:55-20:35)

Ook hard aan de weg naar de top aan het timmeren is de West-Vlaamse stonermetalband King Hiss. De band stond reeds voor de derde keer op Graspop en deed wat het altijd doet: de boel in vuur en vlam zetten. Met de vorig jaar verschenen tweede langspeler Mastosaurus onder de arm, werd duidelijk naar Dessel afgezakt om zieltjes te winnen. Een goede setlist is niet voldoende voor de band; de podiumprésence is ook een kenmerk: wie smelt niet voor de enigmatische stuiptrekkingen van zanger Jan Coudron? King Hiss heeft ook maar één gitarist nodig, want Joost Noyelle is er drie waard. Wat tovert die man prachtige riffs uit zijn gitaar.

Joost Noyelle – King Hiss @ Metal Dome – Graspop Metal Meeting – Dessel – BE

Een optreden van King Hiss is altijd een intense beleving en dat was op Graspop niet anders. We waren getuige van een zeer soliede set, waarbij, if I may say so, de oudere nummers er toch ietsje harder inhakten, waardoor de nieuwe tracks eerder een soort van aanloopjes waren naar de “oude” hits.

King Hiss – Hughes Vanhoucke

Born From Pain – Jupiler Stage (21:15-22:05)

Wie donderdagavond in vorm was voor een stevig potje hardcore moest present tekenen voor de Nederlandse hardcoreveteraan Born From Pain. Het was de eerste keer dat de Nederlanders op een podium in Dessel mochten kruipen, waardoor er veel geïnteresseerden voor de Jupiler Stage stonden toen Rob Fransen vroeg om de vriend naast je vast te pakken en eens stevig rond te dansen. Zowat overal waren er mensen aan het moshen; opvallend was het feit dat de doorsnee metalhead niet zo was opgezet met de veldslag die de oproep opleverde. Verschillende mensen ergerden zich aan het agressieve publiek waardoor er hier en daar zelfs een opstootje ontstond. Jammer, want wie naar een show van Born From Pain komt kijken, mag zich hieraan verwachten. De Nederlanders verzorgden een puike show.

Born From Pain – Dorien Goetschalckx

Thurisaz – Metal Dome  (22.15 – 23.15)

Als je je twintigste verjaardag viert, dan kan je dat evengoed maar in stijl doen, moeten de heren van het Westvlaamse Thurisaz gedacht hebben. Na verpletterende passages, eerder dit jaar op Metalworks in Kuurne en op het uitverkochte Headbanger’s Balls Fest in Izegem, was het deze keer de Metal Dome op de Desselse weide die voor de bijl moest. Kosten nog repetitietijd werden gespaard om een drietal strijkers klaar te stomen, voor wat een speciale show moest worden.

Strijkers ensemble – Thurisaz @ Metal Dome – Graspop Metal Meeting – Dessel – Be

De meesten onder ons kennen Thurisaz als een heel atmosferische black/deathmetalband, die met verschillende vocalisten werkt, en telkens een bevreemdende, bevangende en beangstigende sfeer weet te creëren. Je weet wel: het gevoel waarvan de haren op je armen rechtop gaan staan en je koude rillingen over je rug voelt lopen. In de positieve zin dan wel natuurlijk. In kleine clubs lukt dat meestal aardig, omdat intieme zalen zich daar beter voor lenen. Wij waren dan ook heel benieuwd wat we op Graspop konden verwachten van dit sympathieke vijftal uit Wervik.

Peter Theuwen – Thurisaz @ Metal Dome – Graspop Metal Meeting – Dessel – BE

Tien jaar geleden was het, toen ik ze hier nog eens aan het werk zag en op die dag maakten ze van me een fan voor het leven. Op donderdag stond de tent goed gevuld. De meesten had hun tent opgesteld gekregen, de aperitief achter de kiezen en waren klaar voor het echte werk. En echt werk was het wel: de West-Vlamingen schotelden ons hun meest muzikaal mogelijke set voor. Technisch zijn alle muzikanten heel onderlegd, dat wisten we al, maar nu lieten ze zich op geen fouten betrappen.

Mattias Theuwen – Thurisaz @ Metal Dome – Graspop Metal Meeting – Dessel – BE

Het publiek genoot – er was zelfs een rolstoelcrowdsurfer – en op de bühne voelde je de 100 procent inzet. En toch. Als fans zijn we natuurlijk verwend geweest in het verleden, maar vandaag ontbrak er iets. Waren het de cello’s die maar moeilijk doorkwamen? Het perfectionistische kantje? Het ’te’ goed willen zijn? In elk geval, we misten ergens de spontaniteit en de catchyness die we anders wel gewoon zijn. We misten ook de songs die echt knallen en je willen doen meebrullen tijdens alle stukken. Maar we kunnen het begrijpen dat de band hier de kans kreeg om voor een groot publiek zijn oeuvre aan te prijzen op de voor hun meest voor de hand liggende manier. Was het daarom een mindere set? Nee! Als niet-kenner zal dit wellicht zelfs het hoogtepunt op donderdag geweest zijn. Maar wij zien ze volgende keer gewoon liever terug in een club, met de echte knallers van songs. (Jurgen Callens)

Het fotoalbum van de Thurisaz show kun je hier terugvinden: https://incakola.smugmug.com/Music/Belgian-BandsBelgische-Bands/Thurisaz-Graspop-Metal-Meeting-2017-Dessel-Antwerpen-BE/

Thurisaz & Strijkers @ Metal Dome – Graspop Metal Meeting – Dessel – BE

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

augustus

12augallday14Alcatraz Festival

september

Geen concerten

Loading
Share This
X