Bjorn Wielockx

Nieuwkomers in het metalgenre en mensen die de afgelopen 7 jaar onder een steen hebben geleefd wil ik nog wel eens voorstellen aan Hexa Mera. Deze Mechelse metalband ontstond in 2010 en bracht in 2011 met Descent Into Decay zijn allereerste ep’tje op de markt. Al vanaf dit moment kon je horen dat Hexa Mera wel eens een belangrijke speler in het genre zou kunnen worden. In 2013 bracht de band nog een demo op de markt die hen een plaatsje op Graspop opleverde. Een jaartje later kwamen de Belgen met hun uitstekende debuutplaat Human Entropy. Vanaf vandaag ligt de opvolger van deze plaat in de rekken. Eens luisteren of Hexa Mera mij na al die tijd opnieuw weet te verrassen.

Doorheen de jaren is de sound van deze Mechelse band wel wat volwassener geworden. In eerste instantie wisten ze mijn aandacht te trekken met hun metalcore-eigenschappen. Nog steeds evolueert de muziek van Hexa Mera maar net zoals de andere keren, geen ommekeer van jewelste. De muziek groeit stelselmatig, en wordt steeds beter en beter.

Al vanaf hun eerste ep Descent Into Decay probeert Hexa Mera een zeer breed publiek te bereiken. Metal en hardcoreliefhebbers verenigen, er slagen maar weinig bands in hun opzet. Beide liefhebbers zullen genoeg elementen vinden in de muziek van Hexa Mera om meer dan een fan te worden. Ook op deze Enlightenment is dit het geval.

Divide Et Impera zorgde hier thuis voor het eerste bommetje. Met een ritme waar er stevig kan worden op gedanst blijft Hexa Mera maar knallen. Stevige breakdowns werken toe naar een alles vernietigende breakdown die live als een voorhamer op je smoel zal aankomen.

Maar ook Union verdient een speciale vermelding. Maar liefst veertien verschillende vocalisten hebben een stukje lyrics ingezongen voor deze instant-klassieker. Niemand minder dan Peggy Meeussen (Bliksem), Ron Bruynseels (Bark en Hard Resistance), Steven Van Crombruggen (Off The Cross), Dries Monsieurs (Moments), Ad De Wachter (Moker), Wim Jacobs (Crimson Falls), Dafus (Growning Horns), Koen Dils (Predatoria), Piet Overstijns (Dyscordia), Filip Lemmens (FireForce), K (Spankracht), Peter De Bondt (Royal Jake) en Thomas Marijse (Basement Critters) tekenden present voor dit unieke project. Onderaan de review kan je de videoclip voor Union terugvinden.

Al een paar keer heb ik Hexa Mera aan het werk gezien en telkens was dit een hele belevenis. Naast een uitstekende show op Graspop 2013 herinner ik me nog een dijk van een show in een klein zaaltje in Geel. Niet zoveel volk maar toch wist ook hier de band iedereen wild te maken. Het feit dat Hexa Mera een rugbybal in het publiek gooide en wie deze wanneer het nummer afgelopen was op het podium wist te plaatsen een T-shirt en CD won maakte het allemaal nog wat gekker. Ook met de nieuwe nummers op deze Enlightenment zal de band zwaar kunnen uithalen. Graspop 2017, de donderdag voor de combigasten lijkt me een perfecte gelegenheid.

Ook dit tweede full album is er eentje die Hexa Mera kenmerkt. Nog steeds bulkt de band van de energie en weten ze met hun sound een zeer breed publiek aan te spreken. Dit doen de Maneblussers niet door commercieel uit de hoek te komen, integendeel zelfs, Hexa Mera staat al zo’n zeven jaar voor oprechte pure passie. Een Belgisch product waar we meer dan fier op moeten zijn.

Tracklist:

 1. Empyrean
 2. Anthropic Principle
 3. Inhuman
 4. Divide Et Impera
 5. Brotherhood
 6. Dare To Know
 7. Union
 8. Archetype Of Hate
 9. Godless
 10. This Bleeding
 11. Enlightenment

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X