Bjorn Wielockx

Royal Jake is een Belgische metalcoreband die al sinds 1992 bestaat. Na een lange pauze keerde Royal Jake  in 2012 terug met de Triple Crown Demo. Hierop was geen grunge meer te horen, maar meer metalcore-invloeden die nagenoeg de perfecte balans hadden gevonden tussen metal en hardcore. In 2015 blies de band me helemaal van m’n sokken met het geniale Tenacity. Nu, amper een jaar later, schotelt Royal Jake ons een nieuwe ep voor, getiteld Retaliate – The Answer.

Enkele weken terug bracht de band zijn eerste single uit van dit schijfje: Apocalyptic Treasure. Hierop was Royal Jake te horen zoals ik ze graag heb. Thrashmetalelementen worden probleemloos gecombineerd met agressieve hardcore-elementen. Wat ik vooral toejuich bij Royal Jake is het gebrek aan cleane vocals. De band blijft zijn donker metalkantje behouden doordat er geen zuivere stem te horen is.

En dit zorgt er dan weer voor dat de breakdowns echt moeten knallen. Wanneer je van bijna popmuziek overschakelt naar metalcore/hardcore is het niet moeilijk om explosief uit de hoek te komen. Wanneer een band geen rustmomenten voorziet maar toch de breakdowns om je oren doet vliegen weet je dat het intense liveshows zullen vormen. Circle pits, walls of death, crowdsurfers, two-steppers, headbangers, alle typische elementen zullen aanwezig zijn tijdens een optreden van deze Belgische band.

NGB, de laatste track op deze Retaliate – The Answer is magnifiek. Waar ik Kingdom In Ruins van Tenacity tot één van de beste metalcorenummers ooit achtte komt de band met NGB op de proppen. Het opent dromerig om dan weer naar de vertrouwde sferen te gaan. Al ligt de nadruk tijdens deze NGB echt op de core-elementen. Een uitzinnig publiek, een drummer die nagenoeg continu het perfecte ritme aangeeft om op te two-steppen en breakdowns waar zelfs Parkway Drive jaloers zou van worden zorgen voor één van de explosiefste nummers die ik ooit heb beluisterd.

Royal Jake bevestigt met deze Retaliate – The Answer dat ze het metalcoregenre een welverdiende schop onder zijn hol geeft. Het mag allemaal net iets extremer van deze Belgische band waardoor het genre een kwaliteitsinjectie krijgt. Als er, wat mij betreft, iemand op de donderdag van Graspop 2017 in de metaldome moet staan dan is het Royal Jake wel. Metalcore zoals die moet zijn: verdomd krachtig!

Tracklist:

  1. Intro
  2. Retaliate: The Answer (Ft. Hans T. van Whatever It Takes)
  3. Apocalyptic Treasure
  4. Sacrifice You (Ft. Yannick S. van Hexa Mera)
  5. Cassandra Complex
  6. NGB

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X