Jurgen Callens

Four Star Revival is een Amerikaans viertal dat met The Underdog op 10 februari een nieuwe, vijf tracks tellende, ep uitbrengt. Het schijfje komt uit op Headstone Records en bevat een gezonde dosis Amerikaanse heavy metal en heavy rock. De christelijk geïnspireerde band bracht in het verleden al de full length Knights of the Revival uit en bestaat uit veteranen uit de plaatselijke metalscene. De ep wordt langs deze kanten verdeeld door Against Pr, zodat die ook hier voor iedereen te verkrijgen zal zijn.

Het debuut van deze Amerikanen heb ik niet gehoord, maar volgens de bronnen zou dit een mix geweest zijn van zowel power metal, hard rock en zelfs thrash metal. Deze eerste twee genres horen we op dit nieuwe schijfje nog wel terug, het laatste (op wat sporadische riffs na) niet meer. De vijf songs zijn doorspekt met heavy riffs, dikke baslijnen en een solide drumsound. Vul dit alles nog eens aan met de prima vocalen van Jack Emrick en je komt tot een leuk allegaartje. De sfeer van de jaren tachtig en begin jaren negentig is steeds aanwezig, maar hier en daar wordt ook wel eens geknipoogd naar de hedendaagse hardrocksound. De vijf songs onderling zijn ook wel gevarieerd genoeg om te kunnen blijven boeien tot het eind. Zo is opener en titelsong The Underdog een leuke, heavy binnenkomer, bevat Rumors of War een tof meezingbaar refrein en een goeie solo (en zal het live ongetwijfeld wel goed doen) en is ook Broken wel ok. Op deze song gaat het tempo wel omlaag, maar houdt het zijn typische nostalgische sfeer behouden. Is het sensationeel? Nee. Onderhoudend wel, gewoon omdat de uitvoering van de nummers dik in orde is en je hoort dat de muzikanten duidelijk weten wat ze aan het doen zijn en waar ze naartoe willen. Het beste nummer werd opgespaard voor het laatst. Dit klinkt heel heavy en neigt meer naar de power metal toe. The Garden of Good and Evil wordt live zeker een dikke headbanger en is het zwaarste nummer van de vijf. Los van de powerstukken bevat het echter ook de nodige variatie onder de vorm van wat rustigere passages en een flitsende solo.

Four Stone Revival heeft met deze ep een mooi werkje afgeleverd, dat zeker gehoord mag worden door fans van Amerikaans klinkende metal en heavy hard rock. Of het opgepikt zal worden door een groter publiek is dan maar weer de vraag. Daar ontbreekt dat tikkeltje extra toch nog voor.

Tracklist:

  1. The Underdog
  2. Liar
  3. Rumors of War
  4. Broken
  5. The Garden of Good and Evil

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X