Stany Criel

Het Zweedse viertal van Suicide By Tigers leerde elkaar kennen in het clubcircuit tijdens de jaren negentig. Ze speelden in afzonderlijke bands maar werden door elkaar geïnspireerd en hadden een gezamenlijke passie: de muziek van de klassieke rockgiganten uit de late zestiger en vroege zeventiger jaren. Het was uiteindelijk zanger Nils Lindström die de aanzet gaf en de ondertussen gevormde vriendschap omzette in een band. Benieuwd of dit debuut in de zee van releases kan blijven bovendrijven.

Het schijfje trapt alvast lekker af met Death On Your Trail, gebaseerd op een Hendrix/Frank Marino-achtige riff maar waar het timbre van de krachtige, melodieuze stem van vocalist Nils Lindström eerder een kruisbestuiving van Glenn Hughes en Jon Bon Jovi is. Ook het dissonant klinkende solistische intermezzo van gitarist Petter Rudnert, ondersteund door de ritmische variaties van drummer Johan Helgesson en bassist Peter Broch, laten al eventjes uitschijnen dat we hier met een goed op elkaar ingespeeld en strakke eenheid te maken hebben.

Beautiful Nights neemt even wat gas terug en doet me met zijn soulvolle, bluesy karakter weer denken aan het solowerk van The Voice Of Rock. Met de openingszin van Pack Of Wolves kom je even terecht op een oudere plaat van Bon Jovi maar de daaropvolgende riff zou dan weer zo uit de mouw van Ritchie BlackmoreDeep Purple-gewijs dan – kunnen geschud zijn.

In True Believers zit dan weer mooi een Thin Lizzy-riffje verscholen dat zich af en toe eens laat opmerken, een nummer dat varieert tussen vluggere en tragere passages en waarin volgens mijn bescheiden mening de talenten van dit viertal het best geëtaleerd worden. Er valt echter geen zwakke schakel te ontdekken in de wel geoliede machine die Suicide By Tigers is en waarbij de uitstekende vocale prestaties van Nils een grote troef zijn.

Hou je van een (h)eerlijke portie soulvolle, blues gebaseerde heavy rock met referenties naar onder andere  Deep Purple (Mark III), Jimi Hendrix, Frank Marino, Free/Bad Company, Taste,… dan ben je met Suicide By Tigers zeker aan het juiste adres. Het debuut van de Zweden doet alvast naar meer smaken.

Tracklist :

  1. Death On Your Trail
  2. Beautiful Nights
  3. Pack Of Wolves
  4. Vicious Malicious
  5. Fox In A Hole
  6. True Believers
  7. Ball Of Fire
  8. Keep You Smiling
  9. Karma

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X