Steven Demey

Het debuut van het hard rockende viertal uit Noord-Ierland viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit wordt de plaat heruitgebracht. Het kleinood is nochtans nog steeds makkelijk verkrijgbaar. Er is echter een leuk extraatje want de cd is namelijk vergezeld van een tweede schijfje met songs die de plaat niet haalden, demoversies van de reguliere nummers en remixen. Bovendien zijn alle nummers van het debuut zelf nog eens onder handen genomen en voorzien van een nieuwe mastering.

Het is uiteindelijk vooral het kind een naam geven want zonder remaster blijven de songs van het eigenlijke debuut ook na tien jaar nog overeind. Ondertussen heeft de formatie al vijf studio albums op zijn conto, die allen kwalitatief min of meer van hetzelfde niveau zijn. De sound bevat een vette knipoog naar de jaren ’70 toen bands als Deep Purple, AC/DC, Led Zeppelin, Black Sabbath en The Who het mooie weer maakten. De hedendaagse productie zet de band echter met beide voetjes in modernere tijden. De invloeden liggen er dik bovenop maar door de tomeloze energie en het enthousiasme dat van de composities spat, stoort dit geen moment. The Answer behoort dan ook tot het selecte kransje bands waar ook Rival Sons, Scorpion Child en Graveyard deel van uitmaken. Allen bands die als ‘retro’ worden omschreven maar uitblinken door sterke composities en dito zang.

The Answer heeft in zijn korte bestaan een indrukwekkend curriculum vitae opgebouwd. Zo deelden ze namelijk al het podium met grootheden als Deep Purple, Whitesnake, AC/DC en zelfs The Rolling Stones. Wij zagen ze recent nog in het voorprogramma van Black Stone Cherry en het moet gezegd, ze zijn een plezier om naar te kijken. Vooral de charismatische zanger Cormac Neeson trekt de aandacht met zijn sterk op Chris Robinson van The Black Crowes gelijkende podium présence. In augustus staan de Noord-Ieren trouwens op het Alcatraz festival in Kortrijk. Mis ze niet want het belooft een waar rock ‘n’ roll feest te worden!

Deze re-release wordt echter vooral interessant bij het overlopen van de songs van het tweede schijfje. Je krijgt ruwe versies, zeg maar demo versies, van enkele songs van de eerste drie platen voorgeschoteld.  Alle demo songs dateren van 2004. Wel opmerkelijk want dat betekent dat The Answer reeds in een vroeg stadium van hun bestaan heel wat songs klaar had. Deze ongepoetste versies zijn vaak interessanter dan de originele tracks juist omdat ze zo ‘eerlijk’ zijn. Goed voorbeeld is het door gospel beïnvloede nummer Preachin’. De demo track wordt helemaal door Cormac voor rekening genomen terwijl de uiteindelijke versie op het debuut wordt opgesmukt met vrouwenzang. De versie op het debuut duurt ook twee minuten langer.  Een song als New Day Rising die op de derde plaat Revival verscheen, is in zijn demo versie gewoonweg niet te herkennen. Het lijkt wel een andere song. Zo zijn er nog wel voorbeelden te noemen. Het is aan de luisteraar om eens zelf de songs te gaan vergelijken met de definitieve versies. Best een leuke oefening.

Verder werd hun grootste hit, Under The Sky, voorzien van een nieuwe mix en klinkt hierdoor nog vele malen vetter dan het origineel. Rise is een prachtige akoestische song, aangedikt met strijkers,  die ondanks de titel nooit het debuut haalde. Wel werd het later terug op gerakeld en live gespeeld. Op youtube staat een schitterende live versie van de song waar de band begeleid wordt door een orkest. Not Listening, van een slide gitaar voorzien, is nog zo’n pareltje dat nooit op een regulier album terecht kwam. Zo valt er nog wel het één en ander te ontdekken dat de aanschaf van deze dubbelaar voor zowel oude als nieuwe fans interessant maakt. Rise is nog steeds het best verkochte album van de Noord-Ieren. Het werd door de voltallige internationale pers unaniem lovend ontvangen. En na her beluistering van de plaat weten we weer waarom.

Er is echter één kanttekening. Afgaande op het succes van het debuut had er misschien wel meer in de carrière van de band gezeten. Wat niet is, komt hopelijk nog. Ze zouden het verdienen! Voorlopig kunnen we echter weer verder met deze meer dan aardige heruitgave!

Tracklist:

CD 1:

 1. Under The Sky
 2. Never Too Late
 3. Come Follow Me
 4. Be What You Want
 5. Memphis Water
 6. No Question Asked
 7. Into The Gutter
 8. Sometimes Your Love
 9. Leavin`Today
 10. Preachin`
 11. Always

CD 2:

 1. Under The Sky (2016 new mix)
 2. Never Too Late (2004 demo)
 3. New Day Rising (2004 demo)
 4. Too Far Gone (2004 demo)
 5. Preachin` (2004 demo)
 6. Always (2004 demo)
 7. Tonight (2004 demo)
 8. So Cold (2004 demo)
 9. Song For The People (2004 demo)
 10. Take It Easy (2006 recording)
 11. Not Listening (2006 recording, exclusive mix)
 12. Keep Believin`(2006 recording)
 13. Rise (2006 recording)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X