Rotthier Peter

Het Zweedse Witherscape is een samenwerkingsproject tussen Dan Swanö en Ragnar Widerberg. De eerste kennen we van bands als Edge Of Sanity, Nightingale, Bloodbath, Diabolical Masquerade, Katatonia en nog een hele rist anderen. Widerberg daarentegen is een zo goed als onbeschreven blad. De metalen goegemeente maakte pas kennis met deze bassist/gitarist toen het debuut van Whiterscape, The Inheritance, drie jaar geleden het levenslicht zag.

Multi-instrumentalist, producer en componist Dan Swanö weet, net zoals bij zowat al zijn vorige projecten, de wereld te verbazen met zijn combinatie van diverse metalstijlen. Ook bij Witherscape weet hij weer diverse ingrediënten in zijn metalen soep te draaien, zodat de verorberaar een pittige maaltijd krijgt waarin zowat alle metalstijlen de revue passeren. Swanö weet ook diverse zangstijlen te combineren tot één perfect geheel. Zowat elke band in de wereld moet dromen om een vocalist in te lijven met de capaciteiten van Dan. Het ene moment laat hij een AOR-stemgeluid horen en even later komt hij langs met een smerige grunt.

Muzikaal nemen Swanö en Widerberg je ook mee op een ongeziene tocht die achter elke hoek wel een verrassing herbergt. The Northern Sanctuary is dan ook geen muzikaal katje om zonder handschoenen aan te pakken. Mensen met een breed heavy music spectrum krijgen hier spontaan een (o)orgasme dat dik drie kwartier aanhoudt. Als we de hele carrière van Swanö overschouwen, dan levert hij met Whiterscape een werkstukje af dat een mix bevat van alles wat hij eerder gedaan heeft als muzikant, producer en componist. Swanö en Widerberg hebben daaruit de beste momenten geplukt en die tot een nieuw geheel omgebouwd, gebruikmakend van hun basisinvloeden door de jaren heen.

De sound van Whiterscape omschrijven is zo goed als onmogelijk omdat hij in metalperspectief gezien ,alles omvattend is. Een band die erin slaagt om op een nummer van amper drie minuten (Divinity) zoveel muzikale diversiteit te creëren, kan je alleen maar klasseren onder de noemer progressief. Het absolute hoogtepunt is de dertien minuten durende titelsong, die je op één lijn kan zetten met epische klassiekers als Keeper Of The Seven Keys (Helloween), Rime Of The Ancient Mariner (Iron Maiden) of Suite Sister Mary (Queensrÿche). Vanaf de eerste noot brengt het duo je in een vervoering die je meesleept doorheen een muzikaal en vocaal kleurenspectrum waaraan geen einde zou mogen komen.

The Northern Sanctuary is een zeer toegankelijk metalalbum dat thuishoort in de platenkast van elke fan van het genre of hij nu fan is van AOR, hard rock, heavy metal, power of death. The Northern Sanctuary is het summum van heavy metal anno 2016. Ongetwijfeld een cd die thuishoort in de eindejaarslijstjes van 2016. Swanö Rules!!!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X