Dani Filth over Devilment en journalistiek
Sebastiaan Schabon

Dani Filth kennen we natuurlijk als de demonische zanger van Cradle of Filth, maar sinds een aantal jaren zingt hij ook bij een tweede band genaamd Devilment. Deze laatste brengt op 18 november zijn tweede full-length II – The Mephisto Waltzes op de markt, en naar aanleiding daarvan mocht Amped-Up de excentrieke zanger het vuur aan de schenen leggen. Dani belde mooi op tijd in via Skype en had er blijkbaar veel zin in.

“Ja, ik voel me echt goed vandaag”, zegt de zanger.

Iedereen kent je als de demonische zanger van Cradle of Filth, maar sinds 2013 zing je ook bij een tweede band genaamd Devilment. Wat heeft je ertoe aangezet om bij die band te gaan zingen?

Danny Finch, de stichter van Devilment was op zoek naar een zanger. Hij heeft mij in 2013 gecontacteerd en ik had wel oren naar zijn voorstel. Toen zijn we naar andere muzikanten gaan zoeken, die we al gauw gevonden hadden. Toen Nuclear Blast ons in het vizier kreeg hebben we onmiddellijk een contract getekend. Het nieuwe album laat merken dat de mensen ons serieus nemen, niet dat we zomaar een zijprojectje of zoiets zijn. We zijn een goede band die albums opneemt en tourt.”

devilment-ii-the-mephisto-waltzes

Het tweede album genaamd II – The Mephisto Waltzes komt uit op 18 november. Kijk je uit naar deze release?

“Natuurlijk, welke band kijkt er nu niet uit naar de release van zijn albums?”, is het lachende antwoord. “Maar er is ook een hoop werk te doen tussen nu en die release. Veel interviews, een video die we gaan opnemen binnenkort. En ik ben ook nog samen met mijn andere band Cradle of Filth bezig met het opnemen van een nieuw album. Ik moet dus een evenwicht zien te vinden tussen de twee bands en tot nu toe lukt me dat aardig. Na het uitbrengen van Hammer of the Witches werd er gedurende een aanzienlijke tijd getourd met Cradle, en Devilment was al bezig met het opnemen van het nieuwe album toen ik in Amerika zat. Ik voegde mij dus pas bij de band toen ik terug was, het is gewoon een zaak van continu lyrics schrijven wat ook mijn favoriete bezigheid is.”

Hoe denk je dat de fans zullen reageren als ze het nieuwe album voor de eerste keer horen?

“We krijgen alleen maar positieve feedback van de mensen, dus waarschijnlijk zullen ze het goed vinden. Dit tweede album gaat verder waar ons debuutalbum, The Great and Secret Show, stopte. Ons nieuwe album is beter geschreven, met meer precisie. De fans vonden ons eerste album al goed, dus waarom zouden ze het tweede album niet goed vinden?”

De stijl van Devilment is moeilijk te plaatsen. Hoe zou je zelf de stijl het best omschrijven?

“Goh, nu stel je me een vraag. Ik zou het eerlijk gezegd niet weten”, is het eerlijke antwoord. “Ik heb zelfs niet echt de tijd gehad om een omschrijving voor onze stijl te vinden. Het nieuwe album is een combinatie van een beetje thrash, gothic rock, traditionele metal, punk,… Een smeltkroes dus, laten we het daarop houden. We hebben veel tijd gespendeerd in de studio om de tracks te ontleden en delen opnieuw te schrijven. Om de kaf van het koren te scheiden zullen we maar zeggen.”

devilment-band

Was het een bewuste keuze om een unieke stijl te hebben?

“Dat zal deels liggen aan het feit dat we een vrij unieke line-up hebben. Elk bandlid heeft zijn strepen verdiend in één of andere band, en de combinatie van ons allemaal is gewoon Devilment.”

Wat zowel bij Devilment als Cradle of Filth opvalt, zijn de gecompliceerde lyrics. Hebben je studies van vroeger daar soms iets mee te maken?

“De lyrics van Devilment zijn alleszinds minder gecompliceerd dan die van Cradle. Maar mijn studies zullen er wel iets mee te maken hebben, waarschijnlijk onbewust. Devilment is in tegenstelling tot Cradle of Filth wat moderner en meer surrealistisch. De twee bands verschillen veel van elkaar dus voor mij is het makkelijk om ze uit elkaar te houden. Het nieuwe Cradle of Filth – album is voor 80 procent geschreven, het is heel snel en heel melodisch. Devilment daarentegen is iets simpeler qua muziek.”

Klopt het dat je na je studies een baan kon krijgen als journalist?

Al lachend antwoordt Dani dat het niet makkelijk is om een journalist te worden. “Maar ik had inderdaad een aanbieding als journalist gekregen. Dat heb ik niet gedaan, in de plaats heb ik een jaar uitgetrokken om voor Cradle of Filth te werken. En na dat jaar waren we gewoon vertrokken, het ging alleen maar bergop voor ons. Dus was voor mij de keuze snel gemaakt.”

Als er nieuw materiaal wordt opgenomen, heb jij dan de leiding?

“Nee, niet echt. Maar er was wel een track die ik verkoos om op het album te hebben, die het uiteindelijk niet gehaald heeft. Mijn visie voor die track werd door niemand anders gedeeld dus dat was wel spijtig. Iedereen werkt gewoon samen voor een gemeenschappelijk doel, de producers die voor de bands werken, werken nauw samen met elkaar. Iedereen zal wel zijn eigen mening hebben maar uiteindelijk moeten we gewoon doen wat het beste is voor de band.”

Heb je nog tijd voor andere dingen buiten zingen?

“Ja, natuurlijk. Wel niet veel tijd maar toch een beetje” lacht Dani de vraag weg.

devilment-band-2

Zijn er bands met wie je graag eens het podium zou willen delen?

“Misschien met Ghost, want die hoor ik wel graag. Het nieuwe album van Amorphis is ook heel goed en het nieuwste werk van Testament is al helemaal geweldig. Misfits zijn ondertussen ook weer bij elkaar dus dat is goed. Voorts King Diamond, Mercyful Fate en ga zo maar door.”

Welke tips en advies zou je geven aan jonge, nieuwe bands?

“Opgeven omdat er al te veel bands zijn?”, antwoordt Dani al lachend. “Nee, even serieus. Ze moeten proberen om zo origineel mogelijk te zijn. Ook zouden ze moeten proberen om in een echte studio te geraken en niet alles in hun slaapkamer op te nemen. En een video is ook heel belangrijk, dat is volgens mij een grote stap vooruit om beroemd te worden. Je kan die op YouTube zetten en dan gaan veel mensen die bekijken en kom je misschien wel onder de aandacht van een platenlabel. Tot slot moet je je 110 procent inzetten, anders kom je er niet. Als er iemand in de band dan zegt dat hij niet kan repeteren of als je ziet dat hij niet veel zin heeft, moet je die gast gewoon uit je band gooien, het is het allemaal niet waard.”

Wil je na deze vragen nog altijd iets kwijt aan de lezers en de fans?

“Wij zijn Devilment, ons nieuwe album komt uit op 18 november. Hou zeker onze facebookpagina in de gaten, die wordt constant bijgewerkt. De video voor Hitchcock Blonde komt uit op 24 oktober, dus check die zeker ook even. Qua tourdatums wordt er meer bekendgemaakt als de tijd daar is, en als we in je buurt spelen kom dan zeker naar ons kijken”, is het slotwoord.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X