Sebastiaan Schabon

Als je lukraak een promo uitkiest, kan je aangenaam verrast worden. Dit overkwam mij met Crator. Deze deathmetalband bracht op 14 september een nieuwe plaat op de markt onder de naam The Ones Who Create, The Ones Who Destroy en dit in eigen beheer. Tot nu toe was Crator een onbekende voor mij, maar godzijdank is daar verandering in gekomen.

Na een korte intro worden we met een mokerslag wakker geschud door The Ouroboros Is Broken. Hemeltjelief, wat een energie steekt er in dit nummer! Blastbeats domineren de muziek, begeleid door magistrale en ingewikkelde riffs. De zang lijkt wel van Satan zelf te komen, zo demonisch heb ik zelden iemand weten zingen. De stijl past in hetzelfde straatje als pakweg Warfather; wie hem al eens gehoord heeft, zal wel weten hoe dat klinkt. Alleen de vocalen onderscheiden Crator van de rest.

Titeltrack The Ones Who Create, The Ones Who Destroy overtreft al mijn verwachtingen. Als de titel al zo duister klonk, dan is de muziek dat al helemaal. Deze band weet hoe hij oerstevige deathmetalmuziek moet maken zonder op enig moment de pedalen te verliezen. Daarmee wil ik maar zeggen dat ze geen moment verslappen op het vlak van kwaliteit en kwantiteit, omdat elk nummer inhoudelijk meer dan snor zit en qua zuiverheid haast de perfectie benadert. Zo hebben we het graag en zo zullen ze hopelijk ook blijven.

Na negen tracks van dit kaliber is een rustpauze wel op zijn plaats. Ik ben beschaamd dat Crator mij nooit eerder ter ore is gekomen, want wat hij met The Ones Who Create, The Ones Who Destroy presteert, is een plaats in mijn al overvolle top tien van metalplaten anno 2016 toch wel meer dan waard. Misschien moet er eens nagedacht worden over een top twintig…

Tracklist:

  1. The Ouroboros Is Broken
  2. The Judge On War
  3. The Ones Who Create, The Ones Who Destroy
  4. The Great Stagnation
  5. The Sixth Genocide
  6. The Noble Lie
  7. The Collective
  8. The Echo That Conquers Voice
  9. The Unquiet Sky

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X