Jurgen Callens

Powerwolf-fans kunnen vanaf eind deze week weer de borst natmaken voor een interessante release. Op 29 juli komt namelijk The Metal Mass Live in de rekken: een liveregistratie met een 16 songs tellende cd en een dvd met concertopnames, videoclips en documentaires rond de Duitse powermetalband. Na het uitbrengen van het jongste studioalbum Blessed and Possessed zijn de geschilderde wolven aan een gestage opmars bezig. Een eerste liverelease om dit alles vast te leggen kon dan ook niet uitblijven. Het is wederom Napalm Records die het album en de dvd zal uitbrengen. 

Powerwolf heeft eigenlijk steeds al wel een grote aanhang gehad, vooral in het thuisland Duitsland om mee te beginnen dan, maar het is pas sinds zijn zesde en meeste recente plaat Blessed and Possessed dat de bal echt serieus is beginnen rollen. Die plaat werd overal goed ontvangen, stond bol van de hits en werd middels de juiste tours overal perfect onder de aandacht gebracht. Tel daarbij dat de band op ieder zichzelf respecterend festival geboekt werd en je weet dat je met een sensatie te maken hebt. Powerwolf bewees onder meer vorig jaar in Trix dat het in staat is een nokvolle zaal tot een kookpunt te bewegen. De show klopte, de presentatie ook (ook al wordt ik soms zo nerveus van die keyboardspeler die zonodig ook steeds in de spotlight moet komen lopen) en ook de entourage weet het geheel perfect te sturen. Op Graspop 2016 was ik dan weer heel ontgoocheld in de mannen, maar het zou natuurlijk kunnen dat ze toen een off-day hadden. Weerwolven kunnen ook niet zo goed tegen het daglicht, zullen we maar denken. Soit, op deze registratie komt gewoon het beste van Powerwolf naar boven. Op de cd klopt alles: de ene na de andere hit (Blessed and Possessed, Amen and Attack, Army of the Night, We Drink Your Blood, Armata Strigoi, All We Need is Blood,…) passeert de revue, de klank zit snor, alles zit goed in balans en frontman Attila Dorn is in zijn beste vorm. Dat kunnen we allemaal ook zien op de beelddragers. Zo krijgen we live-opnames te zien van onder meer op Summer Breeze, Masters of Rock, Oberhausen en van de Wolfsnächte-gigs. Op de eigen shows zien we een geschikte aankleding van het podium, met alle gekende attributen, de ventilators voor de gitaristen (die Greywolf broers zijn dus echt wel moeilijk uit elkaar te houden op het podium) en de rondhuppelende Frank Maria Schlegel, die toch echt wel achter die keyboards vastgebonden zou moeten worden. Maar het is toch nog steeds opperpriester Attila Dorn die met de meeste aandacht kan gaan lopen. Met zijn op opera geschoolde stem weet hij er zich in het genre toch maar even boven uit te tillen. Dat hij het imago van de band niet al te serieus neemt, valt meermaals uit de bindteksten af te leiden. Jammer dat die in het Duits zijn, vooral voor de niet-Duitsers, maar dat heb je nu eenmaal met euh… Duitsers, nietwaar? De songs die doorspekt zijn van religieuze en spirituele zinspelingen moeten gewoon met een dikke korrel zout genomen worden. Heel serieus moet het allemaal niet worden, en zodra je hier ook van hetzelfde gedacht bent, kan het alleen maar leuk worden. Deze band weet van zijn metalviering één groot feest te maken, en wie zijn wij dan om te zeggen dat dit niet zou kunnen. Natuurlijk zullen er wel weer haters zijn, zoals bij hun vergelijkbare Zweedse collega’s van Sabaton, die deze band niet true genoeg zullen vinden. Maar dan vinden wij ook dat iedereen vrij is te luisteren naar wat hij zelf wil en het maar eens gedaan moet zijn met dat hokjesdenken.

Naast de al aangehaalde live-opnames van de verschillende concerten in Duitsland en Tsjechië, zien we ook wat documentaires (let vooral even op de piepjonge bandleden in die tijd) en videoclips, die de aanschaf van deze perfect klinkende opnames volledig rechtvaardigen. Je hoort Powerwolf op een hoogtepunt in haar carrière en dus komt deze live-package er ook op het juiste moment. We gaan ervan uit dat het debacle van Graspop niet meer zal voorvallen en kijken hier ten huize Amped-Up alweer uit naar een nieuwe misviering in ons land met onze favoriete weerwolven.

Tracklist cd:

 1. Blessed and Possessed
 2. Coleus Sanctus
 3. Amen and Attack
 4. Cardinal Sin
 5. Army of the Night
 6. Resurrection by Erection
 7. Armata Strigoi
 8. Dead Boys don’t Cry
 9. Let there be Night
 10. Werewolves of Armenia
 11. In the Name of God
 12. We Drink Your Blood
 13. Lupus Dei
 14. Sanctified with Dynamite
 15. Kreuzfeuer
 16. All We Need is Blood

DVD-Materiaal:

 • Masters of Rock
 • Summer Breeze
 • Summer Breeze Docu
 • Wolfsnächte
 • Kreuzweg Docu

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X