Countdown: de Graspop 2017 Top 50 van Amped-Up – van 10 naar 6
Bart Van Gestel

Twee zondagen scheiden ons nog van Graspop 2017. Sommigen onder jullie hebben misschien links en rechts al wat materiaal bij elkaar gezocht om de jaarlijkse metaltocht te ondernemen naar de Stenehei. De redactie zelf doet ondertussen zijn best om enkele interessante interviews vast te leggen zodat we jullie na het festival nog een paar extra’s cadeau kunnen doen. Toch is het nog even wachten. Daarom tellen we vandaag een klein stukje verder af: van tien naar nummer zes.

10. In Flames (zaterdag – Main Stage 2 – 00:15)

Jaar van oorsprong: 1990
Land: Zweden
Line-Up: Anders Fridén (zang), Björn Gelotte (gitaar), Niclas Engelin (gitaar), Joe Rickard (drums)
Subgenre: melodische/alternatieve metal
Belangrijkste plaat of song: Verkoopscijfermatig: Soundtrack To Your Escape. Volgens Spotify: Clayman. Volgens mezelf: Whoracle

In Flames

In Flames op Graspop 2015 – Foto Dorien Goetschalckx (let op de hoeveelheid crowdsurfers!)

Trivia: zanger Anders Fridén werd ingelijfd als zanger, en vertrok daarom bij Dark Tranquillity. In Flames‘ sessiezanger Mikael Stanne, verantwoordelijk voor de zanglijnen op het debuut Lunar Strain, nam dan weer de plaats in van Fridén bij Dark Tranquillity. Het komt er dus op neer dat beide heren van plaats wisselden.

In Flames website
In Flames Facebook

Eerder op Graspop: 1998, 2005, 2006, 2008, 2013 en 2015
Zeker zien want: Gelet op de positie van de band op de affiche (nà “headliner” Deep Purple) mag je je wellicht verwachten aan een spectaculaire liveshow. De band speelt een waaier aan stijlen, waardoor meerderen hun gading zullen vinden in het spel van deze band. Nieuwe plaat Battles is trouwens een pareltje.
Vermijden want: Je bent nog steeds fan van het eerste uur, en niet van de latere uren. Je hebt nog steeds last van de stijlbreuk sinds Reroute To Remain. Jouw enthousiasme voor In Flames is vertrokken samen met Jesper Strömblad.

9. Kvelertak (zondag – Marquee – 16:15)

Jaar van oorsprong: 2006
Land: Noorwegen
Line-Up: Erlend Hjelvik (zanger), Bjarte Lund Rolland (gitaar), Maciek Ofstad (gitaar), Vidar Landa (gitaar), Marvin Nygaard (bas), Kjetil Gjermundrød (drums)
Subgenre: breedspectrummetal
Belangrijkste plaat of song: Meir (2013)

Kvelertak

Trivia: voor de mensen die de film The Troll Hunter zagen: het nummer bij de eindaftiteling is van deze band en heet Mjød.

Kvelertak website
Kvelertak Facebook

Eerder op Graspop: 2011
Zeker zien want: black metal met een punkattitude in het Noors. Velen haken na deze beschrijving al af, maar in het geval van Kvelertak is dit juiste zijn sterkte. Heb je in het begin nog problemen met de vreemde taal, valt dit live volledig weg. Verwacht je aan een energieke set welke je niet snel zal vergeten. Kvelertak zal het hoogtepunt zijn van de laatste dag Graspop!
Vermijden want: je bent een hokjesmens. Als je black metal wil horen, moet het black metal zijn. Als je rock ‘n roll wil horen, moet het rock ‘n roll zijn. Je bent geen fan van genre overspannende bands.

8. Sanctuary (zaterdag – Marquee – 14:40)

Jaar van oorsprong: 1985, reünie: 2010
Land: USA
Line-Up: Warrel Dane (zang), Lenny Rutledge (gitaar), Dave Budbill (drums), George Hernandez (basgitaar)
Subgenre: thrash/progressive
Belangrijkste plaat:  oude SanctuaryInto The Mirror Black (1990), nieuwe Sanctuary: The Year The Sun Died (2014)

Sanctuary

Trivia:  Met Sean Blosl en Lenny Rutledge waren er twee neven actief in de originele bezetting van Sanctuary. Het was maar liefst 18 jaar stil rond deze band, na dat ze het in 1992 (even) voor bekeken hielden. Zanger Warrel Dane en Jim Sheppard maakten samen nog het mooie weer bij Nevermore tijdens de winterslaap van Sanctuary. Intussen staat dit project terug op on-hold. De bandnaam Sanctuary is een verwijzing naar een toevluchtsoord uit de science fiction film Logan’s Run (1976). Refuge Denied, de debuutplaat van de band, werd geproduceerd door Dave Mustaine, waarna de band ook de supportact mocht uithangen voor Megadeth was op de daaropvolgende tour.

Sanctuary website
Sanctuary Facebook

Eerder op Graspop: nog niet.
Zeker zien want: Ondanks de oprichting in 1985, staat Sanctuary pas voor de eerste keer op de affiche van Graspop. Met de albums Refuge Denied en Into The Mirror Black heeft deze band destijds twee klassiekers afgeleverd. Sanctuary bracht dit jaar met Inception een verzameling demo’s uit die dateren van vóór Refuge Denied. Er staan maar liefst 7 nummers op die later op hun debuutplaat stonden. We mogen dan ook verwachten dat we op Graspop terug gekatapulteerd worden naar eind jaren tachtig.  Sanctuary heeft met Warrel Dane een dijk van een zanger aan de microfoon staan. De man heeft een prima strot, en zal je met nummers als Die For My Sins werkelijk van je sokken blazen.

Vermijden want: je bent fan van Warrel Dane, maar dan eerder in de vorm van Nevermore.

7. Mastodon (zondag – Main Stage 2 – 18:00)

Jaar van oorsprong: 2000
Land: USA
Line-Up: Troy Sanders (basgitaar, keyboards, zang), Brann Dailor (drums, zang), Brent Hinds (gitaar, zang), Bill Kelliher (gitaar, zang)
Subgenre: progressive
Belangrijkste plaat: Crack The Skye (2009)

Mastodon

Trivia: Het album Leviathan is losjes gebaseerd op de roman Moby Dick (Herman Meville). Bill Kelliher werkte voorheen in een Mexicaans restaurant “El Myr”. Brann Dailor en Bill Kelliher ontmoetten de andere bandleden voor de eerste keer tijdens een optreden van High On Fire. Oorspronkelijk telde Mastodon vijf bandleden. Eric Saner verliet de band echter net voor hun eerste tour. Sinds dan kende de band geen personeelswissels. In 2006 was Mastodon nog de support act bij de voorlopig laatste tour van Tool.

Mastodon website
Mastodon Facebook

Eerder op Graspop: 2003, 2005, 2007, 2009, 2011 en 2014.
Zeker zien want: deze band staat sinds zijn ontstaan garant voor ijzersterke albums. Met Emperor of Sand doet de band zijn naam dan ook terug alle eer aan. Mastodon maakte sinds lang nog eens een conceptalbum. De ervaringen die de bandleden met kanker hebben gehad vormen de rode draad gedurende elf nieuwe nummers. Met Show Yourself heeft Mastodon meteen een stevige hit te pakken. We kijken er dan ook naar uit dit nieuw werk te mogen aanschouwen. Naast het nieuwe werk heeft dit viertal uit Atlanta een rijk repertoire waaruit het kan putten. Dit en een vette live reputatie bieden de garantie op een uitstekend optreden.
Vermijden want: Mastodon is toe aan zijn zevende doortocht op Graspop. Ook op andere festivals  liet de band uit Atlanta zijn aanwezigheid meerdere malen noteren. De kans is dus groot dat je de band reeds hebt afgevinkt op je bucket list.

6. W.A.S.P. (vrijdag – Main Stage 1 – 19:05)

Jaar van oorsprong: 1982
Land: USA
Line-Up: Blackie Lawless (zang, gitaar), Doug Blair (gitaar), Mike Duda (bas), Randy Black (drums)

Subgenre: heavy metal
Belangrijkste plaat of song: Animal (Fuck Like A Beast) van het debuut W.A.S.P. (1984)

W.A.S.P.

Trivia: In 1984 was de band te zien in de film The Dungeonmaster. De echte naam van Blackie Lawless is Steven Edward Dure.

W.A.S.P. website
W.A.S.P. Facebook

Eerder op Graspop: 2009 en 2014
Zeker zien want: W.A.S.P. is de enige oermetalband op Graspop die onze live top 10 haalt en zo grotere namen als Scorpions, Deep Purple etc… ver achter zich laten.
Vermijden want: ooit was frontman Blackie Lawless zowat de meest controversiële artiest in het metalen genre. Vandaag de dag predikt hij via zijn muziek zijn hervonden geloof en daar zit het vooral zwarte metalvolkje niet op te wachten.

Helaas geen W.A.S.P. op Graspop 2017

Op het moment van het opstellen van deze top 50 wist Amped-Up nog niet van de annulatie van de toernee van W.A.S.P. Omwille van het vele werk welke de band nog in hun nieuwe plaat wil steken, en om de voorpgestelde deadline te halen was dit een noodzakelijke beslissing. Dit noemen ze de risico’s van het vak, zowel voor de band als voor ons, opstellers van deze Graspop top 50. Helaas moeten wij het dan stellen met louter deze zesde plaats en geen concert. Misschien maakt de band deze verbroken belofte goed bij één van de volgende Graspop– edities.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

31okt16:30JUDASFEST IIIDEN EGLANTIER - SINT-NIKLAAS

Share This
X