Jurgen Callens

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het Amerikaanse Sanctuary is al sinds mijn eigen mensenheugnis één van mijn allerfavorietste bands aller tijden. De eerste twee albums Refuge Denied en Into The Mirror Black zijn klassiekers in de metalgeschiedenis en zouden in geen enkele platencollectie mogen ontbreken. Ook het comebackalbum The Year The Sun Died uit 2014 mocht er wezen en er wordt al volop aan een opvolger hiervoor gewerkt. Als zoethoudertje tot die tijd krijgen de fans nu echter Inception, een verzameling demo’s uit de periode voor de release van Refuge Denied. De meeste songs daarvan haalden het debuut, maar er staan echter ook twee onuitgegeven nummers op. De moeite waard om hier dus even verder op in te gaan. Inception verschijnt op 24 februari via Century Media.

Voor de godslasteraars die niet met Sanctuary bekend zijn: de band is een vijfkoppige formatie uit Seattle die bekend staat om zijn technisch onderlegde heavy/power/speed metal met excellente (high pitched) vocalen van Warrel Dane. Het debuut Refuge Denied werd indertijd geproduced door Dave Mustaine, waarna de band ook de supportact van Megadeth was op de navolgende tour en meteen ook bekendheid verwierf in Europa. Dat debuut stond bol van de prima power metal met schitterende vocalen en riffs. Het navolgende Into The Mirror Black was zo mogelijk nog beter, maar ook donkerder en somberder van sfeer en net dat maakte de band zo groots. Het album verscheen echter in de periode van de grunge, een dooddoener voor veel bands in die tijd en door de interne strubbelingen binnen de band, werd het hoofdstuk Santuary midden in een tournee met Fates Warning afgesloten. Een gedeelte van de band maakte daarna een succesvolle doorstart met Nevermore, waarmee de mannen ook een aantal hoog aangeschreven albums uitbrachten. Die boot strandde echter ook weer in 2011, waarna tot jolijt van de fans Sanctuary nieuw leven ingeblazen werd. Optredens volgden en in 2014 verscheen er een nieuw album. Intussen zijn er alweer wat bezettingswissels geweest maar de core van de band lijkt er nog steeds zin in te hebben. Zo vond gitarist Lenny Rutledge een tijd geleden de demo-opnames terug van een deel van de songs die Refuge Denied haalden. Hij vond die ergens in een schuur, in een slechte maar toch nog oppoetsbare staat. Zeven nummers van het debuut werden daarom door de molen gehaald door Chriss ‘Zeuss’ Harris (Queensrÿche, Hatebreed) en geremixed en geremastered. Hier en daar waren ook extra dingetjes nodig, want niet alle songs stonden in een volledige versie op tape. Zo stonden er bijvoorbeeld zelfs geen micro’s op de cymbalen en ontbraken op bepaalde nummers ook gitaar of zang. In feite krijg je van het debuut zeven van de negen tracks te horen, enkel Termination Force en Sanctuary ontbreken. In plaats daarvan staan er twee onuitgegeven songs op Inception: Dream Of The Incubus  en I Am Insane. Twee songs die niet misstaan zouden hebben op het debuut van toen. De opnames van nu klinken dik ok, en knallen prima door mijn speakers, maar toch heb ik het nog meer van die typische sound van het oerdebuut. Dat klonk nog net iets agressiever, scherper, venijniger en krachtiger dan deze opname. Maar klagen hierover gaan we niet doen. Dit was gewoon het eerste wat de band ooit opnam, en daar is niets mis mee. Dat de band de dag van vandaag wel iets anders is gaan klinken, weten we intussen. Warrel Dane zal bijvoorbeeld nooit meer diezelfde toonhoogtes halen als toen en na Nevermore heeft de band ook wel enkele van die invloeden meegenomen, maar toch is het vijftal nog steeds uniek in wat ze doen. Jammer alleen dat we de band hier in België niet zo veel te zien krijgen. Ik hoop dan ook ten zeerste dat ze op Graspop present tekenen, zodat ik uiteindelijk ook het punt op mijn bucketlist kan afvinken. Want als er één band is die ik ooit live aan het werk wou zien, was het deze.

Kortom, Inception is een mooie retrospectie van wat de band in de beginperiode voor stond. Het klinkt vet, de nieuwe songs zijn prima en het maakt de honger naar dat nieuwe album en de komende shows alleen maar groter. Voor fans van de band is dit verplichte kost, voor alle andere metalliefhebbers die van heavy metal met kloten houden ook.

Tracklist:

  1. Dream of the Incubus
  2. Die For My Sins
  3. Soldiers of Steel
  4. Death Rider – Third War
  5. White Rabbit
  6. Ascension to Destiny
  7. Battle Angels
  8. I Am Insane
  9. Veil of Disguise

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X