Derrick Green over Sepultura, het nieuwe album en fotografie
Sebastiaan Schabon

Sepultura behoeft al lang geen introductie meer. Zij brengen op 13 januari hun nieuwste plaat Machine Messiah op de markt via het grote Nuclear Blast. Naar aanleiding van die grote dag had Amped-Up de eer om met de imposante en zeer sympathieke zanger Derrick Green te Skypen. We stelden hem wat vragen en hij bleek er heel enthousiast over te zijn.

“Ja natuurlijk, hoe zou je zelf zijn?”, begint Green al lachend zijn verhaal. “We hebben er heel hard aan gewerkt en we zijn er verdraaid trots op.”

Hoe zou je jezelf voorstellen aan zij die je nog niet kennen?

“Wel, ik ben Derrick Green, de zanger van de Braziliaanse band Sepultura. En op 13 januari 2017 brengen we ons nieuwe album Machine Messiah uit dat we opnamen in Zweden.”

Wat kan je me vertellen over dat album?

“Het album is bijna een soort van reis rond de wereld, het verhaalt een beetje wat we op onze tournees hebben meegemaakt en op persoonlijk vlak. Het is een mix van alles wat bij Sepultura hoort: een primitieve maar krachtige sound, maar tegelijkertijd ook modernere invloeden. Het was heel leuk om aan dit album te werken, er waren ook een heleboel nieuwe dingen voor ons, wat je ook zal merken aan de muziek.”

Waarom duurde het vier jaar eer het nieuwe album klaar was?

“Dat is heel eenvoudig te verklaren: als je een album uitbrengt, bestaat er zoiets als touren (lacht). Dat hebben we de afgelopen twee jaar over de hele wereld gedaan en we houden er niet van om ons te moeten haasten, want dat is nergens goed voor. Er zijn zoveel plaatsen om te spelen en wij hebben het geluk dat we dat ook effectief kunnen. We nemen onze tijd voor het schrijven van nieuw materiaal want we willen dat het van de eerste keer goed zit.”

Waarom hebben jullie live nooit een rhythmgitarist bij?

Na even nadenken antwoordt Green al lachend: “Omdat we er geen willen. Het komt doordat we in het verleden wat hebben meegemaakt op dat vlak. Nu zijn we tot het besluit gekomen dat we met onze leadgitarist Andreas Kisser meer dan voldoende gitaarkracht in onze muziek kunnen steken tijdens een optreden, zodat we geen rhythmgitarist nodig hebben. Ikzelf ben niet per se een goede gitarist, alhoewel ik af en toe toch met succes een gitaar vastneem tijdens een optreden en er een paar songs meespeel. Ik studeer meer percussie, dat is een andere weg die we willen inslaan. Wat ons betreft zijn we daar heel tevreden mee. De sound is heel helder, geen verwarring maar gewoon recht voor de raap.”

Sinds het vertrek van Max Cavalera verzorg jij de vocalen binnen Sepultura. Hoe ervaar je deze positie binnen de band?

“Het voelt geweldig aan om de zanger te mogen zijn. Ik heb al mijn hele leven zanglessen gevolgd van toen ik veertien jaar was en ik heb ook in allerlei bands gezeten, van hardcorebands tot punkbands. Het is en blijft wel een uitdaging, een vocalist zijn vraagt meer van een mens dan sommigen kunnen indenken. We hebben het geluk dat we bitter weinig shows hebben moeten cancelen door stemproblemen of iets gelijkaardigs. En ik krijg nog altijd meer en meer vertrouwen in mezelf wat betreft deze positie binnen Sepultura. Ik zit nu al bijna twintig jaar in de band en we hebben al heel wat albums en opnames en tournees achter de rug. Ik krijg nu het gevoel dat we op een hoogtepunt zitten met de band en we voelen ons er nog steeds goed bij.”

In februari gaan jullie, met het nieuwe album onder de arm op tour met Kreator en Aborted. Kijk je uit naar die tour?

“Vergeet Soilwork niet hé”, krijg ik te horen. “We kijken er echt naar uit om met die bands op tour te gaan. Ik heb veel respect voor hen en we waren er echt op gebrand om terug in Europa te kunnen spelen.”

Waar haal je je inspiratie vandaan voor het schrijven van de lyrics?

“Wel, er gebeurt altijd wel ergens iets in de wereld. Ook uit persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen haal ik inspiratie voor mijn teksten. Ik spreek ook met de andere bandleden over bepaalde topics die we zeker willen verwerken in de muziek. Ook politieke zaken komen aan bod, zeker met de huidige situatie overal in de wereld maar ook bij ons in Brazilië, waar iedereen steeds meer een kant begint te kiezen en daardoor uit het oog verliest over wat er moet veranderen. Waar wij vaak over schrijven is de verstandhouding tussen mens en machine.”

Heb je nog andere bands of projecten buiten Sepultura?

“Ja, ik heb een project met de naam Maximum Hedrum. Een heel unieke band die dicht in de buurt van funk komt, gemixt met elektronische elementen.”

Is dat dan niet moeilijk om die twee bands met twee totaal verschillende stijlen te combineren?

“Ja, echt wel”, is het te verwachten antwoord. “Voordat ik in Sepultura zat hield ik van veel verschillende soorten muziek. En één bepaalde zaak dat een muzikant een muzikant maakt, is dat je open moet staan voor verschillende soorten muziek. Je gaat je automatisch beter voelen binnen je eigen stijl als je de muziekwereld in zijn geheel begrijpt. Ik zou nooit in Sepultura gezeten hebben als ik naar slechts één muziekgenre zou luisteren.”

Is er nog tijd over voor hobby’s wanneer je niet bezig bent met Sepultura?

“Natuurlijk. Ik ben in mijn vrije tijd een fotograaf en ben van plan om volgend jaar een boek uit te brengen en om een tentoonstelling in elkaar te steken die waarschijnlijk in Sao Paolo zal beginnen. Deze liefde voor fotografie komt voort uit het touren met Sepultura, het samenzijn met Sepultura. Als je in een bepaalde stad bent en je wacht op het tijdstip dat je moet gaan spelen, dan ga ik naar buiten en ga ik gewoon lekker foto’s maken.”

Wat is de domste vraag die ze je al gesteld hebben in een interview?

“Verdorie, er zijn er zoveel, ik weet gewoon niet waar te beginnen”, zegt Green, waarna we beiden in de lach schieten. “Bijvoorbeeld hoe het voelt om de nieuwe zanger te zijn. Dat is op zich niet zo een domme vraag, ware het niet dat ze me die na bijna twintig jaar binnen de band stellen. Maar nu kan ik er alleen maar om lachen.”

Welke tips zou jij als ervaren muzikant geven aan jonge, nieuwe bands?

“Wees vooral jezelf. Speel iets waar je zelf plezier aan beleeft en niet omdat het moet. Het moet recht vanuit je hart komen en dat gevoel moet je ook in de muziek stoppen. Wees zeker niet bang om je persoonlijkheid in je muziek te steken. Muziek is altijd heel eerlijk, dus wees zelf ook eerlijk. En als je het gevoel hebt dat je er voor wil gaan, blijf er dan gepassioneerd voor gaan.”

Ik vrees dat mijn vragen op zijn. Wil jij persoonlijk nog iets zeggen tegen de fans?

“Ik kijk er echt naar uit om de fans terug te zien tijdens de tour. We zullen zeker en vast zowel oud als nieuw materiaal spelen. En hopelijk zien we jullie allemaal in de pit.”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X