Bjorn Wielockx

Tegen een goede punkplaat zeg ik geen nee. Graag probeer ik dan ook eens een nieuwe band in dit genre uit. Bright Lights, vijf mannen uit Zwitserland maken punkmuziek en zijn toe aan hun eerste proefstuk. Na lang nadenken, zo’n vier jaar, brengt de band zijn debuutplaat op de markt. When Stories Become Places ligt vanaf zaterdag 19 november in de rekken. Wij van Amped-Up hoopten op een groep die voor de heropleving van het genre kan zorgen.

Er zijn maar weinig startende punkbands die iets kunnen toevoegen aan het genre. Vaak klinken ze als dertien in een dozijn waardoor de interesse al snel afneemt. Zoals altijd zijn er, gelukkig nog, uitzonderingen die de regel bevestigen. Denk aan nieuwe startende bands als Eduard In Venice, The Interrupters en sinds kort ook Angstgegner.

Bright Lights weet een uniek sfeertje neer te zetten op zijn debuutplaat. In eerste instantie vond ik de band veel te soft om zich, in mijn ogen, echt te kunnen onderscheiden. Denk aan zeemzoete vocals en catchy gitaarlijnen waar The Fall Out Brothers zelfs jaloers op zouden worden. Maar wanneer de band de voorhamer bovenhaalt weet hij zich toch wat te profileren.

Bij mij heeft het zo’n dikke 20 minuten geduurd eer ik de ware kracht van deze band begon in te zien. De catchy gitaarlijnen schakelen soms enkele noten lager waardoor het geheel wat ruiger aanvoelt. Vaak gebeurt dit op een zeer subtiele manier, waar je de eerste luisterbeurt gewoon doorheen luistert. Ook de extreem cleane vocal wordt hier en daar bijgestaan door een diepe scream om het geheel wat brutaler te maken.

Tijdens Burning Mind en Singularity gaat Bright Lights helemaal los, wat het eindresultaat van beide songs wel ten goede is gekomen. De pop/rockmuziek laten ze tijdens deze twee nummers voor wat het is; de focus ligt meer op het agressieve door middel van intensieve drumlijnen, scream vocals en een vocal die niet zo zuiver is. Meer van dit zou ik zeggen.

Het zijn Singularity en Burning Minds die mijn oren openden. Na dit intensieve tweeluik hoorde ik het iets donkere kantje van Bright Lights, een kantje dat ik op het tweede album wat meer terug wil zien. Een geslaagd debuutalbum dat naar meer smaakt.

Tracklist:

 1. When Stories Become Places
 2. Hide Out
 3. Attitude Sickness
 4. Here And Now
 5. Overwhelmed
 6. Silver Lining
 7. Day By Day
 8. Burning Mind
 9. Singularity
 10. Odds And Ends
 11. Something Bigger
 12. Raise A Glass

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X