Bullet For My Valentine: heavy metal/metalcore op zijn best
Sebastiaan Schabon

Ons tweede interview op Graspop Metal Meeting 2016 was er eentje met Michael Paget van de Engelse metalcoreband Bullet For My Valentine. De band bracht verleden jaar Venom uit, en kwam met dat album afgezakt naar de heilige Desselse weide om het publiek te verwennen. Voor hun optreden mocht ondergetekende hem eens aan de tand voelen over het nieuwe album en de toekomstplannen van de band.

michael_paget_flashback_1

Hoi, hoe gaat het er mee?

Heel goed, dankjewel.

Kan je jezelf even voorstellen aan diegenen die je nog niet zouden kennen?

Ik ben dus Padge, en ik speel gitaar in Bullet For My Valentine.

Hoe kan je de muziekstijl van BFMV het best omschrijven?

Heavy metal, hardrock, met veel melodie erin verwerkt.

De band tekende onlangs een contract bij Spinefarm Records, na tien jaar bij Sony Music te hebben gezeten. Hoe voel je je bij dit nieuwe avontuur?

Zeer positief, het is allemaal heel spannend. Het is eens leuk om bij een kleiner label terecht te komen. Het wordt interessant om te zien hoe zij omgaan met de band, het is zeker ook een stap voorwaarts. Ze zijn wereldwijd bekend, en ik denk dat zij meer interesse tonen in de band, kijken wat ze met ons allemaal kunnen doen.

Bullet_for_My_Valentine_-_Venom_(Deluxe_Edition)

Vorig jaar kwam Venom uit, waarvan gezegd wordt dat het het hevigste album is in het bestaan van Bullet For My Valentine. Klopt dit?

Ja, dat denk ik wel. Onze vorige albums waren ook hevig, maar deze keer wilden we vol gas gaan. Een hevig metalalbum van begin tot einde. Niet zoveel balladachtige songs meer, maar gewoon stevige metalsongs. Venom omvat ook alles waar de band voor staat weet je. Reviews van over de hele wereld zijn bijna altijd positief, dus daar ben ik zeer blij om. Het lijkt wel ons beste album in onze carrière te zijn.

Er is een goede balans tussen rauwe en cleane vocalen. Nochtans zingen er bij momenten drie mensen tegelijkertijd. Is het niet moeilijk om een goede timing te krijgen?

Nee hoor helemaal niet. We hebben nu een nieuwe bassist, Jamie. Hij was een goede vriend van mij in onze vorige band. En hij en Matt (Tucker) werken heel goed samen. Nu kunnen we tenminste in harmonie zingen, en ik kan op de achtergrond wat screamen (lacht). Het is een goede mix, en er zijn altijd drie zangers geweest, maar ik zing wel niet veel. Maar echt moeilijk is het niet, we doen gewoon wat het beste is voor het album en de liveshows.

In een recent interview zei jij eens dat Matt ver in zijn verleden moest graven om dit album te kunnen schrijven. Is hij nu verlost van die demonen?

Oh, je bedoelt voor inspiratie (lacht). Je, het gaat heel goed met hem nu. Soms moeten we allemaal eens diep in ons verleden graven om inspiratie te zoeken, en dan kan het schrijven van tien of elf songs met alle inhoud nogal moeilijk zijn. Het is soms ook moeilijk om zaken te vinden waar je dan teksten over gaat schrijven. Dus volgens mij heeft hij de donkere kanten opgezocht en heeft hij daar zijn ideeën uit gehaald. En in plaats van dat Matt gewoon dingen schreef, dacht hij: ik moet gewoon een onderwerp hebben, want anders gaat het niets worden.

De vorige bassist is al een tijdje weg, maar nu hebben jullie dus Jamie. Merken jullie iets van die verandering wanneer jullie een show spelen?

Aboluut man. Een heel groot verschil zelfs. Een nieuwe bron van energie, hij speelt ook veel strakker. Zijn zang is ook altijd quasi perfect. De baslijnen zijn ook altijd goed, we lijken wel een nieuwe band (lacht). Ik wil niks slecht kwijt over Jason (vorige bassist), we hebben een fijne samenwerking met hem beleefd. Maar Jamie is echt een goede toevoeging aan de band, dus dat is een goede keuze die we hebben gemaakt.

Bijna iedereen zegt dat deze tour de beste Bullet For My Valentine – tour is sinds 2009. Vind je dat ook?

Ja, toch wel. De shows van de laatste twee weken waren echt mindblowing. We zien ook een groei in de fanbasis en volgens mij heeft het ook veel met het nieuwe album te maken. De band lijkt wel herboren, en we gaan er alleen maar op vooruit, zeer positief dus. Laten we zeggen dat het inderdaad explosieve optredens zijn. En laat ons hopen dat dat zo blijft. Dat we als band nog kunnen groeien en gewoon iedereen omver kunnen blijven blazen (lacht).

Hoe komt het dat de mening van de band over Temper Temper zo veel veranderd is in de afgelopen drie jaar?

Weet je, het was gewoon een album als alle anderen. Je schrijft albums en sommige zijn goed, sommige zijn minder goed. Je hebt geweldige albums en je hebt ook verschrikkelijke albums (lacht). Maar voor mij was Temper Temper geen slecht album, het voelde voor mij zelfs als een opstap aan richting Venom. Je kan nooit twee keer hetzelfde album schrijven, dat zou nergens op slaan.

Bullet_For_My_Valentine_logo

Wat zijn je toekomstplannen met Bullet For My Valentine?

Wel, de rest van het jaar zijn we alvast op tour, dan zijn we volgeboekt. We komen terug naar een heel deel Europese festivals, ook Amerika doen we nog aan met deze tour, zelfs Zuid-Amerika staat in onze agenda. En tegen het einde van het jaar doen we een headlinertour met Killswitch Engage als support, daarmee komen we ook naar Europa en de rest van de wereld.

Oké, ik denk dat ik alles heb gevraagd wat ik wilde vragen. Is er nog iets dat je wil zeggen tegen de fans?

Van uit de grond van onze harten: bedankt voor alle steun, zonder jullie zou Bullet For My Valentine nergens zijn. En als je kan, kom dan zeker naar ons kijken tijdens een show in jullie buurt. We houden van jullie!

Bedankt voor je tijd en veel succes met de show straks!

Bedankt man, en tot ziens!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X