Pieter VH

In november verschijnt In Flames’ twaalfde studioalbum Battles, maar ondertussen krijgen de fans nog het livealbum Sounds from the Heart of Gothenburg als zoethoudertje. Te verkrijgen als dubbel-cd, dvd, blu-ray, lp, en dat in allerlei soorten combinaties, al dan niet met extra bierglas. Wij plaatsen alvast de dvd in onze speler om het optreden te bekijken dat op 7 november 2014 geregistreerd werd in Göteburg.

Je hoeft nog niet al te veel van metal te kennen om te weten dat Göteburg het kloppend hart is van de melodic death metal, het genre dat In Flames samen met bands als Dark Tranquillity en At the Gates op de kaart zette. Dit optreden was dus een thuismatch, en dat merk je aan de maar liefst tienduizend fans die het uitverkochte Scandinavium-stadion bevolkten. Prima, want bij zo’n liveregistratie wil je toch vooral de energie van zo’n optreden proberen te vangen, en met dit publiek is dat dan ook uitstekend gelukt.

Zelf hebben wij ondertussen een lange weg met In Flames afgelegd: het album Clayman was onze eerste kennismaking met de Zweden, en tijdens de bijhorende tour voor dit album werden wij gewoon weggeblazen. Een optreden zo memorabel dat wij er soms nog van wakker schrikken. Sindsdien hebben we deze band nog vaak gezien, en doorheen de jaren is de energie die live gebracht werd steeds een constante geweest. Zelfs met een frontman als Anders Fridén, die er eerder wat tongue-in-cheeck humor op nahoudt, en soms zelf verbaasd lijkt te zijn dat mensen zijn eenvoudige verzoek tot het vormen van circle pits en crowdsurfen zo massaal volgen.

Toch zoekt de band soms paden op die ons minder weten te begeesteren. Dit hoeft helemaal niet erg te zijn, het is zoals een vriend met wie je het contact even verliest, maar je houdt goeie herinneringen over aan de tijd die je samen doorbracht. Sounds from the Heart of Gothenburg confronteert ons dan ook enigszins met het feit dat we toch wat uit elkaar gegroeid zijn: van de twintig nummers op dit album, komen er maar liefst zeven van het jongste album Siren Charms, dat ons toch wat op onze honger liet zitten. Tel daar nog eens vier nummers bij van de voorlaatste telg Sounds of a Playground Fading, en fans van het vroege werk die de nieuwe richting van In Flames niet zo kunnen smaken, weten hoe laat het is. Nee, van The Jester Race is hier geen spoor te bekennen, maar eigenlijk kan dat geen verrassing meer heten.

Uiteraard passeren er wel nog een aantal andere klassiekers de revue, denk maar aan Trigger en Cloud Connected, al komen de haartjes op onze arm toch pas echt recht overeind bij Only for the Weak. Clayman blijft bij ons toch een gevoelige snaar raken. Al kan op zo’n liveregistratie toch ook het sublieme The Chosen Pessimist niet ontbreken, wat ons betreft nog steeds het beste nummer dat In Flames tot nu toe heeft voortgebracht. Tijdens When the World Explodes komt overigens ook operazangeres Emilia Feldt haar gastbijdrage leveren, iets waartoe je live wellicht niet veel meer de kans zult krijgen om mee te maken.

Wat te denken van Sounds from the Heart of Gothenburg? Het is natuurlijk leuker nieuw materiaal voorgeschoteld te krijgen (nog even geduld!), maar uiteindelijk weet In Flames hier uitstekend de live-energie over te brengen die je op zijn optredens mag verwachten. Wat ons betreft, had er misschien toch net iets meer ouder materiaal gespeeld mogen worden, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak. Fans van In Flames kunnen zich hiermee dus uitstekend opwarmen in afwachting van het nieuwe album, en bovendien is dit album misschien ook wel een mooie afsluiter van een periode: drummer Daniel Svensson is er ondertussen mee opgehouden, en In Flames gaat dus misschien wel weer een nieuwe periode tegemoet. Wij zijn alvast benieuwd wat de Jesterheads nog achter de hand houden!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X