Ashley Bickx

Slechts een select groepje bands in het metalgenre zijn er tot op heden in geslaagd om album na album echte pareltjes af te leveren die inmiddels het label ‘classic’ toebedeeld gekregen hebben. Het Britse While She Sleeps behoort met absolute zekerheid tot dit selecte groepje bands, ondanks het feit dat ze met deze You Are We pas toe zijn aan langspeler nummer drie. Voorgangers This Is The Six en Brainwashed werden zowel door pers als publiek enorm positief onthaald waardoor er vele deuren voor deze jongens uit Sheffield opengingen. While She Sleeps mocht zich reeds na zijn tweede album tot de grotere acts in de metalcore rekenen. Met een nieuwsgierigheid die gigantische proporties had aangenomen, onderwierp ik dit virtuele schijfje dan ook aan een grondige luisterbeurt. 

Na opener You Are We worden de intenties van While She Sleeps meteen ‘pijnlijk’ duidelijk. Wie dit nummer voor de eerste keer hoort, raakt er meteen aan verslaafd. Het brengt een soort roes teweeg waardoor ik mij op een bepaald moment perfect kon voorstellen hoe het voelt om verslaafd te zijn aan verdovende middelen en andere vuiligheid. En dan moesten de andere tien nummers die dit schijfje rijk is nog de revue passeren. Prachtige gitaarmelodieën in combinatie met de typische, beenharde passages zoals we dit van deze band gewend zijn, geven dit openingsnummer een ongelofelijke dynamiek mee.

Ik zou perfect een volledige pagina kunnen vullen over elke song afzonderlijk, maar dan wordt deze review een redelijk monotone weergave van een album waarvoor gerust een hele vrachtwagen loftrompetten besteld mag worden. Bijgevolg dien ik mij dan ook te beperken tot de absolute hoogtepunten van dit album.

Nummer drie, Feel, behoort tot één van mijn favoriete songs. Het nummer kent een interessante opbouw waarbij Lawrence Tayler zich wederom de longen uit zijn lijf schreeuwt. Bovendien beschikt dit nummer over een refrein waarvoor elke metalcoreband een moord zou willen begaan. Silence Speaks, dat eerder al als single verschenen was, verdient ook absoluut een vermelding. Opvallend is dat bij dit nummer de cleane vocalen van Mat Welsh de bovenhand nemen. Komt daar dan ook nog eens bij dat ene Oli Sykes een potje komt meebrullen waarbij zijn bijdrage de fans van Bring Me The Horizon meteen zal ’throwbacken’ richting 2013 waarbij Sempiternal op wereld losgelaten werd. Het daaropvolgende nummer, Settle Down Society, teert dan weer op een uiterst aanstekelijke groove met een dito refrein. Bovendien geven de verscheidene tempowisselingen dit nummer een bijzondere dynamiek mee waardoor je als luisteraar geboeid blijft van de eerste tot de allerlaatste seconde.

While She Sleeps weet de lijn van de eerste twee albums met glans door te trekken. You Are We is een absoluut pareltje dat niet alleen door de fans van de metalcore aanbeden zal worden, maar dat elke metalfan op een uiterst positieve manier zal weten te verrassen. De bandleden zijn door de jaren heen zo op elkaar ingespeeld waardoor elke noot de perfectie benadert. Het album telt heel wat nummers die afklokken op een kleine vijf minuten, maar toch slagen deze jongens erin de aandacht van de luisteraar vast te houden door de gelaagdheid die verwerkt zit in elk nummer. While She Sleeps zorgt met deze derde langspeler voor een absoluut hoogtepunt in 2017.

Tracklist:

  1. You Are We
  2. Steal The Sun
  3. Feel
  4. Empire Of Silence
  5. Wide Awake
  6. Silence Speaks
  7. Settle Down Society
  8. Hurricane
  9. Revolt
  10. Civil Isolation
  11. In Another Now

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X