Tom Moons

Sommige albumcovers weten je op een vreemde manier zo te boeien waardoor je zelfs voor jou onbekende bands zonder al te veel nadenken zo snel mogelijk een luisterbeurt wil geven. Voor mij was dit in 2014 het geval bij Elements of the Infinite, het derde album van de Amerikaanse deathmetalband Allegaeon. Het daaropvolgende jaar verliet zanger Ezra Haynes spijtig genoeg de band. Allegaeon bleef gelukkig niet bij de pakken neerzitten en besloot al vrij snel een nieuwe zanger te zoeken en vond deze in Riley McShane. Weet de band de draad terug op te pikken na het succes van Elements of the Infinite?

Al vanaf de klassieke, dreigende, symfonische intro gedurende Proponent for Sentience I – The Conception is het al duidelijk dat de band terug is, en hoe! Na de eerste twee minuten barst het album helemaal los en is er geen houden meer aan de machine! Je wordt van de ene naar de andere hoek van de kamer gesleurd terwijl de blastbeats en zware riffs je oren bestormen. Het is duidelijk dat ze na Elements of Infinite geen zin hebben gekregen om het gaspedaal ietsje minder in te duwen.

Wat opvalt, is hoe goed Riley bij de band past. Zowel zijn lage grunts als hoge pig squeals passen mooi bij de muziek. Tijdens het nummer Subdivisions van Rush, wat toch wel een zeer opmerkelijke cover is, blijft de band redelijk trouw aan de originele versie van het nummer en krijgen we voor het eerst op een Allegaeon-album cleane zang te horen. Hierin blijkt dan weer de kracht van McShane, hij kan zich niet enkel verweren in de deathmetal, maar weet ook bij dit Rush-nummer te laten horen dat hij een zeer goede zangstem heeft.

Als er dan toch nog kritiek geleverd moet worden, dan is dit wel op de zeer lange duur van het album, al zeker naar deathmetalnormen. Je merkt er in het begin vrij weinig van, maar tegen het einde ben je bijna murw gebeukt en zou je je oren toch wel een beetje rust willen gunnen. Ook kan je merken dat sommige nummers misschien wat minderwaardig zijn tegenover de echte toppers op dit album, maar dan ben je toch een klein beetje aan het muggenziften.

Proponent for Sentience is misschien wel het beste album dat de vijfkoppige deathmetalmachine uit de Verenigde Staten heeft uitgebracht. Dit is een band die op de top van haar kunnen staat. Bijna verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende deathmetalliefhebber!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X