Countdown: de Graspop 2017 Top 50 van Amped-Up
Bart Van Gestel

Omdat voorspel al bijna even leuk is als de daad zelf, hebben wij bij Amped-Up de gewoonte in de aanloop naar de Graspop Metal Meeting een aantal bands op te lijsten welke naar onze mening de moeite zijn om uw aandacht op te vestigen. Om niet in herhaling te vallen met voorgaande jaren, waarbij we per festivaldag een aantal bands bespraken, kwamen we op de redactie met het idee om een Top 50 samen te stellen. Daarom presenteren wij u, met enige trots, de Amped-Up Top 50 van de affiche van Graspop 2017. Vanaf vandaag, en de zondagen die nog volgen vóór de Graspop Metal Meeting, kan u met ons mee aftellen naar de nummer één band waarvan wij vinden dat deze niet mag gemist worden op de 27ste editie van het festival. Vandaag beginnen we bij de laatste band in ons lijstje en stoppen we bij nummer 41.

50. Memoriam (zondag – Marquee – 13:15)

Jaar van oorsprong: 2016
Land: Verenigd Koninkrijk
Line-Up: Karl Willetts (zang), Scott Fairfax (gitaar), Frank Healy (basgitaar), Andrew Whale (drums)
Belangrijkste plaat: For The Fallen (2017)

Memoriam

Trivia:  De band Memoriam is een eerbetoon aan Martin Kiddie Kearns, de drummer van Bolt Thrower die overleed in september 2015. Memoriam staat in het Latijns dan ook voor herinnering. Naast zanger Karl Willetts treffen we bij Memoriam ook Andrew Whale aan, die tot 1994 nog plaats nam achter het drumstel van Bolt Thrower. Met Scott Fairfax en Frank Healy vervolledigen twee bandleden van Benediction dit viertal.

Memoriam Website
Memoriam Facebook
Eerder op Graspop: nee

Zeker zien want: Bolt Thrower kende een abrupt einde in 2015. De trouwe aanhang van deze band kan de draad terug oppikken samen met zanger Karl Willetts. Memoriam heeft pas zijn debuutplaat uit, en deze stelt niet teleur. Naast dit mogen we op de setlist van deze band misschien ook wel enkele krakers van Bolt Thrower verwachten. Aan (podium)ervaring zal het de heren alvast niet ontbreken. Wie de laatste dag van Graspop stevig wil inzetten, heeft aan de robuuste death metal van Memoriam een aardige kluif.

Vermijden want: Met enkel het debuutalbum onder de arm heeft deze band nog wat gebrek aan eigen munitie. Misschien wordt het een beetje te veel renderen op eerder succes.

49. Code Orange (zaterdag – Jupiler Stage – 16:40)

Jaar van oorsprong: 2008
Land: USA
Line-Up: Eric Balderose (gitaar, zang, synthesizer), Reba Meyers (zang, gitaar), Jami Morgan (zang, drums), Joe Goldman (bas), Dominic Landolina (gitaar, synthesizer, achtergrondzang)
Belangrijkste plaat: I Am King (2014)

Code Orange

Trivia: In 2014 vond Code Orange Kids dat hij volwassen geworden was en liet de “kids” vallen.

Code Orange Facebook

Eerder op Graspop: 2015

Zeker zien want: De hardcore van Code Orange heeft meer met metal te maken dan met de core zelf (vandaar de term metalcore waarschijnlijk; ik heb geen kaas gegeten van die coretoestanden). Ook vandaar dat het grote Gojira deze jonge bende mee op tournee door Europa nam.

Vermijden want: Metalcore is niet je ding. Pintjes drinken wel. Of op jacht gaan naar eten, of een partner…

48. Helmet (zaterdag – Metaldome – 23:00)

Jaar van oorsprong: 1989
Land: USA
Line-Up: Page Hamilton (zang, gitaar), Dan Beeman (gitaar), Kyle Stevenson (drums), Dave Case (bas)
Belangrijkste plaat: Meantime (1992)

Helmet

Trivia: In 1994 trad Biohazard op op Pukkelpop – je weet wel: die zware mannen met vele tattoo’s – en probeerde de weide plat te spelen. Wisten zij veel dat daarna een bende jonge gasten met driekwartbroeken het podium gingen betreden en alles gewoon overklasten. Good times!

Helmet Facebook

Eerder op Graspop: 2005, 2008

Zeker zien want: Strakker en logger dan Helmet wordt het (nog steeds) niet.

Vermijden want: De laatste plaat (Dead to the World, 2016) werd niet overal goed ontvangen.

47. Brides Of Lucifer (vrijdag – Marquee – 22:35)

Jaar van oorsprong: 2016
Land: België
Line-Up: Scala onder leiding van Steven Kolacny, Koen Buyse (Zornik) en Ives Mergaerts (Kick, TPO)
Belangrijkste plaat of song: De Brides Of Lucifer hebben vooralsnog niks uitgebracht.

Brides Of Lucifer

Trivia: Het meisjeskoor Scala is wereldberoemd en wordt geregeld gevraagd voor soundtracks van films en series.

Brides Of Lucifer Facebook

Klik hier voor de Brides Of Lucifer teaser

Eerder op Graspop: nee
Zeker zien want: Brides Of Lucifer is het grootste mysterie op Graspop. Je eerste echte optreden als headliner in de marquee mogen geven is weinigen gegeven. Ook zeker gaan kijken want dit zal wellicht het optredennzijn met de mooiste mensen op het podium en de minste valse noten. Ga ook kijken omdat Satan zelf zijn bruiden zal komen keuren hoewel zijn echte discipelen op een ander podium van jetje geven.
Vermijden want: de organisatie is er in geslaagd om de twee meest exclusieve bands op hun festival op hetzelfde tijdstip te programmeren. De kans dat je Brides Of Lucifer elders nog eens aan het werk kan zien, is immens groter dan dat Emperor nog eens neerstrijkt op de Belgische bodem.

46. SubRosa (zaterdag – Marquee – 12:00)

Jaar van oorsprong: 2005
Land: USA
Line-Up: Rebecca Vernon (gitaar), Sarah Pendleton (viool, zang), Kim Pack (viool, zang), Levi Hanna (bas), Andy Patterson (drums)
Belangrijkste plaat: More Constant Than the Gods (2013)

Trivia: Subrosa is ook een gekend merk van BMX fietskes, niet dat dit iets met de band te maken heeft, of met metal. Ik geef het maar mee…

Subrosa Facebook

Eerder op Graspop: nee
Zeker zien want: SubRosa neemt zijn tijd om op te bouwen naar de explosie. De hoofdrollen worden hierbij niet ingevuld door de vertrouwelijke instrumenten, maar door twee elektrische violen, die bespeeld worden door evenveel getalenteerde jonge dames.

Vermijden want: Wie weinig geduld heeft, mijdt SubRosa als de pest. Een optreden van deze band is ongemeen intens, dus is het vroege aanvangsuur niet ideaal om de rest van de dag vrolijk door te komen.

45. A Day To Remember (zaterdag, Main Stage 2, 19:00)

Jaar van oorsprong: 2003
Land: USA
Line-Up: Jeremy McKinnon (zang), Neil Westfall (gitaar), Joshua Woodard (bas), Kevin Skaff (gitaar)
Belangrijkste song: The Downfall of Us All

A Day To Remember

Trivia: Irrelevant: de band kreeg onlangs officiëel de sleutel van hun thuisstad, Ocala, Florida overhandigd.  Iets meer relevant, maar dan nog: ze hebben ook ooit American Idol-winnares Kelly Clarkson gecoverd. Het nummer heet Since U be Gone.

A Day To Remember website
A Day To Remember Facebook

Eerder op Graspop: 2010, 2015
Zeker zien want: De band is op dreef en speelde pas nog de AB helemaal plat met de nieuwe plaat!
Vermijden want: U hebt geen interesse in pop punk geïnfuseerd met hardcore en u wil al helemaal geen wc-papier van een podium zien gegooid worden.

44. Scorpions (zondag, Main Stage 1, 22:15)

Jaar van oorsprong: 1965
Land: Duitsland
Line-Up: Klaus Meine (zang), Matthias Jabs (gitaar), Rudolf Schenker (gitaar), Paweł Mąciwoda (bas), Mikkey Dee (drums)
Belangrijkste plaat of song: Love At First Sting (1984)

Scorpions

Trivia: Scorpions speelde in 1990 als één van de eerste westerse bands in de Sovjet Unie wat hen achteraf de hymne Winds Of Change opleverde als mega wereldhit. Met drummer Rudy Lenners speelde er ooit een Belg bij deze giftige woestijndiertjes.

Scorpions website
Scorpions Facebook

Eerder op Graspop: 2011, 2015
Zeker zien: Omdat ze al sinds 2010 bezig zijn om afscheid te nemen van hun fans en dus elk optreden het laatste kan zijn. Zeker de moeite om te gaan luisteren is het feit dat ze; sinds de band zijn afscheid aankondigde, heel wat oudere nummers in hun setlists slepen. Er zitten ongetwijfeld pareltjes tussen die we al lang niet meer live gehoord hebben.
Vermijden: Omdat hun laatste optredens toch maar slappe kost zijn ten opzichte van de energieke optredens uit de jaren tachtig toen de heren de gekste capriolen maakten op het podium. De band kiest de laatste jaren steevast voor een liverepertoire waarin de ballads van de groep centraal staan.

43. Axel Rudi Pell (zaterdag – Main Stage 1 – 12:20)

Jaar van oorsprong: 1989
Land: Duitsland
Line-Up: Axel Rudi Pell (gitaar), Johnny Gioeli (zang), Ferdy Doernberg (keyboards), Volker Krawczak (bas), Bobby Rondinelli (drums)
Belangrijkste plaat of song: toch wel het nummer The Masquerade Ball

Trivia: Gitarist, bedenker en naamgever van de band, Axel Rudi Pell zelf speelde ooit bij het minstens even legendarische Steeler voor hij, na het uiteen vallen van deze laatste band, als kleine zelfstandige begon. Hij wist een hele schare prachtartiesten te verzamelen rond zich. Het is in de loop der jaren een komen en gaan geweest van beroemdheden zoals bijvoorbeeld Jeff Scott Soto (zang, Journey, Trans Siberian Orchestra,…) of Mike Terrana (drums, Masterplan, Yngwie Malmsteen,…). Zanger Johnny Gioeli mag trouwens twee keer aantreden op Graspop Metal Meeting 2017. Zijn andere band Hardline mag zondag in de Marquee spelen. Twee keer voor de prijs van één dus, met deze topstrot!

Axel Rudi Pell website
Axel Rudi Pell Facebook

Eerder op Graspop: 2005
Zeker zien want: Wie houdt van zeemzoeterige melodische hardrock, ballads, borsthaar en geraffineerd gitaarwerk mag Axel Rudi Pell en zijn kompanen niet missen. Ze gaan al meer dan een kwarteeuw mee en steken nog regelmatig hun neus in de duitse charts. Nieuw werk dateert al van 2016, maar er passeren ongetwijfeld een paar klassiekers zoals The Masquerade Ball. Ook zanger Johnny Gioeli gaat je ongetwijfeld een berg kippevel bezorgen.
Vermijden want: Het genre krijgt wat last van de tand des tijds en krijgt het steeds moeilijker om nieuwe zieltjes te winnen bij de jeugd, ondanks hun legendarische status en voortreffelijke verkoopscijfers.

42. The Charm The Fury (zondag – Main Stage 2 – 12:20)

Jaar van oorsprong: 2010
Land: Nederland
Line-Up: Caroline Westendorp (zang), Mathijs Tieken (drums), Rolf Perdok (gitaar), Martijn Slegtenhorst (gitaar), Lucas Arnoldussen (bas)
Belangrijkste plaat of song: The Sick, Dumb & Happy (2017)

The Charm The Fury

Trivia: The Charm The Fury zal op 21 juni 2017 een liveset spelen als voorprogramma van niemand minder dan Slayer in Poppodium 013 te Tilburg.

The Charm The Fury website
The Charm The Fury Facebook

Eerder op Graspop: 2015

Zeker zien want: Zangeres Caroline Westendorp mag er dan uitzien als een engel, eens ze haar strot opentrekt, stijgt het adrenalinepeil in de zaal of op de weide met 200%. The Charm The Fury valt bovendien niet te catalogeren in één of ander subgenre. Daarvoor is er te veel diversiteit in zijn muziek.
Vermijden want: Het is zondagmiddag, en na drie nachten feesten heb je wat extra slaap nodig. De zondag van Main Stage 2 openen tegen de klok van half één is een ondankbare taak.

41. Epica (vrijdag – Main Stage 2 – 20:15)

Jaar van oorsprong: 2002
Land: Nederland
Line-Up: Mark Jansen (slaggitaar, grunt, orkestratie), Simone Simons (zang), Coen Janssen (keyboards), Ariën van Weesenbeek (drums), Isaac Delahaye (lead gitaar), Rob van der Loo (bas)
Belangrijkste plaat of song: The Holographic Principle (2016)
Trivia: Epica heeft van bij zijn ontstaan een link gehad met België. Met bassist Yves Huts (tot 2012) en gitarist Isaac Delahaye (vanaf 2009) was er steeds een Belgische muzikant actief binnen de band.

Epica website
Epica Facebook

Eerder op Graspop: 2004, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015
Zeker zien: omdat deze band samen met Hatebreed op één na (My Dying Bride) meeste Graspop-ervaring heeft. Dit jaar zijn ze al toe aan hun achtste optreden op de Desselse wei. Omdat Epica live nooit teleurstelt en nog steeds even gedreven op het podium staat als in 2004 bij hun Graspop-debuut.

Vermijden: omdat je ze waarschijnlijk al ontelbare keren eerder gezien hebt en er op de andere podia bands spelen die niet zo vaak langskomen in Vlaanderen en ook meer de moeite waard zijn. Omdat die hele bombastische female metal stilaan maar zeker je strot uitkomt.

 

Volgende week zondag tellen we verder af vanaf nummer 40

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X