Jurgen Callens

Het Duitse Wizard, niet te verwarren met ons eigenste (wijlen) (Wizz) Wizzard, draait alweer heel wat jaartjes mee binnen het heavymetalcircuit. 28 om precies te zijn. Met Fallen Kings zijn deze true metaladepten dan ook al toe aan hun elfde album. Het vijftal, dat kwaliteit boven originaliteit verkiest, verzorgde zelf de produktie van de tien nieuwe nummers, evenals van de twee bonustracks. Fallen Kings staat garant voor een goeie 57 minuten pure en true heavy en power metal en wordt op 16 juni in de winkels verwacht via Massacre Records. 

Wizard is een band die het vooral van het thuisland moet hebben, waar deze vorm van metal die de heren brengen, nog steeds immens populair is. De band speelde in der heimat al op alle gekende festivals en tourde en speelde onder meer al met Edguy, Sacred Steel en Grave Digger, om er maar een paar te noemen. De cover werd ontworpen door Aldo Requena en als je kijkt dan zal je meteen de link kunnen leggen naar de band, waarnaar ik straks nog wel meermaals zal verwijzen. De mix en mastering werden gedaan door Achim Köhler, die we dan weer kennen van zijn werk met onder meer Amon Amarth en Primal Fear. Fallen Kings staat, zoals je zelf zal kunnen ondervinden, weer bol van de pompende hymnes, pure heavymetalsongs en dubbele basknallers. Deze handelen zowel over fantasie als over de realiteit. Maar dan wel de realiteit in de ogen van de bandleden denken wij. Vanaf de opener Liar And Betrayer hoor je alweer meteen wie de grote inspirators zijn van Wizard. De band steekt de grote adoratie voor Manowar namelijk niet onder stoelen of banken. Sommigen onder ons vinden dat één Manowar op deze aardkloot al veel meer dan genoeg is, anderen zweren bij enkel en alleen maar deze legendarische formatie. Ikzelf reken mezelf stiekem wel tot deze laatste categorie. Het mag dan wel redelijk overdreven zijn, en het zijn ook wel grote poseurs, maar met hun muziek is niets mis. En gezien we meestal wel vele jaren moeten wachten op nieuw werk van de Amerikanen, is het leuk om zo nu en dan wat plaatsvervangends te horen te krijgen. Zoals nu van Wizard. Origineel is dus uiteraard allemaal niet, maar dat kan Wizard hoogstwaarschijnlijk geen fluit schelen. Alle bandleden zijn, naast muzikanten, vooral ook hechte vrienden, en maken gewoon de muziek die ze zelf willen maken. Ook de volgende song ligt volledig in het straatje van hun idolen: het pompende We Are The Masses voert je met zijn koortjes, over-the-top tekst en macho attitude mee in het kielzog van de band. Ideaal om met je vuisten in de lucht te pompen en je haren (als je die nog hebt) te laten zwiepen. Ook het snellere Live Your Life blijft direct hangen en is tevens een prima headbangertje. In Brothers In Spirit hoor ik ook wat invloeden terug van Iced Earth. Het is een prima anthem die ook al na één luisterbeurt door je hoofd blijft spoken. Father To Son bevat lekker leadgitaarwerk en ontpopt zich tot een Savatage (de oude) meets Manowar krakertje. Wat ook opvalt op deze plaat zijn de heel sterke zangpartijen van Sven D’Anna, die alle nummers van een prima stem voorziet en veel power, gevoel en melodie in de songs brengt. Ook Frozen Blood kon een strijdlied van Jon Schaffer en co geweest zijn en leunt bij momenten zelfs tegen de thrash metal aan.

Ik heb deze plaat veel meer rondjes laten draaien dan ik gewoonlijk doe als ik een album bespreek. Dan moet dit wel een teken zijn dat ik van deze nieuwe van Wizard genoten heb. Gewoon niet te veel nadenken en je volop uitleven op oerdegelijke en echte heavy metal. Fans van Manowar, Iced Earth en aanverwanten zullen hier zeker heel blij mee zijn.

Tracklist:

 1. Liar And Betrayer
 2. We Are The Masses
 3. Live Your Life
 4. Brothers In Spirit
 5. White Wolf
 6. Wizard Until The End
 7. Father To Son
 8. Let Us Unite
 9. Frozen Blood
 10. You’re The King
 11. We Are Ready For Metal (Bonus)
 12. The King (Bonus) 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

15janalldayHeadbangers Parade

X