Interview Bloodbound: te veel Cola?
Bart Van Gestel

Na hun openingsslot in de Metaldome op de Graspop-vrijdag genoot ondergetekende van een paar pintjes samen met Tomas Olsson en Fredrik Bergh, verantwoordelijk voor gitaar en toetsen bij Bloodbound. Beide gesprekspartners waren helemaal in de mood en opgetogen door de fijne publieksreacties van hun concert enkele uren daarvoor.

Op jullie Facebook-pagina was de omslagfoto voorzien van jullie bandlogo met daarachter de Belgische vlag en de datum van jullie concert hier op Graspop. Waarom zijn jullie zo blij om hier te spelen?

Fredrik: We zijn blij om hier te mogen spelen omdat het een uitgelezen kans is om voor zoveel mensen te mogen spelen. We waren al eens eerder in België, maar dan enkel op kleinere festivals en ook met een zaaltoernee. We hebben altijd hier al eens willen spelen. Het is geweldig om hier te zijn.
Tomas: Graspop is één van de beste metalfestivals in Europa. Het staat al sinds het ontstaan van de band op onze ‘bucket list‘. Het was een fantastische ervaring. Het publiek reageerde overweldigend. We hebben ook een boel vrienden hier. Dat maakt het echt cool.

Hoe zijn jullie op de Graspop-affiche terechtgekomen?

Tomas: Het is heel moeilijk om geprogrammeerd te worden op een festival als Graspop. Fredrik weet hier meer over (lacht)…
Fredrik: wij zitten onder de vleugels van Rock The Nation (een van de toonaangevende toeragentschappen in de metalscene). Zij werken ook voor bijvoorbeeld Sabaton, Powerwolf of Kreator. Zij hadden de connectie hier met de programmeurs van Graspop en hebben ervoor gezorgd dat we op de affiche terechtkwamen.

Wie is er bij Bloodbound verantwoordelijk voor het schrijven van de muziek en de teksten?

Tomas: Wij. Fredrik en ik zijn hoofdzakelijk de creatievelingen in de band. Patrik, onze zanger, schrijft sommige dingen ook. We zijn trouwens momenteel aan een nieuwe plaat bezig. Het is veel en hard werken, weet je. Het is heel moeilijk. Maar Fredrik en ik doen het meeste qua songwriting. Patrik kwam bij Bloodbound in 2010. Hij geraakt steeds beter ingeburgerd bij de band. Hij is ook een zeer goede songschrijver. We kijken er enorm naar uit welke onze samenwerking gaat voortbrengen. Hij heeft een paar zeer goede ideeën voor de nieuwe plaat. Hij heeft één song dat een echte killertrack aan het worden is.

Wanneer ik jullie daarstraks aan het werk zag kwam volgende vraag bij me op: zijn de hoorns op het hoofd van de zanger echt?

Tomas: Nee
Fredrik (tegelijk): Ja. Ze zijn echt! (lachen)

Ik dacht dat het zijn manier was om voor de Belgische Rode Duivels te gaan supporteren, in plaats van voor de Zweden.

Fredrik: Ik denk niet dat hij wakker ligt van voetbal, dus hij zal sowieso voor de Belgen gaan supporteren. Het maakt voor hem toch niks uit. Wij geven niks om sporten in het algemeen.

Wanneer Bloodbound aan het schrijven gaat voor een nieuwe plaat, welke thema’s worden dan zoals gebruikt in de teksten?

Fredrik: Tomas is de hoofdtekstschrijver.
Tomas: Wel, wanneer we begonnen met Bloodbound hadden we een donker gevoel. Ik focuste bijvoorbeeld enorm naar de ‘dark side’, naar het kwaad. Op het laatste album, Stormborn, kwamen dan meer Game Of Throne-achtige toestanden voor. Dit kwam gewoon omdat ik een fan van de serie ben. Voor het nieuwe album hebben we momenteel een zevental songs klaar. Daar heb ik ook al enkele thema’s voor klaarliggen welke ik daar in zou willen verwerken. Het zal een rechtstreeks vervolg worden op Stormborn. Het wordt sneller en meer heavy. Maar over het algemeen gaan onze nummers over donkere dingen. Het is simpelweg een interessant gegeven.

Wanneer zal het nieuwe album klaar zijn en aan het publiek worden voorgesteld?

Fredrik: Begin volgend jaar.
Tomas: We hebben zoals gezegd zeven songs klaar, maar er zitten nog vele ideeën in de pijplijn. Er is genoeg materiaal voor een twintigtal songs, maar we distilleren gewoonlijk naar een elftal nummers op één album. We streven graag naar kwaliteit en daarom gaan we keuzes maken naar welke nummers wel of niet op een album terecht gaan komen. We willen graag onze beste kant laten zien aan onze fans. Mochten we het niet op deze manier doen, dan zouden we liever geen album op de markt brengen.

Is de hele band betrokken bij het selectieproces van de songs?

Fredrik: niet echt. (lacht). We zijn twaalf jaar geleden begonnen met de band en we zijn erg zorgvuldig in het kiezen van de songs omdat Tomas en ik een bepaald idee hebben over hoe Bloodbound moet klinken. Als we aan een nummer werken, en we hebben het gevoeld dat het een goed nummer aan het worden is, dan weten we voor onszelf: dit beantwoordt aan de hoge standaard welke we onszelf opleggen. Het zijn dus voornamelijk Tomas, Patrik en ik die bepalen of een song sterk genoeg is.
Tomas: wij accepteren uiteraard altijd input van de andere bandleden. In een band moet je altijd zo werken.

Bloodbound heeft inmiddels ook een live-dvd opgenomen. Wat is het verhaal hierachter?

Tomas: De dvd is opgenomen tijdens ons concert op Masters Of Rock in Tsjechië. We speelden daar in Tsjechië een paar keren op Metal Fest in Plzen en ook op Masters Of Rock. We doen dit omdat we een sterke fanbasis hebben daar. Fredrik babbelde met de promotor van Masters Of Rock en die stelde voor om een dvd op te nemen van onze show op zijn festival. Voor ons was dit een perfect opportuniteit omdat we zeer goede ervaringen hebben met dit festival én met het publiek daar. Het is ook vrij groot met een vijftien a twintigduizend mensen voor het podium. We waren de headliner op het hoofdpodium. Dit was voor ons de uitgelezen kans om dit te gaan doen. We kregen ook steun van enkele bevriende bands zoals bijvoorbeeld Within Temptation. Zij speelden daar vlak voor ons en hebben ons mee geholpen om dit op poten te zetten. Zo heeft bijvoorbeeld de lichtontwerper van Within Temptation ook onze belichting ontworpen en geprogrammeerd voor de show waar we de dvd van gingen maken.

Jullie zijn op toer geweest met Sabaton. Hoe waren de ervaringen?

Fredrik: Alles was geweldig. Het zijn vrienden van ons.
Tomas: Wij kennen Sabaton sinds 2006. We deelden samen het podium in Zweden. Wij vinden dat ze een geweldige liveband zijn. Het zijn ook fijne mensen. We hebben meerdere keren met hen een toerbus gedeeld. In Zweden wonen we ook slechts anderhalf uur rijden uit elkaar. Naar onze normen is dat weinig. We voelen ons als één grote familie.

Hoe komt het volgens jullie dat Zweedse metalbands zo goed zijn in wat ze doen?

Fredrik: Het is iets in het water (lachen). Sommigen zeggen dat Zweedse muzikanten, of ze nu popmuziek maken of extreme metal maakt op zich niet zoveel uit, zo goed zijn omdat we in Zweden een uitgebreid onderwijsnet hebben op vlak van muziek. Vrijwel elke inwoner van Zweden heeft gemakkelijk toegang tot muzikaal onderwijs. Kinderen leren vanaf jonge leeftijd een instrument te bespelen.
Tomas: Nog een andere reden kan zijn is dat een Zweed ook vrij snel de Engelse taal aanleert. Wij zijn ook vrij handig in het gebruik van deze taal. Soms denken we zelfs: waarom spreken we niet gewoon Engels in plaats van Zweeds?

Waarom is dat?

Tomas: misschien te veel televisie, of videogames.
Fredrik: te veel Amerikaanse invloeden (lacht).
Tomas: te veel Coca Cola (lachen).

Bloodbound is een graag geziene band hier in België. Jullie treden hier ook regelmatig op. Wat vinden jullie eigenlijk van ons land?

Fredrik: Ik moet zeggen, in Zweden hebben we het gevoel dat alles strikt georganiseerd is. Alles is tot in de puntjes geregeld. Wij hebben hier hetzelfde gevoel. Net zoals in Nederland en Duitsland. Alles is hier netjes en mooi. Wanneer we in de toerbus zaten en we reden door dorpen, dan zagen we dat alle voortuintjes netjes onderhouden zijn. We voelen ons hierom ook erg thuis. Het is niet zoals bijvoorbeeld in Polen of Zuid Amerika. De mensen hier zijn ook erg gelijkend naar de Zweedse aard: ook jullie houden van bier drinken en zijn vriendelijk en beleefd.

Hebben jullie plannen hier op Graspop? Blijven jullie heel het weekend hier?

Fredrik: We blijven heel het weekend hier op Graspop. Ik kijk enorm uit naar Black Sabbath straks.
Tomas: En Megadeth.
Fredrik: Foreigner
Tomas: Iron Maiden. Ik wil ook graag op de foto met Dave Mustaine. Hij is mijn idool.

Bedankt jongens. Nog veel plezier dit weekend!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X