Metalrockx

Secret Sphere is een van de meest relevante Italiaanse powermetalbands, opgericht door de getalenteerde gitarist Aldo Lonobile zo’n twee decennia geleden. Het muzikale recept bestond uit symfonische powermetal, met catchy refreinen en majestueuze arrangementen. Sinds 2012 vervoegde meesterzanger Michele Luppi de band en sindsdien wordt de muziek gekenmerkt door een soepeler en meer progressief karakter. De Japanners zijn reeds jarenlang wild van deze melodieuze formatie en de uitnodiging om een live-album op te nemen konden ze dan ook niet laten schieten.

Michele Luppi is de fonkelende diamant waar alles rond draait bij Secret Sphere. Dit gouden keelgeluid maakt de band groot. Hij draait niet toevallig reeds meer dan een jaar mee als keyboardspeler en achtergrondzanger bij Whitesnake – wat ik deze zomer op Alcatraz Metal Fest kon vaststellen – en dit om een ouder wordende David Coverdale vocaal bij te staan. Je kan de ervaren frontman geen ongelijk geven, want Luppi zingt veel beter als hemzelf en heeft een buitengewoon bereik en prachtige klankkleur. Zijn strot is zo kleurrijk als het spectrum van de regenboog; bij uithalen slaagt hij erin om zijn stem meermaals te doen kantelen en te sprankelen in alle richtingen – een facet dat ik slechts eenmaal eerder heb weten presteren door Daniel Heiman bij Lost Horizon  – zodat je verbluft en verwonderd toeluistert.

Het leeuwendeel van de songs is afkomstig van de recentste platen Portrait of a Dying Heart, het sterke debuut van de nieuwe frontman en het heropgenomen magnum opus A Time Never Come – 2015 Edition. Na de klassieke intro krijgen we een koppel krachtige uptemposongs in de stijl van de eerste twee Masterplan albums, een ballade gekruid met het beste van Stratovarius en een zwaarder progressief nummer in het straatje van Rhapsody en Vision Divine. Uitschieters zijn de headbanger Wish and Steadiness en het epische Under The Flag of Mary Read.

De band is op dreef en het geluid is uitstekend, met alle zes muzikanten klaar en duidelijk te onderscheiden in de mix. We vallen in herhaling, maar Luppi zingt hier zowaar nog beter en gevarieerder dan in de studio. Als epiloog is er de nieuwe studio uitvoering van Lie To me, de succesrijke single, herwerkt tot een duet met Anette Olzon (ex-Nightwish); haar stemgeluid matcht heel goed. Een smaakvol einde van een knappe plaat, die wordt verkocht samen met de dvd-registratie die ik niet te zien kreeg, maar de vier video’s die werden uitgebracht geven een duidelijk en sfeervol beeld.

Tracklist:

cd1:

 1. Intro: A Journey Through Time
 2. X.
 3. Healing
 4. Union
 5. The Fall
 6. Lie To Me
 7. Wish and Steadiness
 8. Legend
 9. Under The Flag Of Mary Read
 10. The Scars That You Can’t See
 11. Eternity

cd2:

 1. Mr. Sin
 2. Leonardo Da Vinci
 3. Lady Of Silence
 4. Dance With The Devil
 5. Lie To Me (studio bonustrack – duet met Anette Olzon)

Line-up:

 • Michele Luppi: zang
 • Aldo Lonobile: gitaar
 • Andrea Buratto: basgitaar
 • Marco Pastorino: ritmegitaar en achtergrondzang
 • Gabriele Ciaccia: keyboards en piano
 • Marco Lazzarini: drums

secret-sphere

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X