Interview met Iris Goessens, frontwoman van de band Spoil Engine, over het langverwachte ‘comeback album’
Ashley Bickx

5 mei 2017 wordt een uiterst belangrijke dag voor Spoil Engine. Op die dag verschijnt via het label Arising Empire immers hun langverwachte comeback album Stormsleeper. Meteen ook de eerste volwaardige langspeler waarbij de uit Nederland afkomstige Iris Goessens de vocalen verzorgt. Op de vooravond van deze heuglijke gebeurtenis had ik het privilege om een vlot en gezellig telefoongesprek te houden met Iris over het nieuwe album en over haar eerste twee jaar in de band. Hoe dit gesprek verliep, leest u hieronder.

Hey Iris, Sinds 2015 maak je deel uit van de band Spoil Engine. Hoe zijn deze eerste twee jaar verlopen bij de band?

Iris: De eerste twee jaar waren ongelofelijk tof! Het zijn echt stuk voor stuk superleuke gasten! Ondertussen hebben we al heel veel vette dingen kunnen doen als band, maar ik moet wel toegeven dat het de eerste maanden allemaal zeer hectisch was. Er lag ontzettend veel werk op ons te wachten en als nieuw bandlid heb je toch altijd even tijd nodig om je te integreren in de band. Gelukkig heb ik ongelofelijk toffe bandmembers waarbij ik mij meteen op mijn gemak voelde.

Op 5 mei verschijnt het eerste volwaardige album met jou achter de microfoon. Hoe kijk je terug op het productieproces van Stormsleeper?

Iris: Echt positief! Het productieproces verliep eigenlijk in twee delen. In 2015 hebben we de ep Stormsleeper uitgebracht en nu volgt op 5 mei het eerste volwaardige album dat ook de titel Stormsleeper meegekregen heeft. Op zich verliepen deze twee delen gelijkaardig aan elkaar. In het begin sturen de andere bandleden mij demo’s op waarop ik dan vocaal mijn ding mag doen. In het begin volgt er altijd ontzettend veel mailverkeer heen en weer. Daarna gaan we samen repeteren om te kijken of de nummers goed klinken. Het productieproces verliep wel met de nodige ups en downs, maar uiteindelijk zijn we zeer tevreden over de plaat. Het laatste jaar moesten we de ep Stormsleeper zo veel mogelijk binnenskamers houden nadat de deal met Arising Empire gesloten was, wat wel redelijk lastig was. Ondertussen hebben wel al drie singles online gegooid, namelijk Disconnect, Stormsleeper en recentelijk nog Doomed To Die. En op 5 mei volgt dan eindelijk de grote release. Iets waar we ontzettend hard naar uitkijken.

Op 24 maart 2017 stond Spoil Engine samen met The Charm The Fury en For I Am King op het podium in Amsterdam. Deze drie groepen hebben allemaal een vrouwelijke zangeres uit Nederland in hun gelederen. Hoe verklaar jij het feit dat er zo veel uitmuntende zangeressen in de metalwereld afkomstig zijn uit Nederland?

Iris: Haha, absoluut geen idee. Misschien zit er in Nederland iets speciaals in het drinkwater. Nederland lijkt inderdaad wel een female fronted metalland nu je het zegt. Alma (Alizadeh), de zangeres van For I Am King, had ik voor die bewuste show nog nooit ontmoet, maar zij is echt een ongelofelijk leuk meisje. Caroline (Westendorp), de frontvrouw van The Charm The Fury, had ik op voorhand wel al gesproken, maar het is nu ook weer niet dat we wekelijks op de koffie gaan. Daarvoor is de afstand tussen Amsterdam en Maastricht net iets te groot. Ik denk ook dat onze drukke agenda’s dit moeilijk zouden toelaten, jammer genoeg.

Jullie tekenden onlangs een deal bij Arising Empire, een sublabel van Nuclear Blast. Hoe zijn jullie daar terechtgekomen en hoe vlot de samenwerking?

Iris: Voor ik bij de band kwam, was er al contact tussen Steven ‘Gaze’ Sanders en Jaap Wagemaker van Nuclear Blast. Toen ik net deel uitmaakte van de band, hebben we besloten om wat te gaan chillen op Graspop. Toen werd ik ook voorgesteld aan Jaap (Wagemaker). Niet veel later wouden ze ons tekenen bij Arising Empire, een sublabel van Nuclear Blast. Je kan dus wel zeggen dat het een proces van lange adem was, maar eens de deal getekend was, is de bal pas echt aan het rollen gegaan. De samenwerking verloopt echt top! Alles is goed geregeld. Het professionalisme druipt er gewoonweg van af. Door deze deal kunnen we effectief buiten de Belgische landsgrenzen gaan. Spoil Engine, maar dan the next level!

Onlangs namen jullie een videoclip op voor het nummer Doomed To Die waarbij jullie gewerkt hebben met een groot aantal vrouwelijke danseressen. Heb jij in het verleden zelf ook ooit gedanst in jouw kinderjaren?

Iris: Haha, nee ik kan echt totaal niet dansen. Ik kan de danspasjes nooit onthouden. Ik moet er altijd veel te veel bij nadenken waardoor het echt in de soep draait. Daardoor heb ik in mijn jeugdjaren dan ook maar besloten om gitaar te beginnen spelen. Later ben ik dan gestart met zingen.

De laatste jaren is het een opvallende tendens dat de metalcorebands meer en meer buiten de lijntjes beginnen te kleuren en veel bredere muziek beginnen te maken dan de pure metalcore van weleer. Ook op Stormsleeper zijn er nummers te bespeuren die niet meer perfect binnen het figuurlijke hokje van de metalcore passen. Wat is volgens jou de reden hierachter?

Iris: Toen onze EP Stormsleeper uitkwam in 2015, was er echt een overvloed aan nieuwe metalcore releases. Hierdoor kwamen we samen al snel tot het besluit dat we niet zomaar de volgende standaard metalcoreband wouden worden. Het grote geluk voor Spoil Engine is dat we allemaal luisteren naar zeer uiteenlopende subgenres van metal. Ik, persoonlijk, ben opgegroeid met metalcore en post-hardcore. Hierdoor krijg je als band veel sneller een mengelmoes van muziekstijlen. Ik denk dat vele andere metalcorebands diezelfde opvatting delen.

Heb jij bepaalde rituelen voor je het podium betreedt met Spoil Engine?

Iris: Ja, eigenlijk wel. Enkele momenten voor we het podium op moeten, begin ik een beetje te ‘bubbelen’. Dan loop ik backstage rond met een buisje in mijn mond waardoor ik dan heel de tijd zit te blazen. Het helpt me om te relaxen voor een show en het is ideaal ter opwarming van mijn stem. Ik raad dus iedereen aan om ook te beginnen bubbelen!

Wat hoop je dat de toekomst nog in petto heeft voor Spoil Engine de komende jaren?

 Iris: Zover mogelijk geraken als band. Deze zomer gaan we touren met Prong door Europa, wat ook wel spannend gaat worden, aangezien het mijn allereerste ervaringen met het tourleven zullen zijn. Deze zomer spelen we ook nog op Summerbreeze in Duitsland. Ik hoop gewoon dat we kunnen blijven groeien als band en dat we nog veel vette shit kunnen en mogen doen in de toekomst met Spoil Engine.

Hartelijk dank voor dit telefonisch interview, Iris. Ik wens jou en Spoil Engine een voorspoedige release van het nieuwe album en een prachtige zomer waarbij jullie mogen spelen voor volle zalen samen met Prong. Tot op de releaseshow in Torhout op 20 mei! 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X