Jurgen Callens

Crystal Viper is een Poolse female fronted powermetalband. Alweer? Hoor ik er nu weer al een hele horde zuchten. Inderdaad, maar wel één van het kaliber die het waard is om even uit te checken. Dit viertal, onder aanvoering van zangeres, gitariste en componiste Marta Gabriel, bracht tussen 2007 en 2013 in totaal vijf studio-albums uit om daarna door gezondheidsredenen een break in te lassen. Nu is de band echter terug met Queen of the Witches, een conceptalbum over heksen (jawel) en het pure kwaad. De plaat komt uit op vrijdag 17 februari via AFM.

Als de meesten aan female fronted denken, gaat het al snel de richting uit van de gothic klinkende bands zoals Nightwish, Within  Temptation of Xandria. Niets van dit alles hier. Crystal Viper speelt heavy metal die eert betuigt aan de grote bands uit de jaren tachtig: metal met flink wat ballen dus. Dat hoor je aan de cleane, maar soms ook ruwe en rauwe zang van de frontdame, maar ook aan de stoere riffs, het stuwende drumwerk en de sfeer rond het geheel. Alles op dit album komt ook van de hand van de zangeres: muziek en teksten en het dient gezegd dat mevrouw dus wel van aanpakken weet en besef heeft van hoe een heavymetalplaat hoort te klinken. Zo zitten alle ingrediënten goed: er zijn snelle songs, midtempo stampers en ook een powerballad onder de vorm van We Will Make it Last Forever. Op het album kreeg de groep ook medewerking van wat gastmuzikanten. Zo doet Ross The Boss als gitarist mee op Do or Die en horen we Mantas van Venom op Flames and Blood meedoen. Van het nummer The Witch is Back is er sinds een tijdje ook een video uit. De openingstrack van deze plaat kunnen jullie in preview dus zelf al op het net bekijken. Of de band met dit album grote vetpotten gaat breken, durven we te betwijfelen. Het mag dan allemaal wel solide zijn en ok klinken, het steekt er ook nergens bovenuit. Maar een kat in een zak kopen met deze release, zal je ook niet doen. Het verveelt niet, zang en muziek zijn beluisterbaar en nog belangrijker: herbeluisterbaar. Dit is gewoon een produkt dat meerdere heavymetalfan zal kunnen plezieren.

Afsluiten doet Crystal Viper ook nog op een interessante manier. Op de cd-versie heeft de band als bonus See You in Hell van Grim Reaper opgenomen. Voor de lp-versie werd geopteerd voor Long Live The Loud van Exciter. Fans die hun hart nog steeds toedragen aan de heavy metal uit de jaren tachtig, kunnen deze release zeker eens checken.

Tracklist:

  1. The Witch is Back
  2. I Fear No Evil
  3. When The Sun Goes Down
  4. Trapped Behind
  5. Do or Die
  6. Burn My Fire Burn
  7. Flames and Blood
  8. We Will Make it Last Forever
  9. Rise of the Witch Queen
  10. See You In Hell

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X