Coffeinne, wat een vreemde naam voor een metalband. Een naam waar ook niet echt direct een label vooraf op te plakken valt. Dit Spaanse gezelschap specialiseert zich echter in melodische metal met invloeden uit de klassieke metal, de power metal en de Scandinavische death metal. Doe er ook gerust nog maar een scheutje hard rock bovenop en je weet ongeveer welke stijl ze spelen. Veel info kregen we niet, maar we veronderstellen dat Circle of Time het debuut is van de band, dat verschijnt op 17 februari via Nightmare Records.

Soms is het jammer dat een band maar weinig info levert bij een nieuwe promo. Bij opzoeking op het wereldwijde web viel ook niet veel méér nieuws te rapen, dus gaan we maar roeien met de riemen die we hebben. Coffeinne is de band rondom gitarist David Villareal en zanger Inaki Lazcano die beiden van wanten weten binnen hun vakgebied. De ene is een begenadigd gitarist en speelt even goed strakke riffs als vloeiende solo’s, de andere is een on-Spaans goed klinkende zanger, die zo kan concurreren met de betere Zweedse of Amerikaanse collega’s binnen het melodische powermetal-/hardrockgenre. De vocalist zou zo in een band van Yngwie Malmsteen of in een Masterplan kunnen gaan spelen bijvoorbeeld. En naar de muziek van deze laatste band leg ik wel meermaals een link bij het beluisteren van dit album. We horen heavy gitaren, een krachtige ritmesectie (vandaar waarschijnlijk de toespeling op de deathmetalinvloeden), catchy melodietjes die soms wel agressief maar veelal heel gevarieerd zijn en goeie solo’s. En niet te vergeten prima vocalen natuurlijk, met uitgedachte zanglijnen. Soms liggen die niet zo voor de hand, maar aan de andere kant zijn die dan ook soms weer vlot meezingbaar. Live worden blijkbaar muzikanten ingehuurd om dit project dan ten volle tot recht te laten komen. Als luistertip zou ik bijvoorbeeld Isolated kunnen aanbevelen: een hele goeie song die zoals gezegd wat aan Masterplan refereert. Misschien mist alles hier en daar enkel nog die extra portie potentie om van extra song een oorworm te maken, maar muzikaal en vocaal is de uitvoering alleszins al top. Het matcht allemaal perfect en de band (of project?) lijkt perfect te weten waar naartoe te willen. We houden ook van de perfecte balans tussen de gitaren en de keyboards. Het zijn ook vooral de stevigere songs die ons het best kunnen bekoren, zoals bijvoorbeeld Take This Life, maar ook een meer hardrock aandoende song als Broken kan bij ons wel scoren.

Het lijkt nu dat er ook in Spanje wel een leuk potje melodieuze power metal gespeeld kan worden. Deze band kan zich gewoon zonder problemen meten met de rest van de Europese collega’s. We kijken dan ook graag uit naar wat nog meer op onze weg komt van deze band. Het checken zeker waard.

Tracklist:

  1. Fragile
  2. Fallen Angel
  3. Take This Life
  4. Isolated
  5. Life in a Showcase
  6. Save Me
  7. Broken
  8. No Escape
  9. The Hate Within
  10. Circle of Time
X