Pieter VH

Blackmetalbands die bestaan uit één bandlid, het is niet iedereen gegeven ervan te houden. Meestal staan ze garant voor heel wat sfeerschepping, maar in het geval van het Duitse Fyrnask betekent dat gelukkig niet dat vergeten wordt af en toe het gaspedaal in te duwen, zo getuigt ook het derde album Fórn.

Dat dit een atmosferisch album belooft te worden, merk je al meteen aan opener Forbænir. Vijf minuten lang worden vooral de synths ingezet om enige spanning op te bouwen. Gelukkig wordt die uiteindelijk ook ingevuld: Draugr zet meteen in met een dreigend sfeertje dat je zo het album in trekt, en niet veel later barst het zaakje helemaal open: een geluidsmuur van blastbeast wordt opgetrokken, samen met hese zang. Ideaal voor iedereen die houdt van grimmige black metal.

Dat betekent overigens niet dat die muur voortdurend overeind blijft: afwisseling is voldoende aanwezig, met sfeeropbouwende, repetitieve stukken, waarbij ook wel eens een melodieuze gitaar komt kijken. Ook in zangstijl wordt regelmatig afgewisseld, wat alles lekker boeiend houdt. Zo valt er op dit schijfje ook wel eens een klagerige, hoge zang te horen, die echter nooit pathetisch wordt. Nee, die is uitstekend tussen de andere instrumenten in gemixt, zodat die zeker niet alle aandacht naar zich toe trekt en alles mooi in balans blijft.

Fórn bestaat uit enkele langere nummers die de hiervoor beschreven elementen bevatten, maar evengoed uit enkele kortere atmosferische tussenstukjes, volledig instrumentaal, waarbij qua sfeer de naam van Negură Bunget komt bovendrijven. Als ik één nummer zou aanraden, is het ongetwijfeld Kenoma:  alles wat dit schijfje goed maakt, balt zich hier samen: een grauwe opgebouwde spanning die resulteert in recht-in-je-gezicht-spattende gitaren, met een mooie climax, mede dankzij de opzwepende drums. Afsluiter Havets kjele brengt je overigens weer helemaal tot rust met enkele melancholische violen. Geheel volgens de regels van de kunst dus. Al is het toch een mooi detail dat dit nummer niet afsluit met een clichématige fade-out, maar een laatste omhoog gaande trilling die nog even nazindert.

Kortom, een heerlijk plaatje die elke liefhebber van de meer atmosferische black metal zal kunnen appreciëren.

Tracklist:

  1. Forbænir
  2. Draugr
  3. Niðrdráttr
  4. Vi er dømt
  5. Agnis Offer
  6. Urðmaðr
  7. Blótan
  8. Fornsǫngvar
  9. Kenoma
  10. Havets Kjele

Fyrnask-Fyrnd3

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X