Bloody Hammers is een Amerikaans eenmansproject van een zekere Anders Manga die als sinds 2011 zijn duistere muziek door het heelal stuurt. Voor hij met Bloody Hammers op de proppen kwam, musiceerde hij onder de naam Darkwave en bracht hij muziek die onder de noemer death-rock te plaatsen was. Met zijn Bloody Hammers project tapt de man uit een duister vaatje, dat een mix herbergt van gothic, dark, doom en new wave, die verweven worden tot een prachtig luisterstuk.

Lovely Sort Of Death is inmiddels al het tweede album dat Anders inblikte voor het Oostenrijkse Napalm. Wie graag een portie snel metaal door zijn oren laat vloeien is er bij Bloody Hammers aan voor de moeite. De songs die Manga componeert voeren je terug naar de eighties dankzij de vele new wave invloeden die erin zijn verwerkt.

Pas bij het vierde nummer Messalina komt er wat meer tempo tevoorschijn en doorbreekt hij het slome tempo van de drie openers. Dat tempo wordt nog verder opgedreven bij opvolger Infiniti Gaze To The Sun. Naarmate het album vordert worden de donkere en doomy invloeden meer en meer overgenomen door die new wavegeluiden. Op Ether tovert de man dan plots weer een slepende doomballade uit zijn pen die zo op een Candlemass album had kunnen staan. In het middenstuk voegt hij dan een extra portie metal toe en evolueert de song naar een mid-temporitme.

Hoogtepunt van Lovely Sort Of Death is echter de klaagzang Shadow Out Of Time. Wie dacht dat Aaron van My Dying Bride de meester was in het overbrengen van pijn in zijn vocalen moet zeker dit nummer eens beluisteren. Nog nooit eerder hoorde ik een mens zo mooi getormenteerd zingen.

Vocaal doet Anders Manga mij denken aan Andrew Eldritch, de zanger van Sisters Of Mercy. Wie die band een beetje kent, zal ook horen dat de muziek van Bloody Hammers bij wijlen wel in hetzelfde straatje zit, zoals je kan horen op Astral Traveler en afsluiter Catastrophe.

Bloody Hammers is, voor mij, alvast een van de ontdekkingen van 2016. Lovely Sort Of Death is een sfeervol album dat van de eerste tot de laatste noot een duistere, depressieve kant herbergt maar waarin toch altijd hoop doorklinkt. Laat je vooral niet afschrikken door de hoes die je eerder bij een black metal band zou verwachten dan bij een band die iets speelt dat je zou kunnen omschrijven als new wavemetal met dark ambient en doom-invloeden. Wie het album echter een kans geeft, zal merken dat die cd-cover uiteindelijk heel goed past bij het concept van Bloody Hammers.

Tracklist:

  1. Bloodletting On The Kiss
  2. Lights Come Alive
  3. The Reaper Comes
  4. Messalina
  5. Infinite Gaze To The Sun
  6. Soke The Fire
  7. Ether
  8. Shadow Out Of Time
  9. Astral Traveler
  10. Catastrophe
X