Metalrockx

Below behoort tot het uitstervend ras van klassieke doom/heavymetalbands zoals Candlemass, Solitude Aeturnus en Sorcerer. Ze maken deel uit van de nieuwe generatie en het is aan hen om de fakkel over te nemen. Muzikaal is er weinig nieuws onder de zon, maar het is wel uitstekend uitgevoerd. Een frisse wind binnen het genre.

Drie jaren geleden liet ik het debuut links liggen, aangezien de hype te hoge verwachtingen schiep over een nieuwe doomklassieker. Teleurgesteld gaf ik de plaat te weinig tijd, maar in de aanloop naar dit nieuwe werk vielen na een nieuwe luisterbeurt de stukken op zijn plaats en openbaarde zich een parel. Een fout die ik deze keer niet meer maakte.

Upon a Pale Horse werd opgenomen in Deep Blue Studios in de thuishaven Nykoping, Zweden. De productie was dit keer in handen van de band zelf en Dicko Dimarino, die tevens instond voor de mix. We horen gastbijdragen van Alan Averill (Primordial) met een introspeech in de titelsong en achtergrondzang van Anders Engberg (Sorcerer) en Conny Welén.

Het bruisende Disappearing into Nothing opent heel statig en log, met een zware riff waar Leif Edling jaloers op zou zijn. De intense zang vervult een glansrol, knap variërend tussen laag en King Diamond-geschreeuw. Het epische Hours of Darkness refereert door de stem aan de Black Sabbath-periode met Tony Martin. 1000 Broken Horses – de snelste song uit hun repertoire – is mijn persoonlijke favoriet, met messcherpe solo’s, duo-gitaarriffs en een grimmige, verpletterende impact.

Zanger SebastianZeb Jansson heeft het knappe midden-bereik van Urban Breed (Serious Black) en het hoge van Michael Kiske (Helloween). Zijn briljante theatrale stem schittert als tenor, passend bij de vaak melancholische riffs. De overige muzikanten springen er minder uit, maar de som van hun inbreng maakt een sterk geheel. Overtuigende prestaties, gekoppeld aan schrijverstalent, met oor voor emotie, pakkende refreinen en donkere, zware riffs zorgen voor epische doom metal, tegelijkertijd brutaal en poëtisch.

Het debuut Across the Dark River was sterk, vol statige trage metal, met sterke invloeden van CandlemassNightfall, maar deze plaat is contrastrijker, met meer afwisseling tussen de songs. Dit is zwaarder, met meer dreiging door de killere sound, jagende melodieën en een black metal-achtige atmosfeer. Below is volwassen geworden en heeft zijn eigen stijl gevonden, waarbij meesterlijk de verschillende doomvarianten worden gecombineerd.

Tracklist:

Line-up:

  • Zeb – zang
  • Hedman – basgitaar
  • Paud – gitaar
  • Berg – gitaar
  • Doc – drums

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X