Tom Moons

Als je als progliefhebber Riverside nog niet kende, dan heb je de afgelopen jaren wel haast onder een steen geleefd. De Poolse band bracht het ene na het andere succesvol onthaalde album uit en kwam dit jaar nog ongelukkig in het nieuws doordat gitarist Piotr Grudziński  overleed op 21 februari. Na zo een 8 maanden kregen we voor het eerst terug positief nieuws uit het kamp te horen door middel van de nieuwe dubbelaar: Eye of the Soundscape.

Zo kort na het overlijden van de gitarist heeft de band nog geen volledig album geschreven, deze dubbelaar bestaat uit een verzameling oude nummers waarvan sommige een nieuwe mix kregen. Maar er zijn ook vier nieuwe tracks op de plaat te bespeuren, vier gloednieuwe nummers, verspreid over de twee cd’s. Dat is al een ware reden tot in een ingetogen feestje.

Tijdens het nieuwe Sleepwalkers merk je al vrijwel direct dat de band haar meer elektronische kant probeert te belichten en dit pakt zeer goed uit. Deze elektronische en positieve vibe blijft nadrukkelijk aanwezig doorheen het hele album en geeft zo een mooi beeld van de carrière van Riverside tot nu toe. Doorheen het hele album vind je wel enkel instrumentale nummers.

Gedurende het hele album kan je zalig wegdromen bij de prachtige composities van de progrock van onze favoriete Poolse vrienden. De ene compositie vloeit, ondanks van een ander album te zijn, toch nog vrij mooi over naar het volgende nummer alsof er een geweldig logische volgorde in zit die er altijd al in zat.

Eye of the Soundscape is misschien geen volwaardig Riverside album, het is wel een geweldig afscheid voor Piotr. Het lijkt alsof dit album het einde van een deel van de band betekent en dat we binnenkort een volledig herboren band aan het werk zullen zien en horen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X