Bart Vereecke

In 2011 werden we verrast met A Fragile King, het debuut van het doom/death metalcollectief Vallenfyre. Dit gezelschap, onder leiding van Gregor Mackintosh,  komt nu aankloppen met zijn derde langspeler, Fear Those Who Fear Him. Onder het label Century Media Records ligt deze gitzwarte zwarte parel vanaf 2 juni in de rekken van de betere platenzaak. 

 

Vallenfyre kan je gerust het etiket superband opkleven. Gregor Mackintosh, gitarist van Paradise Lost, neemt hier de vocalen voor zijn rekening. Hij is tevens oprichter van de band, en schrijft ook de meeste songs. Hamish Hamilton Glencross (guitars, bass) was tot 2014 nog actief binnen My Dying Bride, terwijl Waltteri Väyrynen  ook plaats neemt op de drumkruk bij Paradise Lost. Hij nam laatst de trommeltaken over van Adrian Erlandsson, drummer bij At The Gates, die het te druk had met andere projecten. Alsook Scoot (bass) verliet de band, waardoor Hamish Hamilton Glencross de baslijnen inspeelde bij de opnames van het nieuwe album, Fear Those Who Fear Him.

In 2010 werd Vallenfyre opgericht door Mackintosh, op het moment dat hij zijn vader pas was verloren aan kanker. Debuutplaat A Fragile King die in 2011 volgde, was de manier om dit verdriet te verwerken. De muziekstijl van Vallenfyre die hij begon te schrijven, leek meer op de muziek van zijn jeugd, die een troostende factor werd, waardoor hij de negatieve emoties en ervaringen in een soort positiviteit kon veranderen. Terwijl Paradise Lost doorheen de jaren voor een iets melodieuzere aanpak heeft gekozen, viert aloude death metal-agressie hoogtij bij Vallenfyre.

Drie jaar later wist de band met Splinters een perfect vervolg te breien aan zijn debuut. Het bleef echter onduidelijk of Vallenfyre een tijdelijk project zou zijn, of dit project zou uitgroeien tot een volwaardige band. Met een derde plaat, Fear Those Who Fear Him, lijkt het er stilaan op dat we op beide oren kunnen slapen, en dat Vallenfyre nog lang niet aan zijn einde toe is.

Het mag duidelijk zijn, dat deze plaat de nodige luisterbeurten nodig had. Vallenfyre kiest ervoor om op zijn laatste worp, Fear Those Who Fear Him, nieuwe paden te bewandelen. Zo lijkt het dat de band wat meer de nadruk legt op zijn voorliefde voor crustcore/grindcore, wat dit album een extremer karakter meegeeft. Invloeden van Hellhammer, Celtic Frost, Paradise Lost zijn uiteraard niet helemaal verdwenen, maar de heren hebben deze keer duidelijk de keuze gemaakt om meer snelheid en agressie in hun songs te stoppen, wat prima uitpakt. Met bulderende grunts, crunchy riffs en galopperende drums over twaalf songs verspreid, is Fear Those Who Fear Him dan ook een ware klusterbom geworden.

Wat deze plaat aangenaam maakt, is de variatie die ze biedt. Met Nihilist en Messias krijgen we twee korte agressieve nummers. Waar Vallenfyre ons met An Apathetic Grave, The Merciless Tide en Cursed From The Womb onderdompelt in de volledige grimmigheid. Invloeden van het vroegere Paradise Lost zijn hier niet weg te denken. Het actueel klinkende Kill Your Masters, een song over de dood en vernietiging, gezaaid door religie en politiek is de perfecte weergave van de koerswijziging die Vallenfyre in zijn nieuwste album lijkt in te zetten. De band geeft het gevoel de commercialiteit te verlaten en te gaan voor een donkerder, zwaarder en brutaal geluid, waardoor het naar de grenzen van het extreme wordt geduwd. De mooie zwarte kaft van het album zal er niet om liegen!

 

Tracklist:

 1. Born To Decay
 2. Messiah
 3. Degeneration
 4. An Apathetic Grave
 5. Nihilist
 6. Amongst The Filth
 7. Kill All Your Masters
 8. The Merciless Tide
 9. Dead World Breathes
 10. Soldier Of Christ
 11. Cursed From The Womb
 12. Temple Of Rats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X