Eef

Dat er een Griekse stonerscene bestond was mij volledig ontgaan, totdat wij op de jongste editie van Desertfest 1000mods leerden kennen. De zware, melodieuze sound klonk als engelengezang in onze oren. Dat deze Grieken ook juist een nieuwe schijf hebben uitgebracht – de derde langspeler reeds – komt ons alleen maar goed uit.

Bij opener Above 179 is het meteen raak: dit is meteen het meezingnummer van de plaat: vuisten in de lucht (of op de luchtgitaar) en brullen maar.

Dat we bij 1000mods gerust het label “psychedelisch” mogen bijkleven, komt tot uiting in Loose, waar een heerlijke zweverige gitaarsolo het grootste deel van de track inkleurt. 1000mods is zeker niet vies van langere muziekstukken, zo kan hij rustig de sound laten groeien en rijpen; het moet niet altijd krachtig en gebald zijn. Maar het mag natuurlijk wel, getuige Electric Cave: versnellingspook in een hogere vitesse en gaan!

Het is aangewezen om Repeated Exposure To… op een hoog geluidsvolume te beluisteren; een hoofdtelefoon is hierbij zeer aangewezen. Enkel zo komt de zware woestijnsound goed tot zijn recht. Degenen die schrik hebben gehoorschade op te lopen hierdoor zijn weliswaar op voorhand verwittigd, want – na de albumhoes eens beter bekeken te hebben, valt volgende op – de volledige titel van deze schijf blijkt Repeated Exposure To High Sound Levels (More Than 80 Decibels) Might Cause Permanent Impairment of Hearing te zijn. Zo dat weten we ook alweer.

Het valt evenwel, naar het einde toe, op dat deze Grieken de ideeën allemaal in het eerste deel van de cd gepropt hebben; de laatste tracks voelen bij momenten als opvulling aan en zijn onderling moeilijk uit elkaar te houden. Het wordt een beetje (veel) van hetzelfde, dixit de lange solo’s in zowel Groundhog Day en Into the Spell.

1000mods heeft dus een verdienstelijke derde langspeler uitgebracht; ene die weliswaar een tikje korter had gemogen, want het wordt na een volledige luisterbeurt naar het einde toe een lange zit. Je kunt Repeated Exposure To… natuurlijk altijd in etappes beluisteren.

Tracklist:

  1. Above 179
  2. Loose
  3. Electric Carve
  4. The Son
  5. A.W.
  6. On A Stone
  7. Groundhog Day
  8. Into The Spell

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X