Oathbreaker @ De Kreun – Kortrijk
Hughes Vanhoucke

Vrijdag 24 februari, De Kreun – Kortrijk

The Dillinger Escape Plan annuleert haar tour na een ongeval in Polen terwijl zoon Yngwie onverwacht onder het mes moet. Ik annuleer mijn trip naar Barcelona om aanvankelijk TDEP te gaan fotograferen en terwijl ik daar toch ging zijn om de optredens van Kreator en Gotthard te verslaan.  Onvoorziene wendingen beslisten daar echter anders over.

Op minder dan een kwartier van thuis geeft de Belgische post-whateverband Oathbreaker één van haar weinige Belgische concerten dit voorjaar, in De Kreun (Kortrijk), tussen uitverkochte shows in het Verenigd Koninkrijk en een op til staande tour in de VS voorafgegaan door twee shows in Rusland nu de leiders van beide landen het toch zo goed met elkaar kunnen vinden.

Een paar weken terug slaagde de band erin om “Sold Out” te laten afficheren op de deuren van emblematische zalen zoals de Underground in Londen of de AB in Brussel. De al even symbolische Kreun is vandaag net niet uitverkocht.

Als opwarmer heeft Oathbreaker WIFE uit Berlijn meegebracht. Even na 20:30 uur wordt de muzikale avond in gang gefloten door James Kelly.

WIFE is het elektronische eenmansproject van de Ierse milieu-onderzoeker James Kelly, die bij de metal liefhebbers misschien wel beter bekend staat als de gitarist van de Ierse blackmetalband Altar of Plagues.

James Kelly – WIFE @ De Kreun – Kortrijk

Al van bij het eerste nummer hoor je enggeestige concertgangers in de zaal klagen over de elektronische muziek dat WIFE brengt. De soundscapes van Kelly zijn evenmin spek naar mijn bek maar openstaand voor elke vorm van muziek en kunst doe ik mijn best om te genieten van de show die helaas naarmate deze vordert meer en meer verstoord wordt door die lawaaierige en minder respectvolle concertgangers.  Deze set is vergelijkbaar met die van de Nederlandse Bong-Ra die het voorprogramma van The Dillinger Escape Plan verzorgde een paar weken geleden in het Tilburgse 013, een zaal van hetzelfde formaat als de Kreun waar je niemand hoorde morren en in de plaats daarvan de benen losgooide of op de smartphone ging piepen. Erg verblijdende muziek is het alvast niet maar dat is black metal evenmin.

Na iets minder dan drie kwartier bedankt James Kelly het publiek en verdwijnt in de duisternis.

James Kelly – WIFE @ De Kreun – Kortrijk

Omstreeks 21:45 is het de beurt aan de hoofdbrok van de avond, volgelingen van The Church of Ra, Oathbreaker. Niettegenstaande het “post”-genre me heel erg interesseert kende ik tot voor kort helemaal niets van Oathbreaker, dat inmiddels al drie langspelers op haar palmares staan heeft en momenteel bezig is met een tour in Europa gevolgd door de VS.

Oathbreaker @ De Kreun – Kortrijk

Tussen Engeland, Rusland en een Amerikaanse tour van 3 ½ weken speelt de band met West-Vlaamse roots een aantal clubshows in eigen land. De AB in Brussel en het Stuk in Leuven gingen deze maand al voor de bijl, vandaag is het de beurt aan de Kortrijkse Kreun.

Bij het begin van het huidige academiejaar werd Rheia voor de leeuwen gegooid, het derde album dat de band deze eerste maanden van het jaar live voorstelt, een derde plaat waarvan de kwaliteit opgemerkt werd door binnen- en vooral buitenlandse media.

Oathbreaker bestaat uit 66% van Wiegedood of bestaat Wiegedood uit 50% van Oathbreaker. Nieuwe drummer Wim Coppens die een paar maand terug Ivo Debrabandere verving en Gilles Demolder spelen in beide bands terwijl Lennart Bossu gitarist is bij Amenra, allen volgelingen van de Church of Ra.

Lennart Bossu – Oathbreaker @ De Kreun – Kortrijk – BE

De show begint om 21:42 uur heel rustig met 10:56. Allez toch de eerste ruime twee minuten waarna de hel losbarst met Second Son of R. en de volgende nummers. Ik ben meteen heel erg onder de indruk van het zangtalent van de Brugse Caro Tanghe die haar gelaat schuilhoudt achter een gordijn van golvend haar op een donker podium gehuld in gedimd blauw licht.

Ik stel me de vraag hoe het mogelijk is dat ik dit gezelschap niet ken. Shame on me!

De hele strakke show verveelt op geen enkel ogenblik, het stoort me bijna dat ik niet mag vergeten foto’s te nemen, geen sinecure in deze lichtomstandigheden.

Caro Tanghe – Oathbreaker @ De Kreun – Kortrijk – BE

De communicatie met het publiek is verbaal nagenoeg onbestaande wat niemand blijkt te gaan storen, de volledige Kreun is geconcentreerd op Oathbreaker waar van we ongetwijfeld het laatste nog niet gezien of gehoord hebben. Alle nummers zijn afkomstig uit Rheia, de eerste drie worden in dezelfde volgorde gespeeld als op de plaat waarna we nog Immortals, Where I Live, Where I Leave en Stay Here/Accroche-Moi krijgen, één voor één sterke nummers. De enige twee songs van de plaat die we vanavond niet te horen krijgen zijn I’m Sorry, This Is en Begeerte.

Als afsluiter van de avond krijgen we nog een nummer uit Mælstrøm, Glimpse of the Unseen, de eerste langspeler van de band, een nummer waarmee Caro Tanghe nog eens mooi kan schreeuwen alsof ze levend gevild wordt om het publiek uit te wuiven.

De shows van The Dillinger Escape Plan, Devin Townsend Project en Dream Theater waren van ver het beste dat ik in dit jonge jaar mocht bijwonen, Oathbreaker sluit hier heel mooi aan.

Caro Tanghe – Oathbreaker @ De Kreun – Kortrijk – BE

In dik een uur tijd is Oathbreaker erin geslaagd om minstens één volgeling rijker te worden, een volgeling die meteen al een vlucht geboekt heeft voor hun eerstvolgend optreden op Spaanse bodem en van daaruit heel graag verslag wil uitbrengen voor Amped-Up en het voornaamste metaltijdschrift van de Spaanstalige wereld.

Oathbreaker @ De Kreun – Kortrijk – BE

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X