Het ABC van Alcatraz (Preview)
Rotthier Peter

Sinds de start in 2008, is het Alcatraz Metal Festival uitgegroeid van een kleinschalig festival tot een uitgebreide tweedaagse metalbelevenis waarbij de organisatie steeds een perfecte mix aan bands weet te vinden die steeds garant staat voor enerzijds kwaliteit, en anderzijds een breed metalpubliek aanspreekt.  Na het succes van de eerste tweedaagse festivals in 2014 en 2015, gaat de organisatie verder op zijn elan en trakteren ze ons op 13 en 14 augustus aanstaande op 21 bands die Kortrijk op zijn grondvesten zullen laten daveren. Dit allemaal onder het goedkeurend oog van burgemeester en metalliefhebber Vincent van Quickenborne, die steevast op de eerste rij zal staan bij enkele van de legendes die op het podium zullen staan.

Alcatraz Metal Fest 2016

AC/DC: Deze Australische band programmeren op Alcatraz zou wat te hoog gegrepen zijn, maar met landgenoten Airbourne en het Ierse The Answer, staan er wel twee bands op het festival die hun voorliefde voor Angus en co niet altijd onder stoelen of banken steken. De naam van Airbourne-zanger/gitarist Joel O’Keeffe circuleerde eerder dit jaar als een van de mogelijke vervangers van Brian Johnson. Gelukkig voor ons ging dat feestje niet door en kan de man hier, in ons Vlaanderenland, een feestje bouwen op het gevangenisfestival. Datzelfde mogen we trouwens verwachten van The Answer, want ook zij weten hoe ze een hele weide aan het headbangen moeten krijgen.

Black Sabbath mag dan net zijn afscheidsconcert in België gegeven hebben, toch staat er in Alcatraz een artieste op het podium met een dubbele link naar de band. Lita Ford begon haar carrière als zestienjarige gitariste bij The Runaways. Na de split bouwde ze een degelijke solocarrière uit met als hoogtepunt het duet Close My Eyes Forever met Ozzy Osbourne. De bijna zestigjarige dame die in Kortrijk haar nieuwe album komt voorstellen, was in een ver verleden verloofd met niemand minder dan Toni Iommi.

band-litaford_0

Church Of Metal. Begint een mens met een woordspeling te zoeken op het internet en komt hij terecht bij The Church Of Heavy Metal, een kerk opgericht in Dayton (Ohio) rond 2012 en die zich richt op gelovige heavymetalfans. Volgens mij is dat echter niet de idee bij Kurt Vanderhoof en zijn gezellen van Metal Church. Zij spelen stevige melodieuze power metal met roots in de eighties en hun teksten hebben nu niet bepaald een religieuze boodschap als leidraad.

Dez Fafara begon zijn carrière als zanger van Coal Chamber. In 2004 gooide hij de microfoon daar weg en richtte zich op zijn nieuwe geesteskind Devil Driver. Net als Coal Chamber heeft Devil Driver zijn roots in de nu-metal, maar ondertussen is die hele scene geëvolueerd tot een volwaardig genre in het heavymetalgebeuren. De groove waarmee Devil Driver telkens op het podium staat, spreekt voor zich. Op Alcatraz komen ze hun nieuwe album, Trust No One, voorstellen dat onlangs het levenslicht zag bij het Oostenrijkse label Napalm.

Espoo is een Finse stad ten westen van hoofdstad Helsinki. De basis van de stad werd in de dertiende eeuw gelegd door Zweedse immigranten. Vandaar ook dat voor een deel van de bevolking Zweeds (9%) nog steeds de voertaal is. Onder de beroemdheden uit de stad vinden we de formule 1 piloten JJ Letho en Kimi Räikkönen,  wielrenner Charles Wegelius, de voetballers Ville Jalasto, Juha Hakola en Rasmus Schüller en de muzikanten Alexi Laiho, Hankka T. Blacksmith, Jaska Raatikainen en Janne Wirman. Deze laatste vier inwoners van Espoo zullen ons onder de naam Children Of Bodom een portie melodieuze death serveren dat Kortrijk op zijn grondvesten zal doen daveren.

Fjorgyn had de naam kunnen zijn van de band die het negende Alcatraz Festival mag openen. Fjorgyn is de Noorse godin van de aarde en is tevens de moeder van donder- en bliksemgod Thor. Hiermee is dan ook de link gelegd naar de vijf Zweedse dames van Thundermother die met hun stevige rock ’n roll de vroege vogels op het festival mogen wakker schudden.

band-thundermother

Grimbergen is een van de biertjes die je op het Alcatraz Festival kan verkrijgen, want eten en drinken voor fijnproevers kan ook op de hedendaagse festivals. Niet gek op Grimbergen? Geen nood, want met Maes, Mort Subite, Brugs, Ciney, Affligem en Desperados is er meer dan voldoende keuze om aan de alcoholnood te voldoen. Om al dat vocht degelijk te verteren, kan aanvullen noodzakelijk zijn. Ook hier zijn voldoende mogelijkheden om je maag om te keren; een Greek of een Inferno Burger, Pulled Pork met brood of frietjes, Pizza Cesari, Arancina Salmone of Spinaci, een Mustang Sall’s BLT of een wok met een Thaise, Indiaanse of Griekse mix kunnen wonderen doen om 21 bands te doorstaan.

Hypo Luxa is de alias van Al Jourgensen, de frontman van de industrial metalact Ministry. Hoewel Jourgensen eind 2007, na de dood van zijn bassist Paul Raven, de stekker uit dit project trok met de mededeling dat een herstart nooit meer aan de orde zou zijn, veranderde hij drie jaar later toch van mening en met een rist oude en nieuwe muzikanten blies hij Ministry nieuw leven in. In 2012 verscheen Relapse en een jaar later From Beer To Eternity. Ministry heeft trouwens een link met België. In 1987 toerde de band met Luc Van Acker (Arbeid Adelt) op zang. Samen met Luc en Richard 23 (Front 242) richtte Jourgensen midden jaren tachtig Revolting Cocks op.

Ice Queen: voor het Nederlandse Within Temptation was Ice Queen de song waarmee ze Europa veroverden. Het werkstukje uit hun tweede album, Mother Earth, zette de deuren voor de female fronted metal wagenwijd open en na twintig jaar behoort Within Temptation nog steeds tot de wereldtop in het genre. Omdat Kortrijk niet al te ver weg is, zit er een kans in dat zangeres Sharon den Adel op het podium nog eens het gezelschap krijgt van gitarist, echtgenoot en huisman Robert Westerholt.

band-withintemptation

Joik is de traditionele zang van de Saami, bij ons beter bekend als de bewoners van Lapland. Voor de Saami heeft de Joik ook een religieuze betekenis, maar de zang werd jarenlang verboden in de Scandinavische kerken. Zelfs nu is er bij sommige kerken nog discussie over de Saami gezangen. Zanger Jonne Järvelä van het Finse folkmetalgezelschap Korpiklaani zong ooit de Joik in voor de song Jaktens Tid van zijn landgenoten van Finntroll. Een vakantiecursus Fins is aan te raden, hoewel een paar liter bier ook kan helpen om de hoempa te dansen wanneer Korpiklaani zijn duivels ontbindt.

Kortrijk is een West-Vlaamse stad aan de rivier de Leie. De stad ontstond in de Romeinse tijd en groeide in de middeleeuwen uit tot een bloeiende metropool dankzij de vlas- en lakennijverheid. De stad speelde ook een hoofdrol in de Vlaamse geschiedenis en zorgde hiermee ook voor de Vlaamse feestdag. Op 11 juli 1302 vond op de Groeningenkouter de welbekende Guldensporenslag plaats. Ook belangrijk voor de stad is het Verdrag van Kortrijk uit 1820 waarin de grens tussen De Nederlanden en Frankrijk werd vastgelegd. Het laatste hoogtepunt in de geschiedenis van Kortrijk dateert van 10 augustus 2013. Toen streek voor de eerste keer het Alcatraz festival neer in de stad en werd Kortrijk, na Dessel, de tweede belangrijkste metalstad in Vlaanderen.

Lange Munte: Sportcentrum in Kortrijk waar het Alcatraz Festival zijn tenten ook dit jaar heeft opgeslagen. Zowel op zaterdag als zondag kan je er vanaf 9.30u terecht voor een metalfeestje om U tegen te zeggen. Dagtoeristen mogen dan wel geen frigobox meebrengen, maar geen nood, op het terrein is voldoende voedsel en drank te vinden. Parkeren doe je best bij de Expo van Kortrijk, zo’n twee kilometer van het festivalterrein. Gelukkig kan je die twintig hectometers afleggen met een shutllebus, zowel voor als na het festival. Tickets voor dit feestje kosten 65 euro per dag of 115 euro voor twee dagen. Wie ook wil kamperen betaalt 15 (tent) of 20 (mobilhome) euro extra. Nog meer info nodig, surf dan naar www.alcatraz.be .

Maried With Children: Wie kent ze niet, de familie Bundy die jarenlang ons televisiescherm onveilig maakte met hun soms platte humor. Ook in thuisland Amerika waren de Bundy’s populair en heel wat vooraanstaande Amerikanen droomden van een cameo in deze reeks. De titel van een van de afleveringen uit het zesde seizoen was My Dinner With Anthrax. Neen, niet het witte poeder dat je naar het hiernamaals jaagt, maar wel de bende rond gitarist Scott Ian, die de Bundy’s mochten trakteren op een huisconcert nadat die een wedstrijd gewonnen hadden. Op Alcatraz zal het geen intiem concertje worden maar een groot thrashfeestje dat ze tot in Gent zullen horen.

Newsted: Wanneer we het hebben over Flotsam And Jetsam, valt steeds de naam van ex-Metallica-bassist Jason Newsted. Het bizarre aan heel dat verhaal is dat Jason maar op één album van deze Amerikaanse thrashers te horen is. Alleen op het debuut Doomsday For Deceiver is de bassist aanwezig. Gelukkig voor ons is hierdoor het sprookje voor Flotsam And Jetsam niet ten einde gekomen en mogen we in Kortrijk weer een drie kwartier genieten van dit gezelschap, dat inmiddels toch al twaalf albums op zijn conto heeft.

Olympische Spelen. Vanaf 5 augustus tot en met 20 augustus is de Braziliaanse stad Rio het sportcentrum van de wereld. Het vierjaarlijkse olympische festival, herbergt ook een voetbaltornooi waar ook de Brazilianen zullen trachten een (liefst gouden) medaille mee te pakken. Een van de grootste supporters van de Brazilianen is ongetwijfeld Max Cavalera, die op zaterdag zijn opwachting zal maken op het Alcatraz-podium met zijn band Soulfly. Gelukkig voor de organisatie zijn er tijdens het festivalweekend geen voetbalwedstrijden gepland, zodat er niet gesleurd zal moeten worden met een tv-kast om aan de voetbalwensen van mijnheer Cavalera te voldoen.

band-soulfly

Pero en Portnoy: AJ Pero was jarenlang de drummer van Twisted Sister. Jammer genoeg was het hem niet gegund om de afscheidstour van zijn band nog mee te maken. AJ was het jongste bandlid van de band rond zanger Dee Snider en overleed aan een hartaanval op 20 maart 2015. Twee weken later kondigde de band zijn afscheidstournee aan met als vervanger voor Pero, ex-Dream Theater-drummer Mike Portnoy.

band-twisted-sister

Quickie is de bijnaam van de Kortrijkse burgemeester Vincent van Quickeborne, een fervente metalfan, en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Het is zeker niet vreemd dat Alcatraz onderdak gevonden heeft in de West Vlaamse stad Kortrijk, waar hij momenteel de plak zwaait.

Reb Beach is een Amerikaanse gitarist met een duobaan. In het verleden speelde hij bij Dokken en Alice Cooper, maar hij is vooral bekend als gitarist van Winger. Die baan combineert hij ondertussen al bijna vijftien jaar met een job bij David Coverdales Whitesnake. Die band is ook langzaam maar zeker zijn laatste adem aan het uitblazen, maar voor hij op pensioen gaat, trekt Coverdale nog eens de wereld rond met zijn band Whitesnake. Het wordt dus meezingen op megahits als Here I Go Again, Is This Love en Fool For Your Loving.

Songfestival. Niet direct het gebeuren waar de gemiddelde hardrockfan van wakker ligt. Ook de meeste artiesten uit het genre zijn niet direct geneigd om aan dit liedjesfestival deel te nemen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals enkele gemaskerde Finnen een paar jaar geleden. Dit jaar waagde een Duitser zijn kans om op dat internationale podium extra roem te vergaren. Zo ver kwam het echter niet, want Avantasia boegbeeld, Tobias Sammett, sneuvelde op de derde plek bij de voorrondes in zijn land. De kans is ook groot dat hij op zaterdag zijn Eurosonghit, Mystery Of A Blood Red Rose, uit zijn nieuwste geesteskind, Ghostlight, live zal spelen.

band-avantasia

The Eagle Has Landed: welke metalfan kent deze metalklassieker niet uit het gelijknamige album van het Britse Saxon. Dat The Eagle Has Landed ook te horen zal zijn op Alcatraz is zo goed als zeker omdat het één van de songs is uit het laatste album, Feathers & Flesh, van het Zweedse metalgezelschap Avatar, dat meestal in hun setlist wordt opgenomen. Natuurlijk gaat het hier niet om de gekende klassieker maar om een eigen nummer van deze excentriekelingen, met dezelfde naam.

band-avatar

Uittocht: zondag 14 augustus, middernacht, begint de Exodus op het Alcatraz Festival, wanneer de laatste band het podium heeft verlaten. Wie Exodus op google gaat opzoeken, vindt er allerlei betekenissen, maar de meest bekende is wel het boek Exodus waarin we het scheppingsverhaal terugvinden. De Kreator van dat hele gebeuren staat hier in het Westen bekend als God. Of God mee op het podium staat bij de twee uitbarstingen van de gelijknamige eighties thrashbands die we hier op de podia zullen terugvinden is ten zeerste te betwijfelen. Met goddeloze songs als Pleasures Of The Flesh (Exodus) of Phantom Antichrist (Kreator), zal Sint Pieter de deur van het hiernamaals zeker gesloten houden, maar dat zal ons een zorg wezen.

Vanja Slajh is een Zwitserse bassiste die in 2008 de nieuwe band van Celtic Frost-boegbeeld Tom G. Warrior kwam versterken. De dame, geboren in 1984, speelde ooit in het obscure blackmetalbandje Freitod en staat ondertussen al acht jaar met doommonsters Triptykon op het podium.

Warming up. Om goed voorbereid te zijn op twee dagen headbangen moet je de nekspieren best op voorhand een beetje losmaken. Campingbezoekers die op 12 augustus aanwezig zijn, kunnen zich alvast wat moed indrinken en de spieren losgooien met behulp van de Johnny Jailbeat en Pete Da Bomber oftewel Goe Vur In Den Otto, het bekendste heavy metal DJ duo van Vlaanderen.

XXL: of extra, extra large, de maat van heel wat T-shirts die tijdens de Alcatraztweedaagse een eigenaar zullen vinden. Op de Alcatrazweide is ook ruimte vrijgemaakt voor merchandisestands van de optredende bands en er is ook een beperkte metalmarket aanwezig waar je misschien nog enkele cd’s kan vinden om je collectie aan te vullen. Misschien kan je die later dan ook nog laten signeren door één van de optredende bands. De signeersessies zullen doorgaan aan de stand van onze collega’s van Rock Tribune. Wie wanneer signeert, wordt ter plaatse bekendgemaakt.

Yngwie Malmsteen staat niet op het podium van Alcatraz, hoewel hij zijn eerste bekende noten ooit speelde bij een band met dezelfde naam. In 1997 werft hij zanger Mats Levén aan voor zijn album Facing The Animal. Levén heeft al heel wat watertjes doorzwommen als vocalist. Zo zong hij bij bands als Abstraks Algebra, Lions Share, Krux, Therion en At Vance om de belangrijkste te noemen. In 2012 belandde hij bij zijn Zweedse landgenoten van Candlemass, waarmee hij sindsdien ook de hort op is. De vocale kwaliteiten van Levén kan je zelf ontdekken wanneer ze op een van de Prison stages hun eighties doom door de speakers rammen.

Zomertemperaturen: is wat elke festivalorganisator wil wanneer zijn festival eraan komt. Tot op heden zijn we echter nog niet verwend op de Europese  festivals. De festivalterreinen waren de voorbije weken eerder geschikt voor een waterballet dan voor een muziekfeest. Hopelijk helpt het om de moeders van dondergod Thor de debatten te laten openen en houdt ze haar zoontje een paar dagen onder de knoet en kunnen we in Kortrijk genieten van een heerlijk zonnig festival.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/alcatrazmusic/videos/10154171891691007/” width=”600″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X