Diabulus In Musica: over het nieuwe album, de plannen en borstvoeden tussen de shows door.
Jurgen Callens

Op vrijdag 18 november was het Spaanse Diabulus In Musica te gast in De Verlichte Geest in Roeselare, waar de band in het voorprogramma stond van Serenity. Op diezelfde dag was de release gepland van het nieuwe album Dirge For The Archons via het Napalm label en konden wij van Amped-Up mee aan tafel schuiven in de ‘backstage’ van de venue voor een gesprek met het koppel Zuberoa Aznarez (zang) en haar man Gorka Elso (keyboards en grunts). Dat het leven on the road niet altijd feest en rock and roll is, zal je uit het onderstaande interview zelf ook kunnen opmaken. 

Comfortabel was het er niet echt daar in de interviewruimte. Buiten was het koud en regenachtig. Binnen was het al niet veel beter, want tijdens het gesprek kreeg ik al eens een druppel op mijn knikker. Maar daar trekken wij ons niets van aan, want we hadden een duo voor ons dat enthousiast wilde praten over het nieuwste werk dat ze net gelanceerd hadden, en dan gaat dit niet enkel over het nieuwe album Dirge For The Archons.

Afbeeldingsresultaat voor diabulus in musica pics

Hey, misschien kan je even beginnen met jullie zelf en je band voor te stellen?

Gorka:  Hallo, ik ben Gorka, de keyboardspeler van Diabulus In Musica.

Zuberoa:  Ik ben de zangeres en de componiste van de band en een beetje het manusje-van-alles.

Vandaag wordt het nieuwe album officieel uitgebracht. 

Zuberoa: Inderdaad, vandaag is de dag, haha!

Gorka: Ja! We zijn heel gelukkig, want het vorige album ligt eigenlijk alweer twee jaar achter ons. Er is in die laatste twee jaar ook wel veel gebeurd. Het is heel opwindend om aan nieuw materiaal te werken en dan nadien benieuwd uit te kijken naar de reacties erop. Het is groots en fantastisch waneer je een nieuwe plaat releast. Spannend ook altijd.

De plaat kreeg als titel Dirge For The Archons mee. Kan je ons eens uitleggen wat de betekenis hiervan precies is?

Zuberoa: Wel vooreerst: het album is geen conceptplaat, maar alles draait eigenlijk rond manipulatie en controle. De ‘Archons’ zijn in feite zij die de controle hebben. Die ‘Archons’ zijn de oude regeringen in de Griekse geschiedenis. Maar er is ook nog een andere betekenis voor. Parapsychologie enzo heeft er ook wel wat mee te maken. Een soort van aliens controleren onze gevoelens en gedachten. Maar in een metaforische manier, zijn de ‘Archons’ dus in feite de regeringen onder welke vorm dan ook. Ook grote bedrijven vallen hieronder. Want ook zij manipuleren. De albumtitel is dus eigenlijk een claim om vrijheid. De ‘Archons’ representeren de handen, en hebben de stokken vast, compleet met bloed en alles eraan, terwijl de poppen dan weer de weergave zijn van de gewonen mensen.

Maar toch is het niet volledig een concept geworden?

Zuberoa: Nee, dat niet. Maar het is wel zo dat de meeste songs wel wat over hetzelfde thema handelen.

Afbeeldingsresultaat voor diabulus in musica pics

Dirge For The Archons is ook jullie vierde album op zes jaar tijd. Hoe schrijven jullie eigenlijk de muziek?

Zuberoa: Oh inderdaad, hier had ik nog niet bij stilgestaan eigenlijk. Wat vliegt de tijd. In het begin was het allemaal nog anders dan nu. Toen hadden we bijvoorbeeld nog een volledig andere line-up. Na het eerste album was er een soort van een split en schoten enkel Gorka en ikzelf nog over. En samen zijn we beginnen schrijven aan het Argia-album. Eigenlijk heb ik bijna dat volledige album zelf geschreven. Gorka heeft het dan geproduceerd en daarna kwamen de nieuwe bandleden erbij. Zij hebben dan eigenlijk pas op dit nieuwe album dingen kunnen bijdragen. Hun bijdrage tot Argia is heel miniem geweest en beperkte zich tot enkele nummers. Maar nu hebben we dus onze componeermanier een beetje veranderd zeg maar.

Jullie composities zitten niet zo evident en simpel in elkaar. Betekent dit dat jullie dan allemaal geschoolde muzikanten zijn? 

Zuberoa: Inderdaad, wij studeerden allebei klassieke muziek. Gorka volgde de opleiding tot pianist. Ik schoolde me tot zangeres, maar ook tot fluitiste. We zijn dus inderdaad klassiek geschoold.

Zie je verschillen met het vorige album? Kan je zaken vergelijken of zijn er verschillen?

Zuberoa: We bewandelen eigenlijk hetzelfde pad. We zijn steeds wel eclectisch geweest, omdat we altijd al van verschillende stijlen en genres gehouden hebben. We hebben zelf steeds geprobeerd om onze eigen invloeden in onze muziek te verwerken. Nu vind ik dat we nog eclectischer zijn dan ooit tevoren. Je zal op het album best veel verschillende en afwisselende songs ontdekken. Je zal ook dingen horen, die we voordien nog nooit gedaan hebben. Luister maar eens naar Ring Around Dark Fairies’ Carousel bijvoorbeeld. Dat is vrij theatraal. Het klinkt een beetje als een gek circus. Het is een hele coole song.

Gorka: … die we vanavond ook zullen gaan spelen live!

Zuberoa: We hebben ook nog een akoestisch nummer. Die song heeft zelfs bijna een country-achtige benadering. Dan is er nog een ‘rock-duet’. We hebben eigenlijk een beetje van alles op de plaat. Er zijn ook elektronische invloeden te horen. Maar ook veel metal natuurlijk.

Afbeeldingsresultaat voor diabulus in musica pics

Die verschillende invloeden hoorde ik ook. Sommige riffs leunen haast tegen de thrash metal aan, maar aan de andere kant hoorde ik ook ergens iets, wat zelfs de dubstep-tour lijkt uit te gaan?

Gorka: Ja inderdaad! Dat heb je goed gehoord. We luisteren naar elke vorm van muziek. Onze nieuwe bandleden luisteren bijvoorbeeld ook naar verschillende dingen, zoals dingen die meer uit de ‘core’-genres komen. Ook death metal en mathcore zijn van die subgenres bijvoorbeeld. Dat zijn dan de agressieve elementen die je hier en daar zal tegenkomen.

Zuberoa: Als je dat dan samenvoegt met mijn invloeden, en die zijn klassiek, gothic en new wave, dan kom je misschien wel tot een interessant geheel. Ik doe ook een solo-project in die richting om mezelf nog meer te ontplooien. Die elementen probeer ik dan ook te integreren in onze metalmuziek. Aan metal kan je eigenlijk gelijk welke invloeden toevoegen, wat eigenlijk heel interessant is. Metal is dus voor mij de perfectie manier om muziek mee te componeren.

Jullie zijn ook niet bang om niet zo evidente instrumenten als een harp te gebruiken?

Zuberoa: Helemaal niet! Wij vinden dat heel erg cool en we doen dat ook heel graag. Op het vorige album stond er ook een nummer waarop we harp gebruikten. Maar toen bespeelde ik die zelf. Dat was toen een Keltische harp. Maar dit keer wilden we een echte klassieke harp gebruiken. Maar waarschijnlijk was dit nu net de grootste harp ter wereld die we hadden. Wij nemen namelijk bij ons thuis op. En die klassieke harp moest dus bij ons naar binnen. Was ons dat een probleem zeg, haha. Het was al een heel gedoe om die in de lift te krijgen.

Live wordt dit waarschijnlijk niet zo evident om te doen? 

Zuberoa: Wie weet. We deden al eens een show met een orkest. Met een koor ook. Toen zaten er een stuk of honderd mensen op het podium. Toen stonden er ook een boel klassieke instrumenten op het podium.

Gorka: Ik weet wel niet of we dat gauw nog eens kunnen herdoen. Er zijn namelijk zodanig veel mensen bij betrokken en het is niet simpel om alles rond te krijgen en in mekaar te steken. Je hebt bijvoorbeeld een hele grote oefenruimte nodig, maar ook een dirigent. Je hebt ook een zaal nodig waarin dit alles mogelijk is.

Zuberoa: Die ene keer konden we het doen in de opera van de stad waar we zelf wonen. Dat is een van de grootste venues daarvoor in dat gedeelte van Spanje. En dat is wel iets wat we ooit nog eens willen gaan doen. Maar zoals gezegd: het is niet simpel. Voor die ene show hadden we wel zes of acht maanden voorbereiding nodig. Stel je het zelf maar even voor haha.

Zuberoa: Maar het is wel de droom van iedere symfonische metalband natuurlijk.

Afbeeldingsresultaat voor zuberoa aznárez pics

Hebben jullie die show op de één of andere manier vastgelegd?

Gorka: We hebben die show inderdaad opgenomen. Napalm had ook wel interesse om die uit te brengen als een live-dvd. Maar achteraf gezien was het blijkbaar toch te kostelijk om alles af te krijgen zoals het moest. Bijvoorbeeld de mastering zou een hele klus worden om te doen. Er zijn wel een paar bonustracks op de nieuwe plaat die uit dat concert komen en die je dan wel weer kan gaan beluisteren in die symfonische versie.

Het zou natuurlijk wel iets leuks geweest zijn voor de tienjarige verjaardag van de band.

Zuberoa: Ja natuurlijk! Maar voor het ogenblik zijn we enkel bezig om een normale tour op poten te zetten, omdat er voor een dergelijk project geen geld voorhanden is. Maar in elk geval: alles van materiaal is aanwezig hiervoor, en hopelijk kunnen we hier op een zekere dag ooit nog eens iets mee gaan doen. We gaan er waarschijnlijk wel iets van op Youtube gaan zetten. Ik weet niet of we ons gaan beperken tot één song of meerdere, maar in elk geval zal er wel iets van te zien gaan zijn.

We hadden het al over iemand die te gast was op de harp, maar jullie hebben ook een gastzanger op Hiding From You. Om wie gaat het hier precies?

Zuberoa: Het gaat hier om Omar Pizarro, een Peruviaan die eigenlijk in onze thuisstad woont. Dit keer hebben we dus meer met locale mensen gewerkt. De harpiste komt hier namelijk ook uit de buurt. Hetzelfde geldt ook voor de gastgitarist die zijn bijdrage geleverd heeft. We leven in een stad die een rijke traditie aan muzikanten heeft (Pamplona) en waar muziek ook echt leeft. We wilden dus ook die kans aan de locale muzikanten geven om met ons mee te doen. Die zanger is dus totaal niet beroemd maar hij heeft wel een karakteristieke stem en we houden wel van die hardrockachtige manier waarop hij zingt. En we waren er ook van overtuigd dat zijn stemgeluid perfect bij dat nummer zou passen.

Het doet me eigenlijk een beetje denken aan Bring Me To Life van Evanescence.

Gorka: Dat nummer zegt me vaag nog wel iets, maar ik kan me niet precies meer herinneren wie die zanger ook al weer was. Maar de stem ligt inderdaad wel een beetje in dezelfde lijn.

Het album is dus sinds vandaag verkrijgbaar. Wat zijn de plannen nu om de plaat te gaan promoten?

Gorka: We doen nu dus deze mini-tour met Serenity. En in februari gaan we dan op tour doorheen gans Europa. Normaal gaat het deze week bevestigd worden, dus misschien mag ik het wel al gaan zeggen. We  gaan dan op tour samen met Amberian Dawn. Er komt ook nog een derde band bij, maar die is voorlopig nog niet bevestigd. Het wordt een co-headliner tour, samen met een openingsact. Daarna volgen er nog vier shows in Spanje. Die zijn gepland voor in februari/maart.

Zuberoa: Dan werken we ook nog aan een tweede gedeelte van de tour, die dan in september van start zou moeten gaan.

Vandaag brengt ook de grootste metalband ter wereld – Metallica – zijn nieuwe album uit. Misschien is dit een goeie datum voor jullie om net vandaag jullie plaat onder de aandacht te brengen?

Afbeeldingsresultaat voor diabulus in musica 2016Beiden: Hahaha! Zo hadden we het nog niet bekeken, maar het zou inderdaad mooi zijn mocht iedereen die hun plaat gaat kopen, in dezelfde keer ook de onze mee neemt. Dat zouden we pas heel erg leuk gaan vinden.

Zuberoa, je zei daarnet ook al dat je fluit speelt. Ga je dit dan ook live op het podium gaan doen ook?

Zuberoa: Soms doe ik dat wel eens. Het hangt allemaal een beetje af van de setlist die we brengen. Stel nu dat we maar één enkele ballad live spelen, waar er maar een klein stukje fluit in zit, dan heeft het ook geen zin om dit te gaan doen. Zo heel vaak gebeurt het dus niet, maar er zijn wel momenten waarop het mogelijk is.

Iets anders dan: ik heb begrepen dat jullie samen een baby hebben, die jullie deze keer ook meenemen op tour. Is dit praktisch allemaal mogelijk, want ik kan me voorstellen dat dit niet steeds evident is?

Zuberoa: Ja hoor, dat lukt allemaal wel. Hij is nog maar negen maanden oud nu, en ik geeft hem nog borstvoeding. Ik verkies het dus om hem met me mee te nemen wanneer we op tournee vertrekken en hem niet achter te laten. Als je wil, dan is er voor alles wel een oplossing. Het is niet de gemakkelijkste oplossing natuurlijk, maar als je dingen duidelijk stelt hoe het kan of moet, dan is alles mogelijk. Toen ik zwanger was, wisten we al dat er een nieuw album zat aan te komen. En ook dat we daarna weer live zouden moeten gaan spelen. En dat wouden we zelf ook. We hebben dus beslist dat we het op deze manier zouden gaan doen en voorlopig lukt alles dus heel prima. De zus van Gorka is ook met ons mee, en die zorgt dan voor de kleine terwijl wij onze verplichtingen hebben en wanneer we op het podium staan.

Mooi! Wat krijgen we straks op het podium te horen? Promoten jullie vooral het nieuwe album of krijgen we een mix van alles te horen?

Zuberoa: We gaan een mix spelen van de vier albums. Maar de nadruk zal wel gaan liggen op het nieuwe materiaal, vooral omdat het nieuwe album pas uit is.

Gorka: Er zijn een aantal nummers uit die nieuwe plaat die we dolgraag live willen gaan spelen.

Cool. Ik zie er naar uit om dit straks allemaal te komen aanhoren en aanschouwen. Ik wens jullie verder nog een goeie show toe vanavond!

Zuberoa: Bedankt hoor! Hopelijk kan je er van genieten. Bedankt voor het interview alvast.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X