Pinkpop 2017 – Dag 1
Hughes Vanhoucke

Pinkpop 2017 – Dag 1

De afgelopen weken waren de weergoden festivalorganisatoren en -bezoekers meer dan gunstig. Net nu het oudste grote festival van Europa de deuren opent vallen de eerste druppels uit de hemel, gelukkig blijft de regen uiteindelijk achterwege.

Op dag één van het oudste festival van Europa staan als metaladept niet bijster veel bands op het programma, Pinkpop is nu eenmaal niet gericht op metalheads, maar vooral op de gemiddelde radioluisteraar en schotelt mainstream bands voor die het al gemaakt hebben of op het punt staan het te maken met steeds een portie Nederlandse bands. Amateurs van het stevige genre neemt organisator Jan Smeets er maar al te graag bij, net als meer grote festivals want welk publiek is nu trouwer dan het metalpubliek?

Pinkpop 2017 – De poorten naar Main Stage

Op zaterdag 3 juni staat Five Finger Death Punch geprogrammeerd net voor Justin Bieber; voor die tweede zijn er echter maar 14 fotografen geaccrediteerd en het zijn één voor één noorderburen die voor gedrukte media, radio of TV werken. Dan maar focussen op Five Finger Death Punch, het Amped-Up publiek heeft wellicht een voorkeur voor de Amerikaanse woestijnratten boven het mediageile Canadese tieneridool. Om camera en pen wat op te warmen besluit ik twee Studio Brussel muziekbands te gaan bekijken en sta tweemaal voor een dilemma.

Voormalige straatmuzikanten Pierce Brothers @ Brightlands Stage

Om 16:00 uur stelt zich de keuze tussen White Lies op het tweede grootste podium of de gebroeders Pierce in de Brightlands tent. Ik opteer voor de tweede optie. White Lies heeft in jaren geen goede plaat meer uitgebracht, eigenlijk was zijn eerste opus het enige merkwaardige werk die ze brachten.

Pierce Brothers dan maar, surfers en (voormalige) metalheads. De twee broers en in een niet zo ver verleden straatmuzikanten met dreadlocks uit Melbourne speelden net geen drie jaar geleden voor het eerst op een Europees podium op een Nederlands festival, meer bepaald Lowlands 2014, en zijn dan ook heel gelukkig opnieuw op een Nederlands podium te mogen staan voor een vreugdevol publiek. Hier is duidelijk geen spoor de terreurdreiging die ervoor zorgde dat heel Rock am Ring vrijdag volledig ontruimd werd nadat een geseinde moslimextremist over een All Areas pass beschikte op voornoemd Duits festival.

Met een drumstel en een gitaar brengen de Aussie broers Pat & Jack meeslepende uptempo folk- en wereldmuziek waarbij een van de twee broers regelmatig zijn drumstel verlaat om het slaginstrument om te ruilen voor een didgeridoo, een mondharmonica of net als zijn broer een gitaar. Het hout van de akoestische gitaar van zijn broer wordt ook regelmatig gebruik als drumvel.

Pierce Brothers @ Pinkpop 2017

Veel moeite moeten de heren uit Melbourne niet doen om de tent op stelten te zetten, het zijn dan ook geen onbekenden in Nederland als je merkt hoeveel keer ze in de afgelopen drie jaar ons buurland bezochten terwijl ik als Belg nog nooit van hen gehoord heb, niettegenstaande ik zeker open sta voor andere genres dan metal. Het duo heeft nog maar net een nieuwe ep uitgebracht en spelen dan ook bijna de hele plaat live en nodigen tijdens het laatste nummer, Genevieve, de meegereisde zus uit op het podium rond wie het nummer draait.  Wie mocht geïnteresseerd zijn in het duo: die spelen in augustus op Esperanzah! in het Waalse Floreffe en ’s anderendaags op Brussels Summer Festival.

Pierce Brothers @ Pinkpop 2017

Volgende keuze is Kaiser Chiefs of Crystal Fighters. Ik geef Kaiser Chiefs nog een kans al waren de vorige optredens die ik bijwoonde aan de mindere kant. Om niet te spreken van hun laatste albums. De laatste schijf, die vorig jaar verscheen, ging zowat de dancetour op.

Kaiser Chiefs @ 3FM Stage – Pinkpop 2017

Het Britse vijftal betreedt het 3F podium om 18:00 uur en vuurt meteen Never Miss A Beat af nadat zanger Ricky Wilson wat meer beweging gevraagd heeft in het publiek, hij zal alvast geen tien seconden na elkaar stilstaan tijdens de hele set. Het hoeft geen verwondering te wezen dat er enorm veel jonge meisjes deel uitmaken van het publiek. De aanwezigheid van ene Justin Bieber op de affiche is daar niet vreemd aan. Veel van die tienermeisjes zijn onder begeleiding van hun ouders naar Pinkpop afgezakt en die ouders willen ook wel iets anders dan enkel de Canadees zien voor de 100 € per persoon en per dag dat ze neergeteld hebben. Je zal maar drie tienerdochters hebben.

Kaiser Chiefs @ 3FM Stage – Pinkpop 2017

Voortdurend dolt de voormalige docent aan de universiteit van Leeds, Ricky Wilson, met de cameralui en bespeelt het publiek perfect als een geboren of herboren entertainer. Kaiser Chiefs  mag dan niet meer zijn wat ze tien jaar geleden waren toch gaat het publiek compleet uit de bol wanneer de grootste hits aan bod komen nadat de band twee nummers uit hun jongste album gespeeld hebben. De jongens uit Leeds lijken aan een tweede leven begonnen te zijn.

Ricky Wilson – Kaiser Chiefs @ 3FM Stage – Pinkpop 2017

Na 55’ zit de set van Kaiser Chiefs erop en mag het 3F podium klaargestoomd worden voor de enige stevige band van vandaag, Five Finger Death Punch uit Las Vegas, Nevada.

Wachten op Five Finger Death Punch @ 3FM Stage – Pinkpop 2017

Om klokslag 20:00 uur bestormen één voor één de leden van de van mijlen ver stevigste band van de dag het 3FM podium, met de twee gitaristen getooid in schreeuwlelijke kleurrijke baseball shirts terwijl zanger Ivan Moody nog eens een camo-broek aangetrokken heeft. Het vijftal uit Las Vegas heeft al twee jaar geen merkwaardig wapenfeit geleverd – niettegenstaande ze muziek klaar hebben maar krijgen tegenstrubbelingen van hun label Prospect Park – en tijdens hun passage twee jaar geleden op het inmiddels opgedoekte Rock im Revier waren ze een regelrechte ramp.

Ivan Moody – Five Finger Death Punch @ 3FM Stage – Pinkpop 2017

Vandaag is echter andere koek en Five Finger Death Punch heeft duidelijk een andere ingesteldheid dan twee jaar geleden. Nadat frontman Ivan Moody zich wat geamuseerd heeft op de kap van Bieber, duwt de band het gaspedaal in om deze pas los te laten na een half uur.

Zoltan Bathory – Five Finger Death Punch @ 3FM Stage – Pinkpop 2017

Hun set overloopt heel de carrière van het vijftal met ook een plaatsje voor hun bekendste cover dat net na het openingsnummer Wash It All Away gespeeld wordt, het homonieme nummer van Bad Company dat al jaren deel uitmaakt van het 5FDP repertoire.

Jason Hook – Five Finger Death Punch @ 3FM Stage – Pinkpop 2017

De metalheads kregen op dag één al niet veel voorgeschoteld en dan hebben ze nog de pech dat na een half uur een plensbui van jewelste losbarst boven Megaland terwijl de band Remember Everything aan het spelen is. Zodra het nummer afgelopen is verdwijnt de band backstage. Eigenaardig want het 3FM podium is wel degelijk overdekt terwijl dat het publiek die de stortbui blijft trotseren geen dak boven hun hoofd heeft. Hebben de stoere mannen schrik van een beetje water? In Nevada zijn ze uiteraard regenbuien minder gewend dan in onze contreien en na een heel korte intermezzo keren de vijf heerschappen terug met nog twee nummers wat hun set beperkt tot acht nummers en niet eens drie kwartier lang is. Hun intermezzo en de felle bui hebben ervoor gezorgd dat het merendeel van de fans het hazenpad gekozen heeft naar drogere oorden.

Chris Kael – Five Finger Death Punch @ 3FM Stage – Pinkpop 2017

Na de korte show van 5FDP zit de eerste dag Pinkpop er voor me op en rijd ik naar het Nederlandse Zeeland voor de tweede dag van het gemoedelijke Vestrock festival waar vanavond Rival Sons en Biffy Clyro de hoofdbrok vormen, geef toe, een stuk interessanter dan Justin Bieber en Martin Garrix.

Kort voor de regenhoos @ 3FM Stage – Pinkpop 2017

Na een rit van anderhalf uur kom ik om 22:30 uur aan in Hulst waar Rival Sons al een kwartiertje bezig zijn met zijn set. Een verslag over beide bands en alle bands die op vrijdag aantraden in de kapel – zeg maar het alternatieve rockpodium – kunt u lezen in de review van Vestrock 2017 dat kort na het verschijnen van de review van drie dagen Pinkpop zal gepubliceerd worden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X