Pinkpop 2017 – Dag II
Hughes Vanhoucke

Pinkpop – Dag 2

Kodaline is de eerste band van de dag die ik zie op main stage, een mainstream top 30 band met catchy nummers die vooral goed liggen bij meisjes tussen hun plechtige communie en hun eerste of tweede ernstige relatie van een week. Na twee nummers zoek ik als de bliksem andere oorden op, oorden waar straks de bevallige Caroline Westendorp en haar band The Charm The Fury aantreden, meer bepaald in de tent naast het hoofdpodium.

Caroline Westendorp – The Charm The Fury @ Brightlands Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Twee weken geleden mochten we in Torhout The Charm The Fury aan het werk zien als opener voor labelgenoten Spoil Engine of een paar weken voordien als voorprogramma van Bury Tomorrow in de Antwerpse Kavka. Vandaag treedt de voormalige metalcore band uit Amsterdam  op voor een volle tent met een veelvoud aan mensen in vergelijking met de shows in België. De band klonk toen vet in de positieve zin van het woord. Vandaag is het geen zaaltje maar een tent, een grote tent, de Brightlands tent die voor de Amsterdammers bijna helemaal volgelopen is.

Koen Stokman – The Charm The Fury/STAT!C @ Brightlands Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Zangeres Caroline die uitgedost is in quasi dezelfde outfit als twee weken geleden, gaat meteen als een furie van start met de single Echoes uit hun laatste album. Gisteren passeerde een regenhoos door Megaland, vandaag is het een Amsterdamse windhoos. Gitarist Rolf Perdok is er vandaag niet bij als leadgitarist, op zijn plaats staat de gitarist van STAT!C, Koen Stokman. Hommeles in de band net nu ze een nieuwe plaat promoten? Helemaal niet, Rolf Perdok heeft afgelopen week zijn pols gebroken door op een ventilator te springen en zo moest Koen Stokman in vijf dagen tijd klaargestoomd worden om een set van tegen het uur onder de knie te krijgen. Tijdens No End In Sight komt Rolf Perdok wat mee screamen, met zijn pols en voorarm in het gips.

Rolf Perdok met de pols in het gips – The Charm The Fury @ Brightlands Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – Nederland

Lang hoeft de sierlijke en headbangende Caroline Westendorp niet te wachten eer ze bediend wordt op haar wenken wanneer ze het publiek om een circle pit vraagt – “Dit is een fucking metal show!” – , op een bepaald moment ontstaat zelfs een spontane wall of death. Naar het einde van de set toe gaat de zangeres op de rand van de crash barrier staan waar ze verder het nummer afwerkt om nadien eventjes op haar rug en op de handen van het publiek te surfen met de micro in de hand.

Caroline Westendorp – The Charm The Fury @ Brightlands Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Vier van de zes nummers die het Amsterdamse vijftal bracht zijn afkomstig van hun recent uitgebrachte tweede album, The Sick, Dumb & Happy, een plaat die op de Oor stand goed van de hand gaat, voor, tijdens en na de signeersessie even na hun set.

Simon Neil – Biffy Clyro @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Als standbeelden staan de drie vaste leden van Biffy Clyro net als de twee tourmuzikanten voor zich te staren tijdens de intro van Wolves of Winter, de eerste single van hun laatste opus Ellipsis. Naar goede gewoonte dragen de heren geen T-shirt waardoor je hun arsenaal aan tattoos in vol ornaat kunt bewonderen. Een andere certitude zijn de schreeuwlelijke broeken die ze dragen, één van hun handelsmerken.

Hun broeken mogen dan wel schreeuwlelijk zijn hun muziek is ronduit prachtig, al ruim twee decennia lang. Ik kan me geen betere alternatieve rockband inbeelden en de energie die Simon Neil en de roodharige broertjes James & Ben Johnston uitstralen is grenzeloos.

James Johnston – Biffy Clyro @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Het is in een sappig Schots accent dat Simon Neil de nummers aan elkaar praat om zich dan meteen bijna in trance opnieuw te storten op de vocals en gitaarakkoorden.  De laatste vier albums passeren de revue, van de stevigere albums uit het begin van het vorige decennium krijgen we helaas niets te horen al worden de nummers live een stuk steviger gebracht dan op plaat.

Simon Neil – Biffy Clyro @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Na Biffy Clyro moeten we twee uur wachten op de volgende stevige band, Rancid.

De Californische punkband uit Berkeley speelt om 20:30 uur in de Brightlands tent en dient als laatste opwarmer voor een andere (gewezen) punkband, Green Day die straks aantreedt op het hoofdpodium. Eenentwintig jaar geleden stonden ze hier ook al eens op de planken als late twintigers of prille dertigers. Dat de punkrock veteranen kunnen rekenen op een stevige achterban was al geweten en dat wordt hier nogmaals bewezen, een aanhang die alle nummers uit volle borst meezingt.

Tim Armstrong – Rancid @ Brightlands Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

De twee drijvende krachten achter de band en tevens ook gitaristen hebben de looks van punkers niet meteen met zich mee, zanger/gitarist Tim Armstrong heeft met zijn lange baard,  een vol getatoeëerde kale knikker en mouwloos versleten jeansjasje, de looks van een overjaarse biker maar dan één met gelakte nagels en een versleten Gretsch gitaar.

Tim Armstrong – Rancid @ Brightlands Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Vergis je echter niet; Lars Frederiksen, staat te spelen uitgedost in een ruim zittende witte broek, een carré hemd met korte mouwen en een debardeur die hij lijkt ontleend te hebben van Xavier De Baere uit Morgen Maandag.

Lars Frederiksen – Rancid @ Brightlands Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Muzikaal brengen ze de reinste punk of punkrock zonder de commerciële toets van de band die na hen speelt met hun Top 30 punkrock. Een topprestatie van Rancid. Zelfs als niet ingewijde in de punkmuziek is dit volop genieten, een show zonder omwegen en gezever met zowat de helft van hun nummers uit hun meest succesvolle album, … And Out Come The Wolves uit 1995.

Rancid @ Brightlands Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Om 21:30 uur ruimen de generatiegenoten van Green Day plaats voor hun maten die op main stage mogen spelen voor een veel ruimer publiek.

Green Day fans @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Green Day dan. De storm rond de Amerikaanse populaire punkrock formatie is de laatste jaren wat gaan liggen na wat mindere albums maar vanavond staan ze hier als headliner op een festival met toch wel heel wat uiteenlopende genres.

Duracell Bunny – Green Day @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Eerst krijgen we Bohemian Rhapsody te horen gevolgd door Blitzkrieg Bop van The Ramones met het optreden van een dansende haas om uiteindelijk op de tonen van The Good, The Bad & The Ugly de intrede te krijgen van de protagonisten van de band, de eerste zijnde Tré Cool die wat fratsen uitvoert.

Tré Cool – Green Day @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Het is op de tonen van Know Your Enemy dat midget Billie Joe Armstrong het publiek opzweept en de passerelle komt opgelopen waar luttele ogenblikken eerder nog een Duracell bunny het publiek wat kwam jennen. Rond zijn nek draagt de zanger van Green Day een gitaar waarop de vlag van de VS prijkt, wedden dat hij straks zijn land vervloekt of toch minstens Donald Trump. Meteen na een eerste hit komen twee singles uit hun laatste album, Revolution Radio, die ze in oktober vorig jaar uitbrachten. Al bij het tweede nummer wordt een fan on stage geroepen en aangespoord om van de passerelle het publiek in te duiken nadat hij wat meegezongen heeft en het publiek wat opgejut heeft. En ingestudeerd nummertje?

Billie Joe Armstrong – Green Day @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Ergens halfweg de show, tijdens het nummer Knowledge, nodigt Billie Joe Armstrong net als bij elke andere show een fan uit op het podium om een deuntje mee te spelen. Hier zit sleet op, bij hun vorige passage op Pinkpop deden ze kraaknet hetzelfde en dat is al een tijdje geleden. Deze keer gaat het om een 11-jarige Giel die best aardig gitaar kan spelen en zelfs zingen. De kans dat deze fan toevallig uit het publiek geplukt werd moeten ze mij alvast niet vertellen. Ontroerd was hij wel die Giel die als klap op de vuurpijl de gitaar mag houden van Billie Joe Armstrong wat de jonkie uitzinnig blij maakt en er een vreugdesprong voor over heeft.

Billie Joe Armstrong – Green Day @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Na ruim twee uur zit de show erop, een heel energieke show met een zanger die voortdurend heen en weer liep of sprong terwijl hij gitaar speelde en zong of het publiek opzweepte.

Naar mijn gevoel een té lange show waar helaas ook wat fillers bij zaten wat de vraag doe rijzen of het niet beter zou geweest zijn een set te spelen van anderhalf uur zonder al die gimmicks en vooral die fillers waar niemand iets aan heeft. En uiteraard kregen we meermaals te horen “Fuck Donald Trump”.

Green Day @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Woensdag 14 of donderdag 15 juni hebben jullie nog dag 3 van Pinkpop 2017 te goed, met lekkere optredens van Prophets of Rage en van hun gabbers System of a Down naast Seasick Steve, Sum 41, Live en Kings of Leon. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X