Jurgen Callens

Argentinië is meer dan voetbal, sappige steaks en sombrero’s. Er lopen daar ook wat metalbands rond, en één van de belangrijkste daarvan moet zonder twijfel Helker zijn. De groep bestaat al sinds 1998 en bracht tot 2010 een drietal platen in de moedertaal uit. Daarna kon er getourd worden met onder meer Primal Fear, Hammerfall, Stratovarius en Gamma Ray. Daarop werd besloten dat het ook buiten de landsgrenzen moest gaan gebeuren en verscheen Somewhere In The Circle in 2013 in de Engelse taal. Firesoul is het vervolg hierop en ligt sinds 5 mei in de winkels via AFM.Aangezien Helker al met al deze bovengenoemde namen het podium gedeeld heeft, zullen er best al wel wat mensen vertrouwd zijn met de muziek van deze Argentijnen. De melodische heavy/power metal die het gezelschap speelt kunnen we eigenlijk het best vergelijken met het werk van Ronnie James Dio en Black Sabbath, toen onze kleine gehoornde er nog deel van uitmaakte. Maar soms voel ik ook verwantschap met  een band als Masterplan bijvoorbeeld, maar ook daar hebben we weer de connectie met de vocalen natuurlijk. De zang van Diego Valdez heeft namelijk enorm veel weg van die van Dio zelf en de connectie wordt alleen nog maar eens heel hard versterkt door het coveren van Neon Knights (een heel sterke en erg geslaagde zet trouwens)Waarmee we dus willen zeggen dat dit vocaal alleszins een topplaat is. Muzikaal heeft de band best ook wel iets te bieden, maar nog niet in die aard dat er direct aansluiting is met de top. Het album mag dan wel heel Europees klinken, en met songs als The One, die lekker in het gehoor ligt, een leuk meezingbaar refrein heeft en vocaal en instrumentaal top is, heeft de band wel voor enkele leuke luistertips gezorgd. Zowel uptempo als slow lukt het, getuige van dit laatste is de geslaagde pianoballade Empty Room. Maar ook het potige Stay Away zal wel de nodige mensen weten aan te spreken. Het album werd trouwens geproduceerd door Matt Sinner, met wie contact onderhouden werd sinds de optredens met diens band. Naast de eerdergenoemde cover, staat er trouwens nog een bonustrack op de plaat, waardoor het totaal aantal songs op 14 komt te staan. Die songs komen voor de Spaanstalige fans trouwens ook allemaal in hun moedertaal uit ook. Zij hebben dus nog de keuze.

In elk geval heeft Helker niet ontgoocheld en de lijn doorgetrokken waar die stopte na Somewhere in the Circle. Liefhebbers van heavy metal en power metal in de lijn van Dio, Black Sabbath en Masterplan zullen hier zeker hun hart mee kunnen ophalen. Niets verkeerds mee!

Tracklist

 1. Genesis
 2. Fight
 3. For All The Eternity
 4. Playing With Fire
 5. The One
 6. Where You Belong
 7. You Are In My Heart
 8. Empty Room
 9. Leaving Out The Ashes
 10. Stay Away
 11. Break Your Chains
 12. Firesoul
 13. Rise Or Fall
 14. Neon Knights

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X