Bjorn Wielockx

Als er één genre is dat ik door mijn schrijverschap heb ontdekt dan is het wel progressieve metal. Het leunt, in mijn opinie, fel aan tegen metalcore. Het was dan ook met volle overtuiging dat ik de debuutplaat van de uit Leiden afkomstige Nederlandse band Transient State wou becommentariëren. De band gaf aan invloeden te gebruiken van onder andere Monuments en Textures. Ik wist dus aan welke energieke mix ik me kon verwachten.

En toch, deze plaat blijft me telkens weer verbazen. Vanaf de eerste luisterbeurt zat ik aan mijn radiospeler gekluisterd om Transient State hun inventiviteit te bewonderen. Op alle vlakken komt de band vernieuwend uit de hoek. Muzikaal kan je het inderdaad vergelijken met Monuments en Textures. De clean vocal is niet altijd even zuiver, wat de puurheid alleen maar benadrukt.

Waar ik vanaf de eerste seconden ben voor gevallen is de scream van Jeoffrey Warmerdam. Zeer hoog maar toch nog steeds zeer natuurlijk levert de man hier een herkenbare toch unieke sound af. Hij doet me wat denken aan de eerste vocal van Rou Reynolds van Enter Shikari. Maar ook de diepere grunts van Warmerdam zorgen voor een onvergetelijk geheel.

De gitaarlijnen zijn zo als je die mag verwachten van een band die Monuments en Textures aangeeft als inspiratiebronnen. Met de agressie van vocal en drum zorgen de soms nogal zweverige gitaarlijnen voor een extra dimensie. Een veilige safehaven die af en toe de bovenhand neemt maar veelal achter de brute energiebom die Transient State is schuilt.

Deze Rearranged was een adrenalinepompende eerste plaat die je gewoon doet hunkeren naar een optreden van deze Nederlanders. Als ze op dezelfde overtuigende manier dit geheel succesvol weten over te brengen op een zaal dan zal het er stevig aan toe gaan. Als ze eens in de buurt staan ga ik zeker niet twijfelen, wat een energierijke debuutplaat.

Tracklist:

  1. Regenerative Cycle
  2. Invocation
  3. Promise
  4. Transcendence
  5. Omni
  6. In Motion
  7. Maelstorm
  8. Reparture 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X